החלטת הקבינט המדיני־ביטחוני להכשיר תשעה מיישובי ההתיישבות הצעירה התקבלה פה אחד. גורמים שנכחו בישיבה אומרים כי אכן הייתה שם הסכמה רחבה שמלבד המענה הביטחוני לגל הטרור, מתבקש גם מענה בדמות חיזוק ההתיישבות – עניין שעליו הוסכם כבר בישיבת הקבינט שכונסה במוצאי השבת, לאחר הפיגועים בנווה־יעקב ובעיר דוד.
הכשרת היישובים אמנם עוגנה בהסכמים הקואליציוניים של מפלגות הציונות הדתית ועוצמה יהודית, אולם ב"פורום ההתיישבות הצעירה" קיימו עבודת מטה ממוקדת בשבועות האחרונים כדי לוודא שהעניין מתקדם.
נדמה היה כי השמחה על החלטת ההכשרה, כמו גם על ההחלטה לקיים בשבוע הבא ישיבה של מועצת התכנון העליונה (מת"ע) – שבמסגרתה יאושרו בשלבים שונים קרוב לעשרת אלפים יחידות דיור ביו"ש – התעמעמה מעט ביום רביעי, עם עקירת הכרם בגוש שילה.
אולם לצד התמונות הקשות מהעקירה והחרפת המתיחות בין שר הביטחון גלנט לשר האוצר סמוטריץ', מינויו של סמוטריץ' לשר במשרד הביטחון דווקא מתקדם. בישיבת הממשלה הקרובה תעלה כנראה החלטה על מינויו של יהודה אליהו, שותף של סמוטריץ' מימי "רגבים", לעמוד בראש המנהלת שתטפל בפנים האזרחיים ביו"ש, ותעביר את תפקידי קציני המנהל האזרחי אל עובדים אזרחיים.
השינוי הזה צפוי להיות המשמעותי ביותר עבור התושבים ביו"ש. אותו סעיף בהסכם הקואליציוני בין הציונות הדתית לליכוד הקובע את העברת הסמכויות האזרחיות ביו"ש לסמוטריץ', נוסח בדקדקנות. משפטנים הבקיאים במציאות ביו"ש, כמו גם בכירים בעבר במנהל האזרחי, עברו על הדברים בטרם חתם עליהם נתניהו. ההתנגדות שהביע גלנט לאחר כניסתו למשרד להעברת הסמכויות, שאליה הצטרפו קציני צבא, הצליחה להפתיע את הציונות הדתית, גם מבחינת התבונה הפוליטית שבה, הכוללת התנגשות עם שר האוצר.
לביקורת שמתח שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן על המהלך הצטרפו גם שרי החוץ של גרמניה, צרפת, איטליה ובריטניה, וכתבו שהם "מתנגדים נחרצות" להכשרת היישובים העלולה לסכל הקמת מדינה פלסטינית. בישיבת הסיעה בגבעת־הראל אמר שר האוצר סמוטריץ' שמדובר בתגובה "סבירה לחלוטין" של ארה"ב, והשרה סטרוק אמרה שגם האמריקנים יבינו שאי אפשר להפקיר את המתיישבים.
לפני שבועיים, בעת ביקורו של ראש הממשלה נתניהו בפריז, אמר גורם מדיני בכיר כי עניין המדינה הפלסטינית הפך למעין אמירה טקסית קבועה של מנהיגים, אף שרבים מהם מבינים כי לא מדובר בעניין מעשי במציאות הנוכחית.
כך גם נדחו הטענות שמדובר בהחלת ריבונות בפועל. גורמים המעורים בנושא אמרו שמדובר בהחלטה בירוקרטית פנימית, שלא עלתה לדיון כשבלינקן ביקר בארץ – אף שהכוונות להעניק אישורי בנייה ביו"ש עלו בשיחות עימו.
מלבד ישיבת מת"ע המתוכננת לשבוע הבא, ישיבת אישורים נוספת צפויה להתקיים בחודש מאי. בניגוד לנוהל שניסה לבסס שר הביטחון הקודם, בני גנץ, של אישורי בנייה לתוכניות פלסטיניות בצמוד לאלו המיועדות ליישובים הישראליים, הפעם לא מתכוונים לאשר תוכניות פלסטיניות – לא בשבוע הבא, ולא בחודש מאי. כמי שיהיה אמון על החיים האזרחיים ביו"ש, סמוטריץ' דווקא מתכוון לאשר תוכניות בינוי המיועדות לפלסטינים, אולם אלו ימוקמו בשולי שטח B, לצד יישובים פלסטיניים קיימים, ולא במקומות שבהם הרשות הפלסטינית מעוניינת לבנות.
נוסף על היישובים שאושרו השבוע החליט הקבינט גם על הגדרת מקומות יישוב בלתי־מוסדרים נוספים כמיועדים להסדרה, מה שיאפשר לקדם כעת עבורם חיבור סדיר לחשמל ולמים, וכן בניית מוסדות חינוך ומבני ציבור.