יום רביעי, מרץ 26, 2025 | כ״ו באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

ישי פרידמן

עורך 'שביעי' ובעל טור בנושאי פוליטיקה וחברה במקור ראשון

הדיקטטורה התרבותית של רון חולדאי

שבועיים אחרי שאסרה עיריית תל אביב מסיבת פורים בהפרדה לציבור החרדי, ארגנה העירייה שורת אירועים בהפרדה, לנשות תל אביב, במסגרת שבוע האישה הבינלאומי. תחת המילים "העצמה" ו"קידום נשים" מקדמת העירייה אירועים נפרדים לנשות העיר אך מסרבת להכיר באירועי "העצמה" לנשים דתיות

שבועיים אחרי שבטלה עיריית תל אביב מסיבת פורים שהתקיימה בהפרדה לטובת הציבור החרדי, ארגנה העירייה מספר אירועי תרבות לנשים בלבד עבור הציבור החילוני. אירועים אלו, טוענת העירייה נועדו דווקא לקדם את השוויון בין נשים לגברים ועל כן אפשר לקיימם לנשים בלבד.

מיזם ב"מלוא הדרה" של עיריית תל אביב חוגג במשך שבוע את יום האישה הבינלאומי. במסגרת המיזם מתקיימים עשרות פרויקטים להעצמת נשים. חלקם מיועד לנשים בלבד ולמעשה, דה פקטו, מדובר באירועים בהפרדה ביוזמת העירייה.

העצמת נשים נוסח עיריית ת"א. צילום מסך מאתר העירייה

כך למשל בפרויקט מלא הדרה יתקיים טורניר כדורגל "מלכת השכונה" לנשים בלבד, סדנאות להגנה עצמית לנשים בלבד בבריכת גורדון. סדנת התעמלות "חווייתית ומעצימה" לאמהות ובנות בלבד. חתירה קבוצתית לנשים בלבד בירקון. ערב חוויתי שבו נשים בלבד ילמדו איך להטמיע אורח חיים בריא ומאוזן. הכניסה לנשים בלבד מגילאי 35 עד 45. במרכז הקהילתי אריק איינשטיין יתקיים אהל ענק בו ירוכזו פעילויות וסדנאות לנשים בלבד: אימהות, בנות הגיל השלישי, נערות, נשים ובנות. עיריית תל אביב מפצירה בנשות תל אביב להגיע לסדנאות שיעסקו בעצמה נשית "אין צורך לנסוע בסופ"ש לצפון", נכתב מטעם עיריית תל אביב, נשות העיר יכול ליהנות מסדנאות ופעילויות תרבותיות שמיועדות אך ורק להן.

העצמת נשים נוסח עיריית ת"א. צילום מסך מאתר העירייה

מה הבעיה? אין בעיה באירועים הללו. להפך, מדובר באירועים ופעילויות שנועדו להעצמת נשים וזה כמובן מבורך. הבעיה מתחילה כאשר עיריית תל אביב מחליטה על דעת עצמה לבטל אירועים לנשים בלבד כאשר מדובר באוכלוסייה דתית.

כאמור רק לפני שבועיים עיריית תל אביב אסרה אירוע שיועד לציבור החרדי בו התקיימה הפרדה בין בנים לבנות. נכון לעכשיו מתקיים הליך בבית המשפט על אפליית זמרות דתיות שבקשו להשתמש בנכסי עירייה כדי לקיים אירועי שירה ותרבות לנשים בלבד ונענו בשלילה. הזמרות, שרון רוטר ודין דין אביב תבעו את עיריית תל אביב על אפליה.

עיריית תל אביב אומרת בעצם את הדבר הבא: אפשר להפריד את המרחב הציבורי לנשים וגברים. אפשר לקיים אירועים לנשים בלבד כל עוד נפרש את האירועים הללו כ"העצמת נשים" וככאלו התורמים לשוויון בין המינים.

