יום ראשון, מרץ 16, 2025 | ט״ז באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

ישי פרידמן

עורך 'שביעי' ובעל טור בנושאי פוליטיקה וחברה במקור ראשון

גינויים בעברית, הערכה בערבית: היחס הכפול של ערביי ישראל למחבלים

המנהלת של להקת הריקוד שרקדה באירוע של כרים יונס אומרת שבסך הכול מדובר באירוע של "יחסי ציבור ללהקה", אבל דברי השבח שלה למחבל יונס מראים שמדובר באירוע שהוא הרבה יותר מיחסי ציבור

החיבה למחבלים בתוך החברה הערבית היא עמוקה מאוד. באירוע קבלת הפנים של כרים יונס, מחבל שהשתתף ברצח חייל צה"ל אבי ברומברג, השתתפו המוני ערבים ישראלים, חגיגה שהייתה כל כולה פלסטינית לאומנית ואנטי ישראלית.

צריך להבין שחלק גדול מאוד מההנהגה הערבית בישראל, וגם זו הפלסטינית, עלתה לרגל לכבד את יונס. נציגים פוליטיים של המפלגות הערביות בישראל חלקו לו כבוד, כך גם הנהגה דתית של התנועות האסלאמיות, הפלג הצפוני ודרומי, הגיעו לחבק.

לאחרונה קפץ לבקר את יונס גם הבמאי ושחקן התיאטרון מוחמד בכרי. במשך עשרים שנה ניהלו לוחמי מילואים מאבק על שמם הטוב נגד בכרי בעקבות סרטו "ג'נין ג'נין". הוא הוציא את דיבתם, כפי שקבעו מספר ערכאות משפטיות. אבל רק אחרי עשרים שנה נדרש לשלם פיצויים. בינתיים בכרי זכה לגיבוי ולליווי מצד כל המפלגות הערביות וכן מאושיות תרבות ואומנות בישראל שביקשו להגן עליו. ביקור ההוקרה של בכרי אצל מחבל שרצח חייל צה"ל מלמד שמדובר בדמות אנטי ישראלית מובהקת ושאלו שביקשו לגונן עליו מפני לוחמי המילואים בסוף גוננו על מחבק מחבלים סדרתי.

קבלת הפנים לפני שבועיים לבן הדוד, כרים יונס בכפר עארה. צילום: ג'מאל עוואד – פלאש 90

באהל קבלת הפנים של יונס התייצבה להקת מחול ערבית ישראלית שהגיע מהצפון, מהמועצה המקומית ריינה. להקת הדבקה "כאחייל" היא להקה של צעירים ערבים ישראלים. הם מופיעים בבתי ספר, פסטיבלים של ערים ומועצות מקומיות, בחו"ל בירדן ורומניה, וכנראה שגם בשטחי הרשות הפלסטינית. ללהקה יש מנהלים ומורים שמובילים אותה מזה שנים: המייסדת והמנהלת ויויאן עתאמלה, ואמן הדבקה עלי אל-בכרי.

להקת כחאייל היא פרויקט הדגל של "מרכז כחאייל" מרכז תרבות, אומנות וחינוך שממוקם בכפר ריינה ואליו מגיעים ילדים ובני נוער שמעוניינים בחוגי ספורט ואומנות כמו שחמט, ג'ודו, רכיבה על סוסים ועוד.

כאשר נוסד מרכז כאחייל בריינה הגיעו לחנוכת המקום אישים פוליטיים, ראשי מועצות וגם דמויות מוכרות שפועלות בסוגיות של מחבלים ערבים ישראלים. לא ברור מה הקשר שלהם לאירוע אבל עובדתית נכחו בחנוכת מרכז כחאייל, עלי מנצור, אסיר ביטחוני לשעבר שמקדיש את חייו למען מחבלים ערבים ישראלים ובני משפחותיהם. השתתף באירוע גם אביו של אחד המחבלים שהיה בחוליה שבצעה את פיגוע ההתאבדות בצמת מירון.

בשיחה עם מייסדת הלהקה ומרכז כחאייל, ויויאן עתמאלה, היא אומרת שכל הסיבה שהם נכחו באירוע של כרים יונס זה פעולה של יחסי ציבור ותו לא. הם לא באו להזדהות עם יונס, אלא הגיעו למקום כדי שאנשים יכירו אותם. לעשות יח"צ במקום הומה אדם ומתוקשר.

מוחמד בכרי. צילום: אביר סולטן

"קיבלנו הצעה שנלך ונופיע והלכנו", אומרת עתמאלה, "לא בגלל שהוא (כרים יונס, י"פ) חשוב לי. מה שחשוב לי זה שיכירו אותי ואותנו שאנחנו עושים תרבות ואומנות. הלכנו בגלל שיש שם הרבה אנשים, לא אכפת לי מאף אחד. זה יחסי ציבור. לא חשבנו שזה ילך עדי כדי כך. הלהקה שלי משתתפת בכל אירוע חגיגי ולא חשבנו שזה ילך לכיוון הזה. עשינו את שלנו ואז הלכנו הביתה, לא יותר מזה. אם השכן שלך מגיע מחו"ל אתה לא עושה לו חגיגות ולא אומר לו שלום? הצטלמנו איתו כמו כל האנשים. לי הייתה חשובה החשיפה הציבורית לא מעבר לזה. אפילו הופענו בחו"ל בשמה של המדינה. היינו ברומניה לפני כמה שנים. ייצגנו את המדינה. היינו נציגי ישראל".

מייסדת הלהקה מוסיפה כי המטרה של הקמת הלהקה הייתה לעזור לבני נוער ולתת להם אפיק חינוכי ותרבותי וגם לקדם דו קיום בין יהודים לערבים. עיקר המימון לעמותה, אומרת עתמאלה, מגיע מההורים של הילדים המשתתפים בחוגים ובלהקה. "רצינו לבנות מסגרת טובה לכל הנערים והילדים שלא ילכו לכיוונים לא טובים. רצינו לאגד את הנוער שיהיה להם עתיד טוב ונורמטיבי וחיים של דו קיום, זו המטרה העליונה. אין לנו תקציב ואנחנו עושים הכול בהתנדבות, השותפים שלנו זה ההורים".

עם זאת, נראה שהצד הלאומני הוא חלק משמעותי ביותר אצל להקת הדבקה כחאייל. הלהקה השמיעה שירים לאומניים וחבריה התחבקו עם כרים יונס. עתמאלה עצמה מתועדת בתמונה כשהיא מסמנת וי בידיה. אחר כך היא שתפה ברשתות החברתיות, גם של הלהקה וגם בעמוד שלה, דברי שבח והלל ליונס. "כולנו ראינו גיבור הערב, כרים יונס", כתבה עתמאלה בעמוד הפייסבוק שלה. גם שותפה של עתמאלה ללהקה, עלי אל בכרי, שיתף בעמוד הפייסבוק שלו דברי שבח והלל למחבל הערבי-ישראלי.מאוחר יותר נמחקו הפוסטים של עתמאלה וכחאייל שהללו ושבחו את יונס מהרשת. אבל צילומי מסך נשארו.

כאמור, ההזדהות והחיבה למחבלים ערבים ישראלים שבצעו פיגועים קשים וקטלניים הינם עמוקים מאוד בתוך החברה הערבית בישראל. מה שנאמר בעברית זה לא מה שנאמר ונכתב בשפה הערבית ברשת. חלקים נרחבים בחברה הערבית בישראל חיים בעולם מקביל בו הם מדברים דבר אחד בשפה העברית אבל בשפה הערבית מדובר בעולם אחר לחלוטין. בקשתי את תגובתה של מנהלת להקת כחאייל לדברי ההלל והשבח למחבל שרצח את כרים יונס. היא לא חזרה אלי.

הפכנו להונגריה ולפולין, אבל מה עם רוסיה?

באופוזיציה טוענים שצעדי הממשלה מובילים את מדינת ישראל במסלול מהיר להפיכתה למדינות כמו הונגריה ופולין. רק לפני כמה שנים היו אלו נציגי חד"ש שבקשו למנוע מנשיא הונגריה, ויקטור אורבן לבקר ביד ושם. איש מפלגת חד"ש, דב חנין, ביקר את נתניהו על כך שאפשר לאורבן, "נציג אנטישמי" להיות אורח כבוד ביד ושם. מאז, האופוזיציה לא מפסיקה לתאר את ישראל כמדינה שהולכת בצעדיה של הונגריה, פולין וטורקיה.

אבל ישנה עוד מדינה שתהליכים אנטי דמוקרטיים התחוללו בקרבה בשנים האחרונות – רוסיה. אבל אף אחד בחד"ש לא יאמר שהדמוקרטיה הישראלית עלולה להתדרדר לרוסיה של פוטין. זה בגלל שהם מתים על רוסיה. ממש אוהבים ומעריצים את השלטון הרוסי ואת אמא רוסיה שהטיבה עם אנשי חד"ש מאוד.

לאחרונה התקיים אירוע חגיגי של בוגרי הלימודים ברוסיה ובברית המועצות בהשתתפות בכירי נציגי רוסיה בישראל ואנשי חד"ש. מי לא היה שם? איימן עודה, מוחמד בארכה, מזכ"ל המפלגה עאדל עמאר, חברי כנסת לשעבר ופעילים בכירים בהווה, כולם מחובקים עם אנטולי ויקטורוב, שגריר רוסיה בישראל ונציגי השלטון הרוסי.

נציגי חד"ש לא שכחו להודות לרוסיה על פועלה למען הסטודנטים הערבים-ישראלים. האם הייתה שם מילת ביקורת על המלחמה האיומה שרוסיה פתחה מול אוקראינה, על הכיבוש הרוסי, פשעי המלחמה? הצחקתם את איימן. יש רק כיבוש אחד שצריך לגנות והוא ישראלי.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.