יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

הרב חיים נבון

פובליציסט

אפילו בפרשיות הטכניות ביותר של התורה אין כמעט שום רצף הגיוני

בחיים הכול מתערבב: בין אדם למקום עם בין אדם לחברו, הלכה עם מידות טובות, ידענות עם שכל ישר ועם לב חם. כמו בתורה

סדר וניקיון הם דבר חיוני, אבל אסור לפחד מקצת בלגן. לפני מלחמת העולם הראשונה התמכרו מפקדי הצי הבריטי המהולל למסדרים אינסופיים. מפקדי האוניות סירבו לעשות תרגילי תותחנות, כי ירי בתותחים האדירים השחיר בפיח את הצבע הטרי והפר את הסדר המופתי בסיפון. את המחיר הם שילמו בקרב יוטלנד ב־1916, שבו הביסו אותם הגרמנים. רק 2.7 אחוזים מהפגזים הבריטיים פגעו במטרה, ו־6,000 מלחים נהרגו. באימונים אפשר להקפיד על סדר מוגזם, אבל בחיים האמיתיים זה לא עובד.אני מאוד אוהב סדר בעולם החשיבה והרוח, ולכן אני נמשך לספרים כמו "משנה תורה" לרמב"ם, על השיטתיות הגאונית שלו. שנים רבות עברו עד שהבנתי את העוצמה שיש באי־הסדר הפרוע של התלמוד והחומש. התורה מזנקת הלוך ושוב מסיפורים לרשימות יוחסין להלכות, בלי שום מרווח נשימה. אפילו בפרשה שכמעט כולה הלכתית, כמו פרשת משפטים שנקרא השבת בבתי הכנסת, אין שום רצף הגיוני. למה זה?קודם כול, הערבוב בין מצוות שבין אדם למקום לבין אלו שבין אדם לחברו מבטא מהפכה רעיונית. אינני מכיר שום קובץ חוקים שבנוי כך – דתי או חילוני, עתיק או מודרני. התורה מתאמצת לומר לנו: אל תנסו להבדיל, כי אי אפשר. אם תתעללו ביתומים – אני ה' אתערב; השבת אינה רק זיכרון לבריאת העולם, אלא גם מנוחה לאמה ולגֵר; ובפרשה אחרת – "ואהבת לרעך כמוך" דווקא כי "אני ה'". לא־לוהים אכפת איך נתנהג לאיש לרעהו. איזה זעזוע העבירו בעולם הפסוקים הללו, השונים מכל מה שיכול היה אדם לקרוא ולחיות בעולם העתיק – ומרוב מה שיכול אדם לקרוא ולחיות גם בעולם המודרני.

אולי יש עוד סיבה לבלגן היצירתי של פרשת משפטים, ושל התורה בכלל: כאלו הם החיים. בבית המדרש אדם יכול ללמוד בימים זוגיים מסכת בבא קמא, ובימים אי־זוגיים הלכות שבת, ולהיות מרוצה מהשיטה שלו. ואני, כאמור, בעד שיטתיות. לא סתם ליחידת הלימוד הבסיסית שלנו קוראים "שיעור", כלומר: כמות קצובה וקבועה, ולא סתם לספרי התפילות שלנו קוראים "סידור" ו"מחזור", כלומר: סדר קבוע החוזר על עצמו. אך בחיים הממשיים הסדר הזה יכול לעבוד רק עד גבול מסוים. אתה עומד לצאת לבית הכנסת בשבת בבוקר, ואז הילד ממחיש את כישרון הפציעה הבלתי נדלה שמפגינים ילדים לנוכח החפצים הבלתי מאיימים ביותר, ונשרט מאיזו שקית ניילון. אתה בודק איך מותר לטפל בו בשבת, ובדיוק אז מגלה ששכחת לסדר את מתג השבת במקרר, ובמקביל איזו דודה עומדת בצד ונותנת עצות טובות, וצריך להתאפק לא לצעוק עליה. בחיים הכול מתערבב: בין אדם למקום עם בין אדם לחברו, הלכה עם מידות טובות, ידענות עם שכל ישר ועם לב חם. כמו בתורה.

אני חושש שפרשת משפטים איננה מהפרשות האהודות ביותר בתורה. היא נתפסת כטכנית מדי, כהלכתית מדי. לא תמיד אנחנו יודעים להעריך את הברכה שבהלכה. לפי פשט התורה, הפרשה הזו היא "ספר הברית", שאותו קרא משה באוזני ישראל, שעליו נחתמה בדם הברית הנצחית של היהודים עם א־לוהיהם, ושלמשמעו הכריז העם: "נעשה ונשמע". כנראה יש בה משהו.

הרב זקס לימד אותנו שבתנ"ך לא מופיעה כלל המילה "לציית". העברית המודרנית נאלצה לשאול את המילה הזו מן הארמית. המקרא מכיר רק את המילה "נשמע", שקרובה ל"נציית", אך מביעה מסר קצת שונה. אם נסכים שהיהודי העובד את א־לוהיו כמוהו כחייל, הרי שמדובר בשני סוגים שונים של חיילים. זה שמציית הוא הטירון שעושה מאה שכיבות סמיכה סתמיות, רק כדי להפנים את המשמעת הצבאית הנוקשה. לעומתו, זה ששומע הוא הקצין בסיירת שיוצא למבצע חשאי באיראן. הוא לא מבין את כל הפרטים, קשה לו לראות איך המשימות הקטנות שלו תורמות באופן משמעותי למבצע, ולפעמים הכול נראה לו מבולגן למדי. אבל הוא יודע שהפקודות שקיבל הן חלק ממשהו גדול, והוא מזדהה עם הייעוד הזה ומתמסר אליו. כך חשו אבותינו למרגלות הר סיני.

אין עוד ספר כזה, ששוזר בפשטות את האנושי בא־לוהי, את הסיפורים במצוות, ואת החוקים בהפצרות: "אם חבול תחבול שלמת רעך, עד בוא השמש תשיבנו לו. כי היא כסותו לבדה, היא שמלתו לעורו, במה ישכב?". חוקים נוהגים לצוות, לא לנמק ולחנך. ספר החוקים הזה שונה; וכששמעו אותו אבותינו, זיהתה אוזנם את הצליל החדש הזה ואת עוצמתו, והם ידעו להשיב מיד במענה הנכון: "נעשה ונשמע".

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.