יום שישי, מרץ 14, 2025 | י״ד באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

יהודה יפרח

יהודה יפרח, ראש הדסק המשפטי של מקור ראשון ועיתונאי תחקירים. מרצה כפרשן משפטי, בוגר מכון 'משפטי ארץ' להכשרת דיינים ואוני' בר אילן, דוקטור לפילוסופיה יהודית

הצעת הפשרה של פרידמן ואלבשן: דלילה ומלאת חורים

לוין ורוטמן צריכים להבין שהזמן לא לטובתם. הם פועלים בסביבת ריבית גבוהה מאוד, ומה שהם לא יקנו עכשיו בזול - יעלה להם בעתיד ביוקר

הזמן לא פועל לטובת הקואליציה. בעוד היא דוחה הצעות טובות שיכולות להיות בסיס למתווה מוסכם, צצות עוד ועוד הצעות שלא מקדמות הסכמה אך גורמות נזקים בדמות הגבהת הציפיות בשמאל. לדוגמה, ההצעה שהודלפה לתקשורת ביום שני ויוחסה למכונים "קהלת" ו"תכלית" (מכון משפטי שהוקם בשנה האחרונה, מובל בידי דמויות אנונימיות יחסית). גם בקהלת וגם בתכלית הצהירו שהנוסח שהודלף איננו סופי ואיננו מוסכם, אך הנזק כבר נעשה.

אי אפשר לייפות את זה: ההצעה המפורטת במסמך אומללה במיוחד, 50 מעלות שמאלה. עדיף להישאר במצב החוקתי הקיים מאשר לקבל אותה. ההצעה כוללת ויתור על הקו הכי אדום של הימין במאבק נגד הפרשנות התכליתית: היא קובעת רשימת זכויות חדשה בחקיקת יסוד, הכוללת חומרי נפץ כמו "שוויון", "חופש מדת" ו"חופש ביטוי". בג"ץ הוכיח עשרות פעמים שכאשר נוצרת התנגשות בין ערך השוויון לבין ערכים אחרים הוא לא יודע לאזן ביניהם ומכריע חד־צדדית בלי למצמץ. לא קשה לדמיין מה הוא יעשה אם שלושת הערכים הללו יהיו ערכים מנויים בחוקה, הם ידרסו כל ערך אחר. קצר המצע מלפרט את רשימת הכשלים בהצעה: היא לא כוללת פסקת התגברות בכלל; היא מעניקה לקואליציה  בין 4 ל־5 קולות בלבד מתוך 11 בוועדה לבחירת שופטים, ועוד סעיפים מוזרים. לא פלא שלוין ורוטמן דחו אותה על הסף.

עוד פורסמה השבוע הצעתם של יובל אלבשן, דניאל פרידמן ועוד – הצעה דלילה ומלאת חורים. הפרקים העוסקים בהליכי חקיקת חוקי יסוד, ביקורת שיפוטית על חוקים, מעמד היועמ"ש ועילת הסבירות הם בכיוון טוב מבחינת האינטרסים שמנסה לקדם הקואליציה, אבל הפרק העוסק בבחירת שופטים כולל חלופות ששתיהן גרועות לכל הצדדים.

כך למשל, לפי אחת ההצעות ימונו ארבעה חברי קואליציה, ארבעה חברי אופוזיציה וארבעה שופטים. זוהי הצעה לא דמוקרטית בעליל שאין בה שום משמעות לתוצאות הבחירות. איזו ממשלה שפויה תסכים לקבל שליש מהקולות בלבד? וגם, נניח שקמה ממשלת אחדות רחבה, והאופוזיציה כוללת את "הקיצוניים משני הצדדים" – הערבים, מרצ ועוצמה יהודית. האם הגיוני להעניק להם ארבעה קולות בוועדה?

הבעיה היא שההצעות הרעות מחלישות את אלו הטובות. שום פרופסור למשפטים לא רוצה להצטייר כימני יותר מפורום קהלת, וכאשר קהלת חתומה על הצעה המקבלת את רוב תכתיבי השמאל, קשה יותר לבסס תמיכה של מומחי משפט בעלי משקל מסביב להצעות ריאליות שמתקשרות עם הממשלה ועם המציאות. לוין ורוטמן צריכים להבין שהזמן לא לטובתם. הם פועלים בסביבת ריבית גבוהה מאוד, ומה שהם לא יקנו עכשיו בזול – יעלה להם בעתיד ביוקר.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.