מאז יצא צה"ל למלחמה בהתבססות האירנית בלבנון ובסוריה, הנקראת גם המערכה שבן המערכות (המב"ם), סוריה הצליחה להתקדם רבות בכל הקשור למערכות ההגנה האוויריות שלה. בכל פעם שיש דיווח על תקיפה בסוריה, היא מפעילה את מערכות ההגנה האווירית שלה, אך בפועל, ההצלחות והכישלונות של אסד תלויים בעיקר בתגובות של חיל האוויר הישראלי. למעט מקרה חריג אחד, הנ"מ הסורי לא מצליח לפגוע במטוסינו, אך מצב זה עלול להשתנות.
אם רוצים ללמוד על מערכות הנ"מ של סוריה כדאי לבחון את אירועי פברואר 2018. "הותר לפרסום מטוס צה"ל הופל מעל שמי הגליל: הטייס הצליח לנטוש" – הסיפור הזה מתחיל בשבת רגילה שהופכת ליום קרב בין ישראל, סוריה ואיראן. מל"ט שהיה בדרכו להוציא פיגוע בישראל, בתגובה על התקיפות של צה"ל, הופל ופתח יום קרב במהלכו תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר מטרות אירניות ומטרות של צבא סוריה. באחת הגיחות, כשמטוס קרב ישראלי עושה דרכו חזרה לבסיס אחרי תקיפה בסוריה, טיל נגד מטוסים שמשוגר לעברו פוגע בו מעל אחד היישובים בגליל. אין נפגעים באירוע הזה למעט האגו הישראלי שחטף מכה קשה. בתחקור האירוע עולה כי הפגיעה המוצלחת היא בעיקר תוצאה של חוסר הגנה יותר מאשר יכולת תקיפה של אסד.

המטוס קיבל פגיעה קשה ויצא משימוש אבל המקרה הוליד תורה שלמה של התגוננות מול יכולת תקיפה של הנ"מ הסורי ומאז ישראל רושמת אפס כישלונות. אסד מספר לעמו שהוא מסכל תקיפות באמצעות מערכות הגנה אבל התוצאות מלמדות שאין בכך אמת. בפועל, הוא מנסה להשתמש במערכות שלו, אך אלו המאיימות על מטוסינו, מושמדות על ידי חיל האוויר, כך שברוב המערכות הוא אפילו לא מנסה להשתמש. אסד לא מצליח לאתגר את צה"ל ומנגד צה"ל לא מפסיק להמציא שיטות תקיפה חדשות.
עם זאת, המצב הקיים יכול להשתנות. טל בארי, חוקר בכיר במרכז עלמא לחקר אתגרי הביטחון בגזרה הצפונית כותב במאמר שפרסם: "בשנים האחרונות, האיראנים נתנו עדיפות להעברת נשק מתקדם קונבנציונלי של הגנה אווירית, באמצעות נתיבי המסדרון האיראני לסוריה, ביבשה, באוויר ובים. הצבתן של מערכות נשק איראניות מתקדמות אלה על אדמת סוריה, עם פוטנציאל להעברתן לידי חיזבאללה בלבנון, הגבירה ואף תגביר להערכתנו בעתיד את הפעילות הצבאית נגדן".
מאמרו מבוסס גם על מידע שפורסם החודש במסגרת תחקיר השבועון "ניוזוויק" על מאמצי איראן לפריסת מערכות הגנה אווירית בסוריה בעלות של עשרות מיליוני דולרים, במטרה למנוע מישראל להמשיך ולתקוף. ניוזוויק ציטט מקור ביטחוני בכיר, לפיו איראן מפתחת את יכולותיה בפרויקט משותף עם הצבא הסורי, ככל הנראה, במטרה לאפשר הפעלה איראנית עצמאית של מערכות ההגנה האווירית מתוך סוריה.
בפועל זה לא באמת עובד היום אבל זה לא אומר שזה לא יעבוד בעתיד. "איראן מסייעת לסוריה לשדרג את מערך המכ“מים שלה במטרה לאתר ולמנוע תקיפות ישראליות", מסביר בארי. "לפי המקור, סגן מפקד זרוע האוויר של משמרות המהפכה, פרידון מחמדי סקאא'י, הוא זה שמפקד על הפרויקט. בנובמבר 2022 פרסמנו, כי האיראנים בשיתוף הסורים פרסו מערכות הגנה אווירית מסוג 'Bavar 373' באזור הכפר רח'לה, מערבית לדמשק. לאחרונה הגיעו לידנו אינדקציות נוספות על תגבור פריסה זו. המטרה של מערכות ההגנה האווירית שנפרסו באזור רח'לה, היא להגן על אזור דמשק מפני תקיפות אוויריות בעיקר מכיוון מערב".
אירוע משמעותי נוסף היה כאשר הרוסים נכנסו לתמונה והציבו מערכות הגנה מתקדמות בחצר האחורית של אסד אך לא הביאו לו שליטה עליהן. פוטין, כמו ישראל, לא רוצה להרוס את מערכת היחסים בין המדינות ולא אפשר לאסד להשתמש במערכות ההגנה הללו. העובדה שפוטין לא העביר לאסד מערכות הגנה לא אומר שהוא לא העביר לאסד את התורה, הידע והאנשים שיסייעו לו בהפעלת מערכת הגנה אווירית משלו.
המאמר נכתב בסיוע טל בארי