מאות בכירים לשעבר במערכת הביטחון חתמו על עצומה. פיהוק. כמה עצומות כבר ראינו בשבועות האחרונים. אפילו מורי היוגה כבר התאחדו להשמיע קול נגד "ההפיכה המשפטית", אז בכירים במערכת הביטחון? באמת לא מניד אפילו עפעף.
אך מסתבר שבעצומה החדשה, שדבר קיומה פורסם הבוקר (ה') באתר ynet, יש שינוי קל, אם תרצו – טוויסט בעלילה. החותמים, 440 חברי תנועת "מפקדים למען ביטחון ישראל" (תזכרו את זה בפעם הבאה כשאתם רואים את שמה של התנועה), לא הסתפקו בהתנגדות גרידא למהלכי החקיקה של הקואליציה. בקריאתם, הממוענת לנשיא המדינה יצחק הרצוג, הם מבקשים ממנו אף לנקוט במהלכים מעשיים, במטרה למנוע את כניסת הרפורמה לתוקף במידה והחוקים המרכיבים אותה יאושרו בכנסת.
"אנחנו מוצאים לעצמנו חובה לפנות אליך", כתבו, "לחזק את ידיך במאמץ לפעול כמבוגר האחראי וכמייצג את תחושת רוב ברור בעם ומבקשים גם, כי תשקול היטב, בטרם תחתום על חוקים הסותרים את האופי היהודי לאומי, דמוקרטי ומתקדם של ישראל ברוח מגילת העצמאות. בדיוק לשם כך ניתנה לך הסמכות לחתום על חוקים כתנאי לכניסתם לתוקף". ובכן, מסתבר שמאות הבכירים הללו הם אולי לוחמים דגולים, אך בשיעורי אזרחות בבית הספר היסודי הם לא הקשיבו, ועל כן ראוי לשוב ולהזכיר להם, ואולי לכמה מבולבלים נוספים, מושכלות ראשונים.

נשיא המדינה בישראל איננו רשות מרשויות השלטון. יש לנשיא המדינה תפקידים שאותם הוא חייב למלא, וסמכות אחת בעיקר שבה הוא רשאי לעשות שימוש (סמכות החנינה). בין תפקידיו, שאותם הוא אינו רשאי להחליט האם למלא או לא, יש תפקידים שבהם נתון לו שיקול דעת (נושאים הקשורים להרכבת ממשלות, בעיקר), ואחרים הם תפקידים שבחובה אותם הטיל עליו המחוקק למלא ככתבם וכלשונם. החתימה על חוקי הכנסת היא תפקיד כזה. סעיף 11 (א)(1) לחוק יסוד נשיא המדינה קובע כי "נשיא המדינה יחתום על כל חוק, חוץ מחוקים הנוגעים לסמכויותיו". חוק היסוד איננו מעניק לנשיא שיקול דעת בשאלה האם לחתום על חוק או לא, ממש כפי שאין הוא מעניק לו שיקול דעת בשאלה האם לקבל כתבי האמנה ממדינות זרות וכדומה.
מעבר לכך, במדינת ישראל, כמו בכל דמוקרטיה פרלמנטרית, אין אחרי אישור הפרלמנט דבר. חוקים נכנסים לתוקף מכוח האישור הפוליטי ואילו החתימה עליהם היא אקט פורמלי בלבד. נשיא המדינה הרצוג הוא אדם ראוי מאוד, אך לא נבחר לנשיא ארה"ב אלא לנשיא מדינת ישראל. הוא איננו רשאי להחליט אם לחתום על חוק או לא, ובניגוד לטענתם המטופשת של החותמים, כניסתו של חוק לתוקף כלל איננה מותנית בחתימתו. חוק נכנס לתוקף עם פרסומו ברשומות, עם חתימתו של נשיא המדינה וגם בלעדיה. כי זו הדמוקרטיה שלנו, ויש בה כללים שגם 440 "מפקדים למען ביטחון ישראל" לא יכולים לשנות.
הגיעה העת שכל נושאי דגל הדמוקרטיה ברמה ייזכרו במושכלות הראשונים של דמוקרטיה ושלטון החוק. כולם כפופים לחוק, גם נשיא המדינה וגם קצינים בכירים עטורי צל"שים ופלאפלים. דמוקרטיה היא בראש ובראשונה כיבוד הכרעת הרוב, ולצד זאת כמובן גם הגנה על זכויות מיעוטים. נשיא המדינה הרצוג, איש יקר ואהוב, יודע זאת היטב. כדאי שאוסף הבכירים הביטחוניסטים ילמדו ממנו מהו יחס של כבוד למוסדות הדמוקרטיים של מדינת ישראל.