מחקרים מראים כי הגנטיקה המשפחתית אחראית רק על כ-5-10 אחוזים מגורמי סיכון לתחלואת הסרטן, לעומת הגורמים הסביבתיים האחראים 90-95 אחוזים. יש בכך תיקווה גדולה כי אחריות ואורח חיים נכון יכולים במקרים רבים למנוע את מחלת הסרטן.
כשמתייחסים לגורמים הסביבתיים שעלולים לגרום לסרטן, ממצאי המחקרים השונים מראים כי כ-35 אחוזים מהגורמים המשפיעים על תחלואה הם גורמים תזונתיים, כ-30 אחוזים הם גורמי עישון, שאר הגורמים הם מחלות ויראליות כגון וירוס הפפילומה, וירוס אפשטיין, המוכר כמחלת הנשיקה, ו-HIV, וכן משקל עודף, צריכת אלכוהול ועוד.
היום אנחנו יודעים לומר כי ישנם סוגים של מאכלים שעלולים להוות גורם סיכון כמו צריכה גבוהה של בשר אדום, במיוחד מעושן. בנוסף, מזון מעובד ברמה גבוהה, מכיל שומנים לא בריאים, מזונות אולטרא-מעובדים, אלו מהווים סיכון שארגון הבריאות העולמי מתריע בפניו כגורם ממשי.
עודף משקל מהווה גם הוא כגורם סיכון לתחלואת סרטן מעי הגס, סרטן השד, ומגוון מחלות נוספות. העובדות מראות כי הקשר בין השמנה לסרטן נוצר על ידי הורמונים כגון אינסולין. תהליך ההשמנה יוצר תהליך שמשפיע על תפקוד ההורמונים בגוף האדם, כדוגמת הורמון האינסולין. הורמונים אלה מופרשים וגורמים לחומרים דמויי דלקת, שמוציאים את הגוף מאיזון. הדלקת הזאת אינה חיידקית, אלא מותנעת על ידי השמנת יתר ברקמות העמוקות. מה עלול לגרום להשמנה המסוכנת הזו? תזונה עשירה בסוכר, פחמימות פשוטות ושומני טראנס. בעקבות ההשמנה, קיים סיכון גבוהה יתר לסוכרת והפרשת חומרים מזיקים העלולים לגרום לסרטן. המחקרים הללו מראים כי הבריאות שלנו תלויה במקרים רבים באורח חיים נכון, ויש לנו את האפשרות לצמצם את הסיכוי לחלות בסרטן אם ננקוט צעדים פשוטים.
עשר עצות למניעת סרטן ולבריאות טובה יותר:
1. פירות וירקות – מכילים חומרים שזוהו כבעלי פוטנציאל למניעת סרטן ובעלי ויטמינים, קרוטנואידים, וכ-25,000 סוגים של פיטו-כימיכלים, התורמים להגנה בפני סרטן. למשל: תפוחים, בננות, פרי הדר, תמרים ועוד. בירקות, מומלץ בעיקר לאכול ארטישוק, אבוקדו, כרוב ניצנים, ברוקולי, כרוב, גזר, קולורבי, זוקיני ועוד.
2. אכילת מזון בצורתו הטבעית – קמח מלא, אורז מלא, מזון בצורתו המלאה שהכי קרובה לאיך שהטבע יצר. איך אוכל מלא תורם? על ידי סיבים תזונתיים ובאיזון רמות הסוכר. מחקרים הראו שצריכה שלהם תסייע למניעת סוגי סרטן שונים. צריכה גבוהה של מוצרי סויה מונעת את סרטן הפרוסטטה ועוד זנים נוספים.
3. 150 דקות של פעילות שבועית – אורח חיים "יושבני" נקשר להרבה סוגי מחלות כרוניות וגם סרטן שד, סרטן המעי הגס וסוגים נוספים. יושבנות מובילה לפגיעה בחילוף חומרים, השמנה, סוכרת, כולסטרול ויתר לחץ דם. לכן מומלץ לפי המלצות משרד הבריאות לעסוק בפעילות גופנית במשך 150 דקות מצטברות, לפחות בשבוע, ושכל פעילות תימשך לפחות 10 דקות רצופות.
4. הגבלת שתיית אלכוהול – הכמות המומלצת היא מנה ביום לאישה, עד שתיים לגבר. יש להמעיט ככל הניתן בשתייה חריפה היות והסיכון עולה ככל שהצריכה גבוהה יותר. מנה היא כמות האלכוהול בבקבוק בירה או בכוס יין.
5. הימנעות מחשיפה לחומרים מסרטנים – מחקרים זיהו את הביספנול שקיים בבקבוקי הפלסטיק ועלול לגרום לסרטן, לכן עדיף להשתמש בבקבוק זכוכית ובכלל לאחסן מזון לא במוצרי פלסטיק.
6. הנקה מפחיתה את הסיכון (עבור הנשים) – בסוגי סרטן שונים נמצאו יתרונות בריאותיים בהנקה לאורך השנים, והיא מעניקה רמת חיסוניות גבוהה וכן חיסוניות מהאם המניקה לתינוק.
7. שמירה על שיגרת חיסונים – חיסון נגד צהבת a או b, וחיסון נגד נגיף הפיפלומה האנושי (HPV) מסייע במניעת סרטן צוואר הרחם וניתן בשגרה לבנים ולבנות בכיתה ח'.
8. תכניות של סקר לגילוי מוקדם של סרטן – בדיקת דם סמוי, ממוגרפיה, בדיקת אצל רופא עור פעם בשנה וגילוי מוקדם של סרטן צוואר עוזרים במניעת התפתחות מחלת הסרטן.
9. חשיפה מושכלת לשמש – אם לא נחשף לשמש בשעות החמות, נהנה מיתרונות השמש ונימנע מהנזקים. כמו כן כדאי להשתמש בקרם הגנה עם מסנני קרינה בעיקר בקרב ילדים ובני הגיל השלישי.
10. שמירה על נפש בריאה – יצירת קשרים, חיי חברה, התנדבות ופעילויות שונות מחזקות את האופטימיות שבנו והן מפתח לבריאות איתנה לאורך השנים. פעילויות אלו מעצימות את הגוף והנפש ומעניקות כוחות חשיבה חיובית ומצב רוח חיובי שהינו גורם חשוב במניעה.
ד"ר אנדרה הורוביץ היא מנהלת קידום בריאות מחוזית במכבי שירותי בריאות מחוז צפון, ד"ר איילת בן ברק היא רופאה מומחית להמטו-אונקולגיה ילדים במכבי שירותי בריאות