בשנים האחרונות צומחות מתחת לפני השטח תופעות רשת חדשות ומוזרות. בחסות הרשתות החברתיות מתפתחות טכנולוגיות מתקדמות, שבצד שעמום מוחלט הפכו למנוע פורה להמצאות אנושיות. האמיצים מביניכם שמעוניינים לחזות בכמה דוגמאות למגמות כאלה מוזמנים לצלול לנבכי ענקית השידורים החיים "טוויץ'", שם הוא יוכל למצוא גברים, נשים ומה שביניהם משדרים את עצמם מדברים, שרים, משחקים, צופים באנשים שצופים באנשים וכן – צופים באנשים שצופים באנשים שצופים באנשים. ואלה הדוגמאות השפויות. היום נתייחס כאן לאחת התופעות החדשות יותר והמוזרות ביותר: שידורי שינה.
זה בדיוק מה שאתם חושבים. אנשים מחליפים לפיג'מה, מעמידים מצלמות, מתכרבלים במיטה והולכים לישון בשידור חי. נשמע משעמם? נסו להגיד את זה לאלפים שצופים בשידורים כל לילה.
נו, מילא, יזמים צעירים מצאו דרך קלה להרוויח כסף – מה רע? ובכן, בעולם שידורי השינה, אותם אנשים שפשוט ישנים מול המצלמה וזהו הם מיעוט. אצל הרוב הגדול לא מדובר בשנת לילה מתוקה, כי אם בגיהינום מתמשך מהסוג שדנטה אליגיירי בעצמו רק היה יכול לחלום עליו. השדרנים המוצלחים ביותר הופכים את חדרי השינה שלהם לתאי עינויים משוכללים: יש מסכים ומקרנים, נורות LED בהמוניהן, שלטי ניאון עצומים, רמקולים מדברים. כל אלו מחוברים ישירות לטוויץ' או לטיקטוק, שם הקהל הצופה מוזמן לשלם סכומי כסף משתנים בהתאם לתפריט פתוח כדי לנסות לבלבל, לשגע ולענות את מושא השידור, שבסך הכול (לכאורה) מנסה לישון.
המדור סיכן את שפיותו וצפה בכמה מהשדרנים הפופולריים ביותר. ומה שהוא ראה זעזע אותו.
אדם נחמד נכנס למיטה, מאחל לילה טוב לצופים וכעבור כמה דקות הולך לישון. החדר חשוך, ובקצה המסך מופיע שעון שמתחיל לספור שעות שינה. לא עוברות עשר דקות לפני שהרמקול החכם שליד המיטה מתחיל לדבר, מקריא מילים שהכתיב לו אדם שתרם כמה דולרים. הווליום לא נראה מאוד חזק, והשדר – ללא ספק אדם שיודע לישון בתנאים קשים – בקושי זז. אבל אז המסך שלידו נדלק ומציג סרטון יוטיוב של איזה ילד קטן עם בעיות שפשוט. לא. מספיק. לצווח. אפילו ער לחלוטין, המדור הוטרד. אבל הישן שלנו הרים ראש בבהלה, ואז נקרע מצחוק. הראש נוחת בחזרה על הכרית וחושך משתרר שוב בחדר. ואז האורות נדלקים בבת־אחת ובצבעי אדום עזים. ועוד סרטון קופץ על המסך (הסצנה של ג'ק ניקולסון עם הגרזן בסוף "הניצוץ"). ושלטי הניאון נדלקים. והרמקול המדבר מתחיל לספר בדיחות יצירתיות מאוד על קו השיער המידלדל של הבחור הישנוני. וכך זה נמשך ונמשך. אפילו דאעש לא היו מידרדרים לרמת עינויים שכזו.
עשרות שידורים מוצלחים כאלה רצים כל לילה. רוב האנשים האלה לא באמת מנסים לישון, ודאי שלא כשהם מגיעים לרמה של פופולריות שמזכה אותם בסכומים מזעזעים של כסף כל לילה. קל הרבה יותר לעבוד בזה בלילה ולהשלים שינה במהלך היום. וזו בהחלט יכולה להיות עבודה: בראיונות ובשיחות נקבו כמה מבעלי הערוצים הפופולריים בסכומים כמו 400 אלף דולר לשנה, לא חריג לשדרנים מצליחים בטוויץ' אבל חריג בהחלט כשחושבים על הפרוורסיה שהם עושים עליה כסף.
אין לדעת לאילו מחוזות חדשים עוד תוביל אותנו הכלכלה המוזרה שמתפתחת ברשתות החברתיות. לפעמים מתקבלת התחושה שאין לה עוד לאן לרדת, שכבר ראינו כל רעיון מוזר, כל קונספט ייחודי שחיש מהר מוצא לו קהל ענק ומתחיל לגלגל מזומנים (כולל כמה שלא יוזכרו מעל דפי עיתון מקודש זה). אבל האמת היא שהיינו אומרים את זה גם לפני גילוי שידורי השינה. לכן, אחרי הנבירה בעולם המוזר והקצת מעוות הזה, המדור בעיקר שאל את עצמו: לאן עוד נגיע בשנים הקרובות?
לתגובות, המלצות, משחקים (ותוכניות להתעשרות מהירה) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com