כיצד עיריית תל אביב מפרשת מהי העצמת נשים? לפי תפיסה מערבית חילונית בלבד. ועל כן, אירוע לנשים בלבד לטובת הציבור החילוני יתקיים בחסות ובמימון העירייה. זה יכול להיות טורניר כדורגל או חווית תרבות מעשירה על חיים בריאים. אירוע בהפרדה לציבור הדתי והחרדי לא נחשב בעיני העירייה להעצמה או ככזה התורם לנשים ועל כן הוא נוגד את החוק. מדובר בכפייה תרבותית חילונית נוקשה. עיריית תל אביב איננה מכירה בעולם התרבותי והדתי של נשים דתיות ומפרשת אותו לפי ראות עיניה ועל כן היא אוסרת אירועים בהפרדה לציבור הדתי בעיר כמו ערבי שירה לנשים בלבד.

צילום: יוסי אלוני
שני שח"ם, רחלי מושקוביץ, רוחמה בן-יוסף, דין-דין אביב ושרון רוטר. צילום: יוסי אלוני

למעשה, באופן תיאורטי עיריית תל אביב יכולה לאשר ולאפשר אירוע שירה (ו"העצמה") לנשים חילוניות (למשל, כמו אותו אירוע השקה שנועד להכיר לנשות העיר חווית לימוד של אורח חיים בריא) ולאסור אירוע לנשים דתיות שיתקיים בהפרדה. בעיני זמרות כמו שרון רוטר ודין דין אביב האירועים שלהם מעצימים לא פחות (אם לא יותר) מחוויות תרבות קולניריות לנשים בלבד אך עיריית תל אביב לא מכירה בערכים ובאירועי ה"העצמה" של נשים דתיות.

יותר מזה, עיריית תל אביב תפרש את האירועים הנפרדים שהיא מקיימת לנשים בלבד מהציבור הרחב ככאלו ש"מקדמים" נשים. אלו אירועים רצויים וחשובים ועל כן העירייה פורשת עליהן את חסותה. אירועים שנעשים במתכונת דומה לציבור הדתי מפורשים על ידה כ"בעייתיים" או "מזיקים" לקידום נשים. למרות שלנשים חרדיות אין שום אפשרות אחרת לצרוך אירוע תרבותי שאיננו בהפרדה.

ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, הציב את עצמו כמתנגד קולני לרפורמה המשפטית. הוא אפילו איים על הממשלה הנוכחית כי "אם יגמרו המילים – יתחילו המעשים". הוא לא הסתפק בכך ואמר בריאיון לערוץ 13 כי "מדינות יכולות להפוך מדמוקרטיה לדיקטטורה – אך הן חוזרות משם רק בשפיכות דמים". חולדאי חרד מדיקטטורה אבל במדינה הקטנה שלו, תל אביב, הוא מנהל דיקטטורה תרבותית וכוחנית שמוחקת את העולם הערכי, הדתי והתרבותי של האוכלוסייה הדתית בעירו.

תגובת עיריית תל אביב- יפו:

"בפתח הדברים נדגיש, כי שבוע במלוא הדרה נועד לקדם שוויון מגדרי, המהווה אינטרס מובהק של כלל חלקי האוכלוסייה. ואכן, כלל הציבור, בני כל המינים מוזמנים להצטרף לפעילויות במהלך שבוע– ולמעשה העירייה מעודדת השתתפות גברים בפעילויות אלה, מתוך הכרה בהיחשפות של כלל המגדרים לתכנים חשובים אלו של שיווין.

"לצד האמור, ובשים לב לכך שמדובר בשבוע שנועד להעלות את המודעות לחשיבות שבקידום שוויון מגדרי עבור נשים, מתקיימים מספר אירועים מצומצם (כ-10% מתוך כ-170 אירועים) המיועד לנשים, וזאת בתחומים או נושאים בהם מקובלת הפרדה מגדרית (דוגמת פעילויות ספורט – בהן יש ליגה לגברים ולנשים וכדומה),

"כאלה שנועדו לתת מענה לצרכים ייחודיים לנשים (דוגמת פעילויות להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן שד) או תחומים מהם, לצערנו, נשים ככלל מודרות בפועל, או שישנה בהן הסללה גברית מובהקת, כך שהענקת עדיפות לנשים, במשך פרק זמן קצר של פעילויות במלוא הדרה, ולשם העלאת המודעות לעניין אינה מעוררת קושי ויש בה דווקא לקדם את השוויון.

"ביחס לשאר האירועים אכן – בהתאם לאופיו של השבוע – ניתן דגש בפרסום על נשים ועל עידודן ליטול חלק, אך כמובן שכלל הציבור מוזמן ליטול בהם חלק, וזהו אף המצב בפועל".

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.