הסכם חידוש היחסים בין ערב הסעודית לבין איראן היה, כצפוי, סנונית ראשונה לחיבורים נוספים בין מדינות ערב שעד כה נראו לא הגיוניים.
אחרי יותר מעשור של נתק ביחסים, שר החוץ הסורי פייסל מקשאד נחת אתמול (ד') בג'דה שבסעודיה. סוכנות הידיעות הסורית הרשמית דיווחה על הביקור וציינה כי מדובר בביקור עבודה בעקבות הזמנה של שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, על מנת לקיים שיחות בין הצדדים בעניין יחסי המדינות והסוגיות בעלות העניין המשותף.
בעקבות ביקורו של שר החוץ הסורי בסעודיה, הכריזו הצדדים על חידוש הטיסות וחידוש השירותים הקונסולריים בין המדינות בדרג נמוך, אך לא על פתיחת שגרירויות. הביקור של השר הבכיר הסורי, המזוהה עם משטר אסד, נחשב נדיר בהתחשב בעובדה שסעודיה הייתה בין מובילות המאבק לסיום משטרו של הנשיא הסורי.
הביקור מגיע יומיים לפני שמועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ תדון בהחזרתה האפשרית של סוריה לליגה הערבית, אחרי היעדרות של 12 שנים. אחת המדינות המובילות המעוניינת בהחזרת סוריה לליגה הערבית היא איחוד האמירויות, שהייתה גם היא בין התומכות באופוזיציה לסדר בתחילת המלחמה בסוריה. בחודשים האחרונים היא חיזקה את קשריה עם אסד ובחודש מרץ האחרון אף אירחה את הנשיא הסורי ואת רעייתו.
כחלק מהשינויים במזרח התיכון, הודיעו אתמול גם בחריין וקטאר על חידוש היחסים הדיפלומטיים ביניהן, אחרי נתק של שנים. מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות, נחת אתמול בקהיר לביקור רשמי במצרים' במהלכו נפגש עם נשיא המדינה, עבד אלפתאח א-סיסי.
ההתקרבות של מדינות המפרץ לאיראן מתקיימת במקביל להיווצרות ברית מסוכנת הכוללת את איראן, רוסיה וסין, שצריכה להדאיג את המערב. ההערכה היא שחידוש היחסים של מדינות המפרץ מול האיראנים נובעת מאכזבה מהממשלה האמריקני הדמוקרטי של ביידן, וחיפוש אחר חלופות אזוריות שישמרו את האינטרסים הביטחוניים והכלכליים שלהן.
ההשלכות של חולשת ארה"ב משפיעות כמובן גם על ישראל, שנהנתה משיפור ביחסים עם מדינות ערב במסגרת הסכמי אברהם, כחלק מתקווה של מדינות המפרץ – וערב הסעודית בראשן – לשפר יחסים מול ארה"ב. גם ארה"ב מזהה את המהלכים האחרונים, יש שיאמרו מאוחר מידי. ברקע המשבר ביחסים בין ארה"ב לסעודיה, הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם נפגש עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, על אף שבעבר ביקר אותו בחריפות.
לאחר הפגישה צייץ גרהאם כי היא הייתה חיובית וכי "בסעודיה נערכות רפורמות אמיתיות". גרהאם הוסיף כי ישנה הזדמנות לחיזוק היחסים בין סעודיה לארה"ב וכי הוא יפעל מול גורמים דמוקרטיים ורפובליקניים כדי לקדם את העניין לשלב הבא. לדבריו, שני הצדדים יוכלו להפיק המון מהעניין.