ההיערכות בקואליציה לדיון בבג"צ דרעי הייתה עוד לפני הבחירות, כשעדיין לא היה ברור אם תוקם ממשלה ואיזו. כבר אז הם שיגרו מסר תקיף לשופטים, כי אם תוטל על אריה דרעי קלון או שיימנע ממנו לכהן כשר בממשלה, הם יעשו שינויים בחקיקה שיאפשרו לדרעי לעקוף את החלטת בית המשפט העליון ולכהן כשר. כאשר אחד השינויים הוא חקיקת פסקת ההתגברות וביטול עילת הסבירות.
שתי דוגמאות לצורך ההמחשה כמה ההיערכות המוקדמת היתה ברורה וידועה: אחת מלפני יומיים כשההכרעה הייתה צפויה להתקבל בפרק זמן שנמדד בשעות. "אם בג"ץ יפסול את מינוי דרעי – נבטל במהירות את עילת הסבירות", הכריז ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס). הוא לא היה הראשון להגיד זאת, שבועיים לפני הבחירות הצהיר על כך אריה דרעי בעצמו: "נעשה את פסקת ההתגברות ונבטל את מבחן (עילת) הסבירות". בדבריו טען כי "בית המשפט צריך לשפוט על פי החוק ולא לפי הערכיות או הסבירות". בתפיסה דומה החזיקו כמובן ראש הממשלה נתניהו, שר המשפטים לוין, יו"ר הכנסת אוחנה, השר סמוטריץ' ועוד. כולם מכוונני מטרה שהעילה הזאת תבוטל.
ראשי הקואליציה, ובעיקר ראשי ש"ס והליכוד, חשו לאורך כל התקופה כי התכנון הזה מספיק כדי להתמודד עם הכרעת השופטים. הם לא שיערו שפסק הדין יהיה נוקב בהרבה כך, שככל הנראה כעת לעין, ביטול עילת הסבירות לא תספיק לדרעי לשוב לממשלה. מה הבעיה, יפסלו את דרעי? נבטל את עילת הסבירות, בכל אופן היו הכרזות בעניין ביטול עילת הסבירות עד כדי כך שבכנסת נערכו להקדים את החקיקה בעניין כבר לשבוע הבא.
אף אחד מכל אנשי הקואליציה ומשפטניה לא לקח בחשבון מצב שבו דרעי נפסל בעילה אחרת או שהגלגל חוזר ליו"ר ועדת הבחירות, מהלך שהיה על הפרק אבל ניבאו, כפי שקרה, שלא יהיה ברוב קולות. כולם היו הרבה יותר אופטימיים, לא שיערו פסק דין כזה חמור וחריף עד לכדי סיטואציה שבה אריה דרעי לא חלק מהממשלה הבאה.
יועצים אסטרטגיים יודעים לשמור את הקלפים קרוב אליהם, ולא לפתוח הכול, למה דווקא כאן הציגו הפוליטיקאים את ביטול עילת הסבירות כמענה לפסילת דרעי באופן פומבי כל כך? גם אם היה מדובר בתשובת נגד לבג"ץ, הניסיון להדהד זאת גרם, אולי, לכך שהשופטים, אובייקטיביים ככל שיהיו, טרחו למצוא עילה אחרת, מורכבת בהרבה, בעייתית בשביל הכנסת עוד יותר, ומסנדלת כמעט מכל הכיוונים את הכוונה להחזיר את אריה דרעי לשולחן הממשלה.