מובילי המאבק ברפורמה המשפטית, שנועדה לחזק את הדמוקרטיה בישראל, איבדו גבולות עם הקריאות למלחמה, לסירוב פקודה ואף לשימוש בנשק. במקביל הם עושים כל מאמץ לפגוע בכלכלת ישראל, והפגיעה הזו מגיעה גם לכיס של משקי הבית.
אלמלא הלחץ הכבד והאיומים המופעלים מצד מובילי המחאה ופעיליה, רוב הכלכלנים היו מודים שברפורמה אין שום איום על הכלכלה הישראלית, על השקל או על הבורסה בתל־אביב. כל התנודות שאנו חווים הן פרי עמלם של גורמים קיצוניים, אזרחי ישראל, שעושים ככל שביכולתם להסב נזק למדינה ולכלכלה. לצערנו זה קצת מצליח להם, ומשקיעים זרים רואים את התלהטות הרוחות ומביעים חשש. בינתיים השקל נחלש. אין ספק שבמכלול השיקולים להעלאת הריבית על ידי נגיד בנק ישראל השבוע, בשיעור חד מהצפוי, נלקחה בחשבון גם היחלשות השקל בשבועיים האחרונים.
כדאי לשאול מי מרוויח מהתבהלה המלאכותית שיוצרים כאן, זו שגורמת להתחזקות הזמנית של הדולר. מי הם שרושמים הכנסות בדולרים ומשלמים הוצאות בשקלים, וממילא ככל שהדולר חזק יותר כך הרווח שלהם גדל? קבוצה קטנה של מנהלי חברות הייטק, שעונים על הקריטריונים הללו, הובילו את המחאה וכפו על עובדיהם לצאת להפגנות ולהשבית את הפעילות העסקית. הם מפעילים לחץ על חברות הייטק נוספות, מניעים את ההסתה ומפחידים משקיעים בארץ ובחו"ל. תוצאות ה"מאבק" שלהם מכות בכיסן של משפחות רבות בישראל.
מנכ"ל חברת המחשוב נייס, ברק עילם, פעיל בולט נגד הרפורמה, פרסם יום אחרי אישורה בקריאה ראשונה בכנסת, מאמר שלם על ה"חורבן" שהיא תמיט על ענף ההייטק. נניח בצד לרגע את תוכן הדברים המוטה והמטעה. תבהלת השווא הכלכלית שהוא וחבריו מייצרים, משפיעה על הכיס של רבבות משקי בית אבל ממש לא על הכיס שלהם עצמם. עלות שכרו של עילם בשנת 2021 עמדה על 65 מיליון שקל (כולל בונוסים, תגמולים ומניות). לאורך שמונה שנים הוא קיבל כמעט רבע מיליארד שקל. מבחינתו, מה זה עוד כמה מאות שקלים בחודש הוצאה למשק בית?
הנזק לא מסתכם בכך. באחד העיתונים הכלכליים, שנראה כי מזמן הפך לעיתון תעמולה, ואשר מקפיד להדגיש מדי יום עד כמה גדלה התעניינות הציבור בפתיחת חשבונות מעבר לים, פורסם מדריך מאת "מומחה", המסביר למשקי הבית כיצד להגן על כספם מפני "המהפכה המשפטית שתפגע בחסכונותינו".
אותו איש אקדמיה מסביר מדוע כדאי להמיר את השקלים לדולרים, לפתוח חשבון בנק בחו"ל ולהעביר לשם כספים. לא מדובר באיזו המלצת השקעה לעודפים ששוכבים בעו"ש, אלא בקריאה להמיר את החסכונות למט"ח ולהעבירם לחו"ל. לא פחות. מי שעלול להיפגע מהמלצות חסרות אחריות שכאלה, הם לא רק הרבבות שנוהים אחרי הסיסמאות והופכים לאידיוטים שימושיים בידי קיצונים משמאל. יש גם רבים אחרים שמוסתים על ידי התקשורת. גם הם עלולים ליפול בפח ולבצע פעולות פיננסיות שעלולות להתברר עבורם כבכייה לדורות.

חשוב לציין: ככלל, פיזור השקעות הוא מתודה נכונה והגיונית, בהתאם למאפיינים הייחודיים של כל משקיע. לכן, הגיוני בהחלט שחלק מסוים מהאחזקות יהיה בדולרים. אבל אין שום היגיון להמיר את רוב או כל נכסיך למט"ח כאשר אתה חי ופועל בישראל. הסיכון גדול, והדולר עלול לרדת אל מול השקל בדיוק כפי שהוא עולה. אם תביטו ביחסי השקל־דולר בשנים האחרונות תראו תנודתיות גדולה, כשברקע התחוללו משברים אמיתיים. היחסים בין המטבעות נובעים ממכלול של אירועים ותהליכים מקומיים וגלובליים.
גם הקריאה לפתוח חשבון בבנק זר, כולל הסבר מפורט כיצד עושים זאת ואיך מעבירים את החשבון מבנק ישראלי, כפי שפירט אותו "מומחה" – היא אחיזת עיניים ופגיעה בציבור. ראשית, ישנם בנקים זרים שפועלים בישראל, אבל משקי הבית לא ממש מעניינים אותם. הם לא יפתחו חשבון למי שיביא פחות מכמה מיליוני שקלים. שנית, בחשבון שנפתח בבנק בחו"ל, ברבים מהמקרים יש צורך להגיע פיזית לתהליך זיהוי. לכך מצטרף גם תהליך בירוקרטי לא קטן. שלישית, כאשר מדובר בחשבון שמיועד להשקעות – העלויות הכרוכות בניהולו עלולות להיות גבוהות בהרבה מהאפשרויות בארץ, וישנם גם היבטי מיסוי שצריך לתת עליהם את הדעת.
ההמלצות שפורסמו על ידי ה"מומחים" קוראות לאזרחי ישראל לפתוח חשבון בנק בעיקר בארה"ב. זוהי הזיה נוספת. מדוע? כי עם כל הביקורת שלנו על הבנקים בישראל ועל העמלות והריביות שנגבות מאיתנו, העמלות באמריקה הרבה יותר גבוהות, וניהול חשבון שם עלול להתברר כעסק לא זול בכלל. ואם לא די בכל אלה, ברוב המקרים נדרשת כאמור נוכחות פיזית, כלומר תצטרכו לטוס לארה"ב כדי לבצע את הפעולה הזו. נראה שאין גבול לזריית החול בעיניים.