עד אתמול (ב') נשמעו קולות מחאה נגד חוסר התייחסותו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט בנוגע לקידום הרפורמה המשפטית. גם אלו שסברו כי יציג עמדה מתונה יותר ביחס לשינויים שמבקשת הקואליציה, לא שיערו כי יטען שמדובר ב"עיוות היסטורי" ויכנה אותה "מסוכנת", לאחר שהיה אחד מנושאי הדגל שהרים במערכות הבחירות האחרונות ביחס מול הרשות השופטת והמחוקקת והמתח מול בג"ץ.
בהודעה שהוציא בנט לאחר הביקורת, הוא הודה כי "זה לא סוד שאני סבור שמשך שנות דור מערכת המשפט נטלה לעצמה סמכויות-יתר, ובלמה כל ניסיון לתיקון. אני מאמין שנדרשים שינויים מסוימים במערכת המשפט ובשנים האחרונות אף קידמנו את חלקם".
העובדות הן שבנט לא חשב שנדרשים "שינויים מסוימים במערכת המשפט", כי אם מהפיכה של ממש. בין היתר הציע תחת הכותרת "שקד תנצח על בג"ץ", תכנית מקיפה שדומה אחד לאחד לתכנית של שר המשפטים כיום לוין. למשל, ביטול הועדה למינוי שופטי עליון, עריכת שימוע ציבורי לשופטים, חקיקת פסקת התגברות, מינוי יועצים משפטיים בידי השרים ואפשרות לייצוג עצמי של השרים בבג"ץ.

אבל לא רק זאת, הניתוק של בנט מהבסיס כל כך גדול שלא רק שהוא קידם את המהפכה המשפטית של מפלגתו והתגאה באיילת שקד "שרת המשפטים הטובה ביותר", שנאלמה דום, הוא אתגר ותקף את הליכוד ימין ללא הפסק.
"נגבה אותו אם הוא יבצע רפורמות בבית המשפט", אמר על נתניהו בתקופת הקורונה. והזהיר כי "אם לא – נבנה חלופות שלטוניות, אם נראה חלילה שהליכוד לא באמת מחיל ריבונות, לא מטפל במערכת המשפט, נראה להם את הדרך".
בנט היה מהמסבירים הגדולים איך הליכוד היה צריך להצביע עם מפלגתו בהצעות שלו נגד מערכת המשפט, ותקף אותם שלא עשו כך. במאי 2020 רמז לכך שנתניהו נמנע מכך בשל משפטו. "אם נתניהו יפעל כמו שמצופה ממנהיג לאומי, שמעשיו יהיו בהתאם לדיבורים, יש המון דיבורים וכעס וזעם על בית המשפט מצד הליכוד, ראש הממשלה עכשיו שינה את תפיסותיו, אני רוצה להאמין שהוא לא עשה את זה רק כי זה נוגע לו, אלא הוא ראה את זה".
חמישה חודשים אחר כך המשיך בנט ללעוג לנתניהו על שיטתו למניעת הרפורמות במשפט, כשהוא, כך טען, זה שמוביל אותן, בציוץ מיוני 2020 כתב בנט: " שיטת נתניהו לרפורמות במשפט: 1. תן זכות וטו למישהו מהשמאל: 2009-ברק, 2013-לבני, 2015-כחלון, 2020-ניסנקורן.
2. אל תחוקק חוקים-מרסני בג״ץ. 3. אם בכ״ז עולה חוק לריסון בג״צ תוודא שהצד השני יטיל וטו. 4. שלח את אנשי הליכוד לתקוף את מי שבלם. 5. כשבג״צ פוסל חוקים, שלח אנשיך לתקוף אותם".
שיטת נתניהו לרפורמות במשפט:
1. תן זכות וטו למישהו מהשמאל: 2009-ברק, 2013-לבני, 2015-כחלון, 2020-ניסנקורן.
2. אל תחוקק חוקים-מרסני בג״ץ.
3. אם בכ״ז עולה חוק לריסון בג״צ תוודא שהצד השני יטיל וטו.
4. שלח את אנשי הליכוד לתקוף את מי שבלם.
5. כשבג״צ פוסל חוקים, שלח אנשיך לתקוף אותם.— Naftali Bennett בנט (@naftalibennett) June 10, 2020
ההליכה לאוקיינוס הגדול והנטישה של הימה הקטנה, הגדיר זאת אחד ממקורביו לשעבר. בנט בונה את עצמו כימין מרכז, כבר לא מנכ"ל מועצת יש"ע, מתוך מחשבה שזה מה שיביא אותו חזרה לקונצנזוס הציבורי.
בסופו של דבר, לבנט היו שמונה שנים לקדם את הצעותיו השונות, כמו גם לליכוד, ועל כך נשמעה נגדם ביקורת חריפה. אך בסופו של דבר מי שמקדם זאת בסוף הוא דווקא בנימין נתניהו ולא נפתלי בנט.