הרשת מלאה לאחרונה הלצות ועקיצות על חשבון הצעת החוק להוספת הכיתוב "בהשם אנו בוטחים" לשטרות הכסף המונפקים בישראל. מרבית העקיצות שוגרו לעבר הוגי הרעיון, חמישה מחברי סיעת ש"ס בכנסת. הן התמקדו בעילגות התרגום של הכיתוב In God we trust המופיע על שטרי הכסף האמריקניים, שנתן את ההשראה למציעים. היו שהציעו להחליפו בתרגום מעודן יותר: "בא־ל נשים מבטחנו". אחרים הציעו חלופות תנ"כיות בעלות ניחוח עברי מקורי יותר, "בא־להים נעשה חיל" או "אין צור כא־להינו". אולם מאחורי העקיצות מסתתרת השאלה החשובה באמת: לשם מה נחוצה הצעת החוק הזו?
מחנה הימין סיים את מערכת הבחירות האחרונה בתחושת ניצחון משכרת. עם 64 מנדטים הכול אפשרי, כביכול. כמו ילד שהונח באמצעה של חנות ממתקים, הימין רוצה לקחת מזה ומזה וגם מזה. ביטוי למצב הרוח הנפשי הזה אפשר לראות בהסכמים הקואליציוניים, שכללו מאות סעיפים שהיתכנותם לא נבדקה לעומק. חטוף ואכול, כי אם אפשר, אז למה לא? אנחנו ניצחנו.
זו תחושה שגויה ומסוכנת. 64 מנדטים לא מעניקים לסיעות הקואליציה מרחב פעולה שהכול אפשרי בו. משאבי החקיקה העומדים לרשות חברי הכנסת מוגבלים, וגם הקרדיט הציבורי שניתן להם אינו אינסופי. אם מפלגות הקואליציה מבקשות לממש את המטרות העיקריות שהממשלה החדשה הוקמה למענן, אסור להן "להתפזר" ולהתעסק בשטויות, גם אם בחלק מהרעיונות יש קורטוב של טעם. הדבר הראשון שנדרש כעת הוא להעביר את הרפורמה המשפטית, ומעבר לכך להניח לממשלה לעבוד.
שרים וחברי כנסת יקרים, מוטב שתעסקו בנושאי הליבה ולא בסוגיות קנטרניות כמו דאגה פתאומית לשעות רחצה נפרדות באתרי רשות הטבע והגנים. מצביעי ימין יקרים, בחרתם ימין וברוך ה' אכן קמה ממשלת ימין. אין שום צורך להטריל אותה כבר בשבוע הרביעי לקיומה בהקמת מאחז בלתי חוקי חדש. סמוטריץ' טרם הספיק לקבל את האחריות על פעילות המנהל האזרחי, וכבר אתם מתעקשים לבחון את כוחו? לשם מה זה נחוץ? האם נקודת היישוב אסטרטגית עד כדי כך שדחיית העלייה לקרקע בחודשיים או שלושה הייתה משנה את כל מאזן הכוחות בגזרה?
בפתח ישיבת הסיעה הראשונה של יש עתיד לאחר הקמת הממשלה העריך ראש האופוזיציה יאיר לפיד שהממשלה "לא תחזיק יותר משנה וחצי". יותר משהייתה כאן פרשנות פוליטית מלומדת, מדובר במשאלת לב. הקדנציה שלו בלשכת ראש הממשלה הייתה הקצרה בתולדות המדינה, ומתברר שהפרידה קשה. אולם אם חברי הכנסת של מחנה הימין, ולא פחות מכך תומכיהם, לא יתעשתו, נבואתו של לפיד עוד עשויה להתגשם.
המיתוס על הימין המפיל את ממשלותיו אינו מדויק, אך אין בכך כדי להרגיע. הבחירות פתחו חלון הזדמנויות נדיר, של פעם בדור, להובלת מהלכי תיקון חשובים ביחסים שבין הרשויות במדינת ישראל ובנושאים קריטיים לאחיזתנו בארץ ישראל. אסור להחמיץ את השעה בגלל היצמדות לטפל במקום לעיקר.