יום שני, מרץ 10, 2025 | י׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ניצן דוד פוקס

אנליסט גיאופוליטי, יוצר הפודקאסט "המשחק הגדול"

על רקע המלחמה באוקראינה: ארה"ב, רוסיה וסין מפרקות את הסדר הליברלי

שנה למלחמת רוסיה נגד אוקראינה, ברור שהיא ביטוי וזרז לתהליכים בינלאומיים גדולים שמשנים את הסדר העולמי השליט, הסדר הליברלי. שלוש מעצמות מבקשות לשנות אותו ולהקים עולם חדש: סין, רוסיה – וארצות הברית

מדעי המדינה מבחינים בין שתי זהויות של מדינות בכל הקשור בסדר הבינלאומי: מדינות סטטוס־קוו ומדינות רוויזיוניסטיות – מדינות שינוי. מדינה רוויזיוניסטית מעוניינת בשינוי מערך הכוחות הקיים, משום שהיא לא מרוצה ממנו. אולי הסדר נכפה עליה. אולי היא לא הייתה מעורבת בהקמתו. ייתכן שצרכיה והאינטרסים שלה השתנו, והסדר הקיים כבר אינו משרת אותה. תהיה הסיבה אשר תהיה, היא מעוניינת ברוויזיה – בחינה מחדש – של הסדר ובהתאמתו לדרישותיה. לעומתה, מדינת סטטוס־קוו מעוניינת לשמור על הסדר הקיים. הוא משרת את הצרכים והאינטרסים שלה; הוא שומר על העוצמה שלה במערכת הבינלאומית.עמדתה של מדינה לגבי מלחמה תלוי בזהותה. מדינה רוויזיוניסטית תהיה מוכנה יותר לפעול באלימות, בעוד מדינת סטטוס־קוו תחתור לפתרונות דיפלומטיים. בעידן שלנו, מסתמן, מתפרק הסדר הבינלאומי הנוכחי – הסדר הבינלאומי הליברלי. שלוש מעצמות רוויזיוניסטיות עזרו לפרק אותו: סין, רוסיה וארה״ב.

צילום: AFP
צילום: AFP

סין עלתה למרכז הבמה הבינלאומית בתחילת שנות האלפיים, עם הצמיחה הכלכלית המהירה שלה, שהביאה להתעצמות דיפלומטית ומימנה התחמשות בהיקף רחב. סין נתפסת בעיני רבים לא רק כמעצמה שנייה לארה״ב, אלא כמעצמה שתחליף את הענק האמריקני.

הסדר הבינלאומי הליברלי הביא לסין תועלת וסכנה גם יחד. המערב פתח את דלתותיו לייצור סיני, והסדר הליברלי – סחר חופשי, וגישה קלה להון, לטכנולוגיה ולידע זר – אפשר לסין את הצמיחה הכלכלית המהירה שלה. מנגד, הסדר הליברלי מבוסס על האמונה שזכויות אדם פוליטיות – לחיים, לחופש ביטוי, לביטחון – הן הבסיס ליחסים בין מדינות. העיצומים שהוטלו על אסד בסוריה והדחת קדאפי בלוב הם רק שתי דוגמאות. מבחינת סין, בעלת המשטר הבלתי ליברלי, זהו איום. מה ימנע מהסדר הליברלי לפעול נגדה כשתדכא את אזרחיה?

לכן מאז שנות האלפיים חתרו הסינים להחליש את המאפיינים האלה במערכת הבינלאומית. בייג׳ינג טוענת שלכל מדינה שמורה הזכות לבחור אילו זכויות היא מקיימת ואילו לא. בגלל סין, בנציבות זכויות האדם של האו״ם יושבות מדינות כמו ונצואלה, צפון קוריאה או ערב הסעודית. יחד עם רוסיה, סין משתקת זה עשור את מועצת הביטחון של האו״ם, ומונעת כל פעולה בינלאומית נגד משטרים רצחניים כמו משטר אסד בסוריה.

גם במישור הכלכלי בייג׳ינג לא חפה מ״התנהגות בלתי הולמת״. היא נהנתה מסחר חופשי, אך סגרה מגזרים בכלכלה שלה בפני תחרות זרה. היא מסבסדת ישירות ובעקיפין חברות מקומיות שמתחרות עם חברות מערביות בשווקי העולם. והיא סייעה לגנבת קניין רוחני מהמערב ולהעברתו לתעשייה שלה.

צילום: EPA

המלחמה באוקראינה היא הניסיון של מוסקבה לשרטט מחדש את הארכיטקטורה הביטחונית של אירופה. בעיני פוטין המבנה הזה נועד לפגוע ברוסיה ולהחליש אותה, והוא נכפה על אומות מזרח אירופה בעקבות התמוטטות ברית המועצות. צירוף המדינות הבלטיות לנאט״ו, החיזורים אחר אוקראינה, ההפצצה של סרביה במלחמת קוסובו – כולם היו בעיני הרוסים חלק מניסיון לדחוק את אומתם ולהחליש אותה.

רוסיה רוצה ארכיטקטורת ביטחון אירופית חדשה, שתשקף לא את הבדלי העוצמה בינה ובין ארה״ב אלא את הפערים בינה ובין מדינות אירופה. מהדרישות שהרוסים הגישו לארה״ב ונאט״ו לפני הפלישה לאוקראינה עולים בבירור הקווים הכלליים של הסדר החדש: יציאת הכוחות האמריקניים מאירופה; נטישת נאט״ו את מדינות מזרח אירופה; הקמת "אזור השפעה" חדש בשטח מרוסיה עד גרמניה. הפלישה לאוקראינה כנראה אמורה להיות רק הצעד הראשון בעיצוב המרחב מחדש.

צילום: EPA
הנחה רווחת בקרב חוקרי מדעי המדינה היא שהכוח ההגמוני בסדר הקיים הוא בהגדרה מעצמת סטטוס־קוו. ארה״ב הקימה את הסדר הליברלי בעקבות מלחמת העולם השנייה. איך היא יכולה להיות מעצמה רוויזיוניסטית?היא יכולה. בעשור האחרון הפנימו האמריקנים שהסדר הליברלי משרת את סין – אבל פוגע בארה"ב. בגלל ערכיה, אמריקה צריכה לשמור על שווקים פתוחים גם כשהסינים סוגרים את שלהם. היא צריכה לאבטח את קווי השיט מהמפרץ הפרסי למזרח אסיה, בעוד סין שוקדת על בניית צי שיאתגר את כוחה של ארה״ב. הקניין הרוחני נגנב ממנה בלי בושה, בשעה שחברות הטכנולוגיה בשנגחאי ובשנג'ן מטפסות בשרשרת הערך העולמית.לכן ראינו ב־2018 את ממשל טראמפ מטיל מכסים על ייבוא מסין, ב־2019 חוסם את הגישה של וואווי לשבבים מתקדמים; וב־2022 ראינו את ממשל ביידן מטיל מגבלות חסרות תקדים על יצוא שבבים, מכונות וידע לסין. שני הנשיאים החולקים זה על זה בכול פעלו באופן דומה: הקונצנזוס הוא שסחר חופשי ותנועה חופשית של רעיונות אינם משרתים את האינטרס הלאומי.וושינגטון מתכוונת לעצב סדר חדש. הוא לא יהיה זהה לסדר הליברלי הקודם. הוא יגן על הדמוקרטיות מפני המעצמות האוטוקרטיות של העולם – רוסיה וסין. ועד שהסדר הזה יגיע, ארה״ב היא מעצמת העל הרווזיוניסטית של העולם.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.