בעוד זמן לא רב, אם לא יחול שינוי מפתיע, בתי ישראל יהיו פרוצים, הדלתות יהיו פתוחות לרווחה ובלי שנשאלנו אם אנחנו רוצים בכך- הפרטיות שלנו תיעלם. זה מה שיקרה אם תתקדם ותגיע לשלבים סופיים הצעת החוק שאושרה השבוע בוועדת השרים לחקיקה ואתמול עברה במליאת הכנסת בקריאה טרומית. לפי ההצעה, המשטרה תוכל לערוך חיפוש של כלי נשק בבתים של אזרחי מדינת ישראל, ללא כל צורך בצו.
הכוונה רצויה בהחלט – לסייע למשטרה לאתר נשק לא חוקי, לערוך חיפוש בבתי חשודים ולאתר את אותו נשק מזיק. אך המחשבה ששוטרים יוכלו להיכנס ללא צו, ללא ביקורת וללא פיקוח משפטי- צריכה להטריד כל אחד ואחת מאיתנו.
נחשוב על כך רגע – שוטר עלול להגיע לביתכם, ללא הודעה מוקדמת, מסיבה כלשהי שאינה ידועה לכם, יחפש בארונות, יהפוך ארגזים מתחת לחדר השינה, יפשפש בפינות השונות בבית ולבסוף יצא. כשתשאלו אותו אם יש לו צו חיפוש, הוא יגיד שהוא לא צריך. אם תגישו נגדו תלונה או קובלנה – הוא יתרץ "חשבתי שיש שם נשק" וייפתר בלא כלום.
מי שנפגעים לא פעם מהתנהלות של שוטרים שמחליטים "לבקר" באישון לילה או לערוך "חיפוש מקיף" ברחבי הבית מסיבה לא ברורה – הם לא העבריינים או תושבי יישובים בהם נשק לא חוקי נפוץ ביותר. פעילת הימין שפי פז היא דוגמא למי שנפגעת בעצמה וחווה באופן תדיר את ביקורי השוטרים המטרידים. הצעת החוק תקבע למעשה כי גם המנגנון המינימלי של בקשת אישור משופט לא יהיה, דבר שאמור להגן על אזרחים מפני שיקול דעת לקוי של שוטר בשטח, מפני שהוא יוכל תמיד לטעון להגנתו כי חשד שיש נשק באחד הבתים.
ספק אם הצעת החוק הזו תהיה מה שיאפשר איסוף של יותר כלי נשק ברחובות, אך אין ספק כי היא תהווה פגיעה בזכויות אדם. גם במאבק בסוגיה הכואבת והבוערת ביותר, אסור לשכוח כי בסופו של דבר יש לשמור על זכויות אזרח בסיסיות.
הדרך למיגור תופעת הנשק הלא חוקי עוברת קודם כל בקביעת עונש מינימום בחוק, שיכלול מאסר ממושך לכל מי שנמצא אצלו נשק לא חוקי. אולם ישראל חסון, סגן ראש השב"כ לשעבר, מנע את הצעדים הנדרשים להיאבק בתפוצת הנשק. כאשר עונש המינימום שמדינת ישראל תחוקק יכלול 5-10 שנות מאסר לפחות לכל מי שייתפס עם נשק לא חוקי ברשותו, והשב"כ ייכנס לסיפור ויעצור את 1000 העבריינים הראשונים, היתר יתחילו להחזיר לבד את הנשקים, כך שתוך זמן קצר כל הנשק ייאסף מרצון.
הצעת החוק הזו היא יוזמה של המשטרה, והחלה להיות מקודמת בשנה שעברה על ידי שר המשפטים דאז, גדעון סער. בעבר תקפו את החוק מי שהיום יושבים סביב שולחן הממשלה. שר התקשורת כיום, שלמה קרעי, אמר כי "חוק החיפוש של סער, בתוספת השערורייה שמתגלה בימים אלו במשטרת ישראל, מיועדים להעצים את הפגיעה בחופש הפרט של אזרחי ישראל. הם גם ההוכחה שישראל מתדרדרת באופן מפחיד למחוזות לא דמוקרטיים על ידי אלו שרוממות הדמוקרטיה בגרונם".