"גם כאשר היה בידי הרשות מידע בדבר פגיעה כספית באזרחים שלא מיצו את זכותם", ציין המבקר באותו דו"ח, "היא לא פעלה ביוזמתה להחזרת סכומים אלו, ולא הודיעה לאזרחים כי על פי נתוניה הם זכאים להחזר". עוד התברר כי רשות המיסים אינה מעבירה לציבור הזכאים להחזר יתרות זכות שנצברו אצלה – אם בשל חוסר עדכון פרטי חשבון בנק, ואם בשל הצורך לפעול לאיתור הזכאים. כך, אף שרשות המיסים אימתה בשנים האחרונות יותר ממיליון חשבונות בנק, נותרו (נכון לכתיבה הדו"ח) כחצי מיליון חשבונות שטרם אומתו, ולכן אין בידיה מידע עדכני בנוגע למספרי החשבונות של כלל האזרחים.
הנתונים הראו עוד כי נכון לשנת 2021, יותר מ־435 אלף משפחות טרם הגישו למס הכנסה דו"ח לשנת המס 2016. החזר המס שמשפחות אלו זכאיות לו נאמד אז בכ־803 מיליון שקל. בהתאם לחוק, המאפשר כאמור לבקש החזר עד שש שנים לאחור, מי שלא הגישו לרשות המיסים דו"ח להחזר מס בגין שנה זו עד סוף שנת המס 2022, איבדו את הזכאות לקבל בחזרה את כספם, שכן חלה עליו התיישנות. לא יהיה זה ניחוש פרוע להניח שחלק נכבד מהם אכן החמיצו את המועד והשאירו את הכסף בקופת רשות המיסים לנצח.
על רקע הביקורת הנוקבת של מבקר המדינה על כך שהיא אינה פועלת להחזיר את הכספים, מיהרה הרשות לשלוח עשרות אלפי מכתבים בספטמבר האחרון, למי שיש להם פוטנציאל להחזר מס. אלא שגם ה"מבצע" של הרשות לא באמת מכניס את הכסף לחשבונם של אותם זכאים. עדיין לא מדובר בצ'ק שנשלח בדואר, אלא בהזמנה