יום חמישי, אפריל 10, 2025 | י״ב בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ענבר וייס

אדריכלית, לשעבר מהנדסת העיר בית שמש, סמנכ"לית תכנון בחברת אפריקה-ישראל מגורים

מה עדיף בזמן רעידות אדמה: לגור במגדל חדש או בבית צמוד קרקע?

התקן במגדלים נועד להתמודד עם רעידות אדמה. בצמוד קרקע יותר קל להתפנות. כמה עובדות לשירות הציבור, שיעשו סדר בתקן הבנייה בישראל

לטובת כל מי שסימס לי "האם הבית שלי באמת עומד ליפול והאם הסיכון שווה מעבר לגור אצל חמותי בצמוד קרקע" הנה כמה עובדות שיעשו סדר.

כל המבנים שהוקמו בישראל משנת 1981 נבנו בהתאם לתקן 413 לעמידות ברעידות אדמה.

התקן מורכב מדירוג הסתברותי להתממשות רעידות אדמה בחוזק משתנה ומתייחס ליכולת עמידה של למבנים שונים לרעש. המחמיר ביותר נועד כמובן למבנים כמו בתי חולים ותחנות כוח שאמורים לעמוד ברעש ובעוצמה החזקים ביותר מבלי להיפגע כלל. השני למבני ציבור וחינוך שנדרשים גם הם לעמוד ברעש ובעוצמה חזקים מאוד. החישובים נעשו הסתברותית לרעשים עצומים של פעם ב1500 ו-2500 שנה כך שלא מדובר במשהו צפוי.
בכל הקשור למגורים, התקן מגדיר סטנדרט בניה שאמור, ברעש אדמה חזק מאוד לייצר מבנה שבסוף הרעש יתעוות מבחינה קונסטרוקטיבית ולא ניתן יהיה לשימוש אבל ישמור עלינו בחיים.

התקן הוא אירופאי ועובד לפי חבלי ארץ שונים – לא דין החיזוק והרכב הבטון, המחברים, קורות הפלדה וכיוצ"ב בירושלים הסלעית כדין החיזוק בתל אביב החולית.

ככל שהבניין חדש יותר כך הוא עמיד יותר שכן על אף שהתקן קיים הרבה זמן, במהלך השנים השתכללו טכניקות הבניה, מרכיבי החומר השונים בבטון וצורות החיבורים בין עמודים לקורות, שהם האלמנטים הרגישים ביותר לכוחות הפועלים על מבנה בעת רעש אדמה.

רעש אדמה הוא רעש שתוקף את המבנה בשלושת ציריו, x , y ו – z והמבנים שלנו רגישים במיוחד כשפועלים עליהם כוחות גזירה אופקיים (תנועה מצד לצד, בניגוד לכוח שמופעל לצד אחד). יש הרבה ״סוגים״ ואפשרויות של רעידות אדמה ואי אפשר לדעת מה נקבל בכל פעם והתקן מכין את המבנים שלנו לכל קומבינציה ותרחיש. כי מעבר לסוג הכוח, יש משמעות גם לאורך מחזור הרעש: ככל שאורך מחזור הרעש ארוך יותר (כמו זה שאפיין את רעידת האדמה אתמול בטורקיה) תנודתיות עזה יותר תורגש במגדלים ובמבנים גבוהים. ככל שאורך מחזור הרעש קצר יותר, התנודתיות כמעט לא תורגש במגדל ודווקא תפגע יותר במבנים נמוכים וצמודי קרקע. מצד שני, היתרון בצמודי קרקע הוא האפשרות לפינוי מהיר.

אפשר להבין את זה מהסרטון המצ״ב. זה גם הגיוני. לכן ברעשים שהיו בארה"ב למשל אורך המחזור היה קצר וחזק ודווקא צמודי קרקע ומבנים נמוכים נפגעו והמגדלים לא הרגישו דבר. על אף שזה מפחיד מאוד היכולת של מגדלים לנוע מעט במקרי רעש, מתוכננת מראש כחלק מהיכולת שלהם לעמוד בו. במנהטן למשל גורדי השחקים מתוכננים כך שיוכלו להחזיק מעמד גם בתזוזה משמעותית מצד לצד באופן קבוע כל הזמן.

ועוד נקודה אחת: אם אתם גרים במבנה טרומי, ז״א מבנה שהוקם מחלקים חלקים שהובאו מוכנים ממפעל והורכבו בשטח, אתם בצרות. אלו המבנים הכי רגישים לרעשי אדמה ורובם אינם עומדים בתקן.

בברכת חזק חזק ונתחזק בעד ערי אלוהינו ושהוא יעשה הכי טוב בעיניו כאילו הוא שואל אותנו בכלל.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.