יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

 גילעד גולדברג

קופירייטר ועיתונאי

אוטובוס או רכבת? יצאנו לבדוק מה הדרך המהירה והנוחה בין ירושלים לת"א

הנסיעה בין בירת ישראל למדינת תל אביב מגלמת את מאבק האדירים בין קו 480 המיתולוגי לרכבת שיוצאת מתחנת נבון

כל מיני שאלות שמפלגות את העולם: אלה שמתקלחים בבוקר מול האנשים שמעדיפים מקלחת בערב, אלה שמתחילים מהקרמבו לעומת אלה שמעדיפים לנגוס קודם בביסקוויט או החלוקה המתבקשת בין אנשי אביב גפן למאזיני איתי לוי. כל אלה טובים ויפים אבל הסוגיה שבאמת מחלקת את העולם מחדש היא: קו 480 או רכבת ירושלים-תל אביב.
ארבע שנים כמעט חלפו מאז שפרץ לחיינו קו הרכבת המחבר בין התחנה המרכזית בירושלים לבין נתב"ג ותל אביב ולא יכולנו שלא לבדוק לאילו שינויים גרם המהלך בגזרת קו האוטובוס המתחרה על אותו מסלול. מה המעלות של רכבת ישראל ומה חסרונותיה, והאם עדיין יש סיבה לשמור את הכרטיסיות של אגד שקנינו לפני שני עשורים? (רמז: לא).נראה שהבחירה באוטובוס באמת שמורה ליחידי סגולה. הוא נכנס לשערי הרציף בזמן, מתמלא בזריזות בכל שבעת האנשים שתכננו להגיע איתו לתחנת סבידור מרכז, ויוצא. שבעה נוסעים נושאים שמונה שפות: הזוג הרוסי מחליף כמה משפטים חטופים אך משתתק. האריתראי מהמושב האחורי, לעומתם, רואה לנכון להעביר את שעת הנסיעה בשיחה עם משפחתו שנותרה מעבר לגבולות ישראל. ברוך בורא האוזניות.רמת הניקיון של האוטובוס ירודה. אולי באגד חושבים שהתרגלנו, אבל לא כך – העניין בהחלט טעון שיפור. שירותים, כצפוי, אין על האוטובוס. מעל עניין המהירות של הקו ניצב סימן שאלה, שכן שעות העומס בכבישים ימנעו ממנו לתקתק את הדרך, אך נראה כי מתכנן המסלול עשה כל שביכולתו על מנת לקצר אותו. פרט לתחנת היעד ותחנת המוצא תמצאו את עצמכם ממתינים רגעים ספורים במחלף חמד וזהו. התדירות סבירה, כל חצי שעה, ובהחלט לא נראה שצריך יותר מזה. בימי שישי ובמוצ"ש תמצאו את הקו נפרד מהרציף בכל רבע שעה ולפעמים אפילו פחות מכך.

המעלות שבכל זאת יביאו אתכם לעלות על קו 480: ראשית, הנוסטלגיה. בנוסף, בשעות מסוימות בימי ראשון בבוקר נפתחו שלוחות של הקו היוצאות מכל מיני שכונות בירושלים, ובהן פסגת זאב, תלפיות ובקעה – וזו סיבה טובה מאוד. ואחרי הכול – הנוף הנשקף מהחלון, המרחב שיש באוטובוס (פרט לשעות העומס), הנהג היושב בקדמת האוטובוס שאפשר לומר לו תודה בכניסה וביציאה – משווים לקו קצת יותר אנושיות, מין טעם של פעם.

ומכאן לתחנת רכבת נבון. חשוב להקדים ולומר, לירידה לרכבת תיאלצו להקדיש לכל הפחות עשר דקות תמימות, כל עוד אין הפרעות נוספות בבידוק הביטחוני. במדרגות הנעות תבלו עשר דקות, ובמעליות תעבירו דקה אחת בירידה, ועוד תשע נוספות בהמתנה. כך או כך, לרכבת עצמה תגיעו מתנשפים.

אם יתמזל מזלכם תמצאו מקום לשבת, אבל בשעות העומס ייתכן שתמצאו את עצמכם יושבים על המדרגות, או שפשוט תעמדו. בכל מקרה, אחרי ההתמקמות תשלפו את הטלפון ותגלו שווי־פי הוא לא מצרך טריוויאלי כמו שחשבתם, כי ברכבת ישראל החליטו לוותר על הרעיון מראש. זה חמור עוד יותר בחלקים שגם אין בהם קליטה. הנוף גם הוא נמנה עם חסרונותיה של הרכבת, שחלקים ארוכים מהדרך היא נוסעת בתוך מנהרות חשוכות. לעומת זאת יהיה לכם נעים בעין בתוך הקרון, כי ניקיון הרכבת בהחלט ראוי לציון, מרחב ציבורי ישראלי ללא דופי.

לרכבת יתרונות רבים. בראש ובראשונה היא נוחה ומהירה. ההגעה שלה ליעד לא תלויה בשום גורם פרט, ובכן, לעיכובי הרכבת עצמה, אם כי למען ההגינות נגיד שמתרחשים לעיתים לא נדירות. את הנסיעה ברכבת תחלקו עם הנוסעים לנתב"ג, שיגרמו לכם גם להצטופף בין המזוודות שלהם, וגם קצת לקנא. יתרון אחד יש לממריאים – עצם קיומם הוביל לכך שקו הרכבת ממשיך את פעילותו גם בשעות הלילה המאוחרות.

בימים כתיקונם הרכבת יוצאת מהתחנה בכל 30 דקות ומחיר הנסיעה 24 שקלים, אומנם כמעט עשרה שקלים יותר מהחלופה, אך לנוסעים הלוך־חזור יש הנחה משמעותית. נקודה נוספת לזכות הרכבת היא הנגישות. נכים שנוסעים בקביעות נצפים ברכבת מתלוצצים עם הסדרנים שעוזרים להם באדיבות להגיע ליעדם. למה לא בעצם. בשולי הדברים, קוראינו המקפידים על תפילות מנחה וערבית במניין יוכלו למצוא את עצמם מתנדנדים בעמידה בתוך הרכבת הנוסעת.

נראה שאת רוב היתרונות קצרה הרכבת החדשנית, והקהל מצביע על כך ברגליים. ובכל זאת, אם אתם לא ממהרים, מבקשים קצת אנושיות ורוצים נוף – האוטובוס הוא המקום.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.