פסק הדין שניתן אתמול (ג') בבית המשפט העליון, לפיו על מדינת ישראל לרשום כנשואים בני זוג שהתחתנו בנישואין אזרחיים באמצעות הזום, בעודם נמצאים פיזית בישראל, איננו מפתיע. במידה רבה, כפי שקבעו שופטי בית המשפט העליון, הוא המשך של הלכה שנקבעה בבג"ץ עוד בשנת 1962, הרבה לפני עידן האקטיביזם השיפוטי. לפי הלכה זו, יש לרשום במרשם האוכלוסין בארץ כנשוי כל זוג שמציג תעודת נישואין שנראית תקינה, בלי לחקור מה עומד מאחוריה. על פי אותה פסיקה, עצם הרישום איננו מעניק תוקף חוקי לנישואין. מטרתו של מרשם האוכלוסין היא בעיקרה סטטיסטית, והוא מסתמך על דיווחי התושבים. רישום הנישואין איננו מהווה לכאורה, על פי הפסיקה, הכרה רשמית בהם. גם בפסק הדין של בג"ץ שניתן אתמול הודגשה שוב קביעה זו. אם יש תעודה – יש רישום. שאלת תוקפם של הנישואין הללו לכאורה איננה על הפרק, וכביכול לא נקבע בעניינה דבר.
אולם, כאשר מביטים באופן יותר מפוכח על מה שקרה אתמול בבג"ץ, רואים תמונה שונה. המשך של מגמה שהחלה אמנם בשנת 1962 אך פותחה מאז, להכיר 'דה פקטו' בנישואים אזרחיים במדינת ישראל בכל מקום שבו הדבר אפשרי. תחת כסות הקביעה ש'רישום איננו הכרה' הפך המסלול של נישואין אזרחיים בחו"ל לדרך המלך לעולם הזכויות והחובות של זוגות נשואים בישראל, עבור מי שאיננו מעוניין או יכול להינשא כדת משה וישראל. בית המשפט העליון אמנם קבע שרישום איננו מהווה הכרה, אך למעשה, בעקבות פסיקותיו, זוגות הרשומים כנשואים, גם אם רק מכוחם של נישואין אזרחיים, נחשבים במדינת ישראל לנשואים לכל דבר ועניין. עד כמה נשואים? עד כדי כך שאם, למשל, מדובר בגבר ואשה יהודים, הם יידרשו לפנות לבית הדין הרבני אם ירצו להתיר את קשר הנישואין הזה ולהירשם מחדש במרשם כגרושים. במקרים אחרים הם יידרשו לפנות לבית דין של עדה דתית אחרת או לבית משפט במטרה להתיר את קשר הנישואין. כל הזכויות שמקנים החוק והפסיקה לזוגות נשואים, בכל ההיבטים של החיים, מוקנות גם להם, וזאת למרות הטענה שהרישום איננו מהווה הכרה.
פסק הדין מאתמול איננו מהווה את ההרחבה הראשונה. אחד מפסקי הדין המשמעותיים בנושא ניתן לפני 16 שנה, ובו נקבע כי משרד הפנים חייב לרשום כנשואים גם בני זוג מאותו מין שנישאו בנישואים אזרחיים. גם באותו מקרה קבע לכאורה בית המשפט העליון שמדובר רק ברישום ולא בהכרה, אך בפועל הרישום מהווה הכרה דה-פקטו של המדינה באותם נישואים, לכל דבר ועניין. ההרחבה של אותו עיקרון לנישואי יוטה, כלומר נישואין בחו"ל דרך הזום כאשר בני הזוג נמצאים פיזית בישראל היא רק עוד שלב במגמה הברורה של בית המשפט העליון, להכיר דה-פקטו בנישואים כאלו. כעת כבר לא צריך לטוס לקפריסין. מספיק למצוא גורם רשמי בחו"ל שמוכן להעניק לכם את השירות באמצעות הזום, והדרך לנישואין פתוחה לרווחה.