ההכרעה הדרמטית של שופטי בג"ץ, שהחליטו לפסול את אריה דרעי מלכהן כשר בממשלה, משמעותה ברמה המיידית סיום חברותו בממשלה ופיטוריו ממנה, כנדרש על פי החוק. אך לא מדובר בהליך פשוט כל כך, והוא יכול להתרחש בכמה דרכים:
דרעי יגיש מכתב פיטורים מהממשלה
לפי חוק יסוד הממשלה, "שר רשאי לאחר שהודיע לממשלה על כוונתו לעשות כן, להתפטר מן הממשלה על ידי הגשת כתב התפטרות לראש הממשלה; כהונתו בממשלה נפסקת כעבור 48 שעות".
אולם, דרעי כבר הודיע מראש כי אינו מתכוון להתפטר מעצמו ומגלגל את ההחלטה לידי ראש הממשלה בנימין נתניהו שמינה אותו לתפקיד.
ראש הממשלה יפטר את דרעי
לפי חוק יסוד הממשלה, "ראש הממשלה רשאי, לאחר שהודיע לממשלה על כוונתו לעשות כן, להעביר שר מכהונתו; כהונתו של שר נפסקת כעבור 48 שעות לאחר שכתב ההעברה מכהונה נמסר לידיו".
על ראש הממשלה נתניהו לקיים את פסיקת בג"ץ שתמנע את המינוי של דרעי ולפטר אותו מחברותו בממשלה. נתניהו מתכוון לכבד את פסיקת בג"ץ במלואה, על אף הקריאות של חלק מחברי הליכוד שלא לקבל את הפסיקה.
סיעת ש"ס פורשת מהממשלה
לפני כמה ימים אחד מחברי הכנסת של ש"ס העלה תרחיש כי כל אנשי הסיעה יתפטרו מתפקידם עד הסדר מעמדו של אריה דרעי מחדש כשר, במקרה שאכן בג"ץ יפסול את המינוי. הדברים קיבלו מוקדם יותר היום משנה תוקף, כשהשר יעקב מרגי הבהיר ברשת ב' כי "נתניהו יודע שאם אריה דרעי לא בממשלה – אין ממשלה". הוא הוסיף: "אנחנו בש"ס נתכנס אצל מועצת חכמי התורה ונקבל החלטה, אני אמליץ למועצת חכמי התורה שאם אריה דרעי לא בממשלה אין ממשלה, זו דעתי".
יציאה לנבצרות
תרחיש לא אפשרי. בש"ס העלו בימים האחרונים את הרעיון, שנועד לאפשר לדרעי להימנע על ידי כך מהפיטורים הצפויים מהממשלה, אך הדבר לא אפשרי מבחינה משפטית.
מה הלאה? בין האפשרויות להתמודד בקואליציה עם פסק הדין נמצאים מצד אחד ביטול עילת הסבירות, ומהצד שני מינויו של דרעי לראש ממשלה חליפי – בהליך פרלמנטרי מורכב, אך כמסלול שיניח לו לכהן בממשלה בלי האפשרות להתערבות משפטית.