תוך פחות מיממה פורסמו השבוע שני גילויי דעת של רבנים דתיים לאומיים בנושא הרפורמה המשפטית. על פניו יש הרבה דמיון בין שני המנשרים. בשניהם, חוששים הרבנים מהתלהטות השיח הציבורי סביב הרפורמה, וקוראים לשיח ולהידברות. אלא שבמבט נוסף, לא מעמיק, קופצים מיד ההבדלים בין שני המכתבים, וכמו במסמכים אחרים מה שחסר בכל מכתב מלמד יותר ממה שנמצא בו.
נתחיל במכתב הרבנים שרוב החתומים עליו מזוהים עם הציבור התורני-חרד"לי. הרב יהושע שפירא, הרב שמואל אליהו, הרב חננאל אתרוג, הרב אליקים לבנון, ורבנים נוספים, פונים במכתבם למובילי המחאה נגד הרפורמה ומציעים להם הקשבה. "נקשיב וננסה להבין את עמדתכם, בכל מה שנשתכנע נפעל לשיפור הרפורמה ונעשה כל שביכולתנו כדי לגייס להסכמה זו את חברי הכנסת, השרים וכל הציבור ששומע לנו".
זו קריאה יפה לשיח, אבל שימו לב שהמכתב מתעלם לגמרי מנשיא המדינה יצחק הרצוג שהציע בתחילת השבוע מתווה להידברות. ההתעלמות הזאת צורמת גם כי היא לא מכבדת את נשיא המדינה, וגם בגלל שהתערבותו של הנשיא מסתמנת כרגע כבעלת הפוטנציאל הגדול ביותר להרגעת הרוחות וליצירת שיח. אם ראשי המחאה לא ייענו לפניית הנשיא להידברות, מה הסיכוי שהם ייענו דווקא לקריאתם של רבנים.
נעבור למכתב השני שעליו חתומים רבנים המזוהים יותר עם הציבור הליברלי בציונות הדתית. במכתב הזה, שכולל גם נוכחות נשית מרשימה, הפנייה היא לא למובילי המחאה אלא לחברי הכנסת "מכל סיעות הבית". גם הרבנים במכתב זה מודים שנדרשים שינויים במערכת המשפט כדי להשיב את האיזון בין הרשויות, ועם זאת הם יוצאים בקריאה ברורה לאמץ את מתווה הנשיא הרצוג, ומבקשים שהשינויים ייעשו בהסכמה רחבה. ועדיין, גם המכתב הזה חסר.
למעלה מ-70 רבנים ורבניות חתומים על המכתב, אך מבחינה פוליטית, הרשימה עדיין לא מספיק מגוונת. רוב החתומים על המכתב אינם מזוהים עם המפלגות שמובילות את הרפורמה. אמנם בשביל לקרוא להידברות ולמיצוי מתווה הנשיא, הרבנים לא אמורים לייצג דווקא את הליכוד והציונות הדתית, ועדיין, אם על מכתב כזה היו חתומים גם רבנים שתמכו במפורש במפלגתם של סמוטריץ' ורוטמן, הייתה לקריאה שלהם יותר עוצמה. באופן לא מפתיע, הרבנים שכן מזוהים עם מפלגת 'הציונות הדתית', כמו הרב שפירא הרב אליהו והרב לבנון, נמצאים במכתב השני, שבו מתווה הנשיא לא קיים.
וכאן אנחנו מגיעים לנקודה העיקרית. העובדה שבתוך יממה פורסמו שני מכתבים שונים של רבנים בציונות הדתית, היא כמובן לא סתם תקלה של חוסר תיאום. היא נובעת מחוסר היכולת של הרבנים להתאחד סביב נוסח מוסכם. זה קורה כמובן לא רק בנושא הרפורמה המשפטית, אלא גם בתחומים אחרים, אלא שבמקרה הזה, זה כבר גובל באבסורד. רבנים בציונות הדתית קוראים לאחדות, שיח והידברות אבל גם את הקריאה הזאת, הם עושים בנפרד. אולי לפני שהם מנסים לפתור את המחלוקת בנושא הרפורמה, שינסו להוציא גילוי דעת אחד מוסכם.