דיווח חדשותי נפיץ בעולם הטכנולוגי פורסם השבוע בשקט יחסי: חברת "מטא" בוחנת הוספת מערכת אימות חשבון בתשלום לפייסבוק ולאינסטגרם. תמורת 12 דולר לחודש וצילום תעודה מזהה, החשבונות הנבחרים יזכו להגנה נוספת מפני פריצה והתחזות, חשיפה גבוהה יותר למשתמשים, חוויית שירות לקוחות משופרת ועוד היד נטויה. אם כל זה נשמע לכם מוכר, אתם צודקים. זו כמעט בדיוק התוכנית שהכריז עליה ידיד המדור אילון מאסק רגעים אחרי ששלף 44 מיליארד דולר מתחת לבלטות ורכש את טוויטר.
בהתחלה, ההכרזה של מאסק התקבלה בשילוב של צחוק וחרדה. אנשים השתעשעו מהרעיון של חשבון עם מאה עוקבים שרוכש לעצמו וי כחול ואת כל התהילה הגדולה שבאה איתו, ונבהלו מהמחשבה שאנשים יוכלו להתחזות לחשבונות רשמיים ובכך להפיץ מידע כוזב בקלות מדהימה. ואכן, בימים הראשונים אחרי שהמיזם יצא לדרך נרשמו אינספור מקרים של מתחזים לעיתונאים, פוליטיקאים ודמויות בדיוניות, כולם עם פרופיל מאוד נקי ווי מאוד כחול, שהצליחו לשטות באלפים ובמיליונים. הצחוק והבהלה הגיעו לפסגות חדשות. אבל טוויטר תיקנו כמה דברים ושינו את מערכת האימות, וכולם די התרגלו שככה זה עובד, וכך נפתח מקור חדש להכנסה באמצעות חלוקת משתמשים לקאסטות כלכליות.
מרגע שזה קרה, היה ברור שמאסק לא יהיה היחיד שיאמץ את הרעיון, והנה אנחנו רואים את צוקרברג קופץ. סביר להניח שגם כאן נשמע צחוק ונהי, וכמו במקרה הקודם גם הפעם כל אלו יתאדו ברגע שהמערכת תוכח כרווחית או יעילה. וזה לא יסתיים באינסטוש כמובן: צפו פגיעה גם בכל רשת חברתית גדולה. אולי זה רק עניין של זמן עד שתוכלו לאמת חשבון בוואטסאפ, וכך לקבל כוחות חדשים כמו שליחת לינקים שיווקיים בתפוצה רחבה או חסימת היכולת של אחרים להוסיף אותך לקבוצות עבודה חדשות (אהמ…) בלי רשות.
יש משהו צורם במסחור הזה. במשך שנים, התרגלנו לרעיון שכל אחד – ממותג הספורט הגדול ביותר לפרחח קטן שמצלם סרטוני חתולים בזימבבואה – מקבל ברשת את אותה הזדמנות. פרופיל ריק עם מקום לתיאור, תמונה, פרטים וכל הכלים שנדרשים כדי להשיג תהילה אינטרנטית. נכון, עם השנים הרעיון הזה הלך ונשחק ככל שפוסטים ממומנים הפכו לנורמה ומנהלי הרשתות הבינו כמה כסף הם מפספסים, ובכל זאת נותרה עובדה יסודית אחת: החוויה חינמית לכול. כעת ברור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה.
האינטרנט עובר תהליך גיבוש מואץ. ככל שהכלכלה והחברה בכל העולם מתבססות ברשת, ככל שאתרים מוכרים הופכים למרכזים מסחריים מורכבים, כך האופי שלהם משתנה באופן דרמטי. בפייסבוק 2010 אולי עוד היה היגיון לתת לכל החברים את אותם כלים חינמיים, כשהתשלום היחיד מקנה גישה חופשית לנתונים האישיים של שאר הגולשים. כיום, זה כבר לא הסיפור. הצלחתם של מוצרים חדשים קמה ונופלת על היכולת לשווק אותם ברשת. קמפיינים פוליטיים בדרגים הגבוהים ביותר משקיעים הון תועפות כדי לנתח אסטרטגיות ופרסום מיטיבי. די במבט לטקטיקות מודיעיניות ושיטות תעמולה במלחמה באוקראינה כדי להבין ששליטה ברשת יכולה להיות עניין של חיים ומוות, פשוטו כמשמעו. דרישת תשלום על חשבונות פרימיום היא, אם כן, צעד מתבקש ומובן בהסדרה מחדש של הרשתות החברתיות. ככל הנראה, היא גם רק ההתחלה.
לתגובות, המלצות, משחקים (ואישור קריאה של הסוגריים האלו) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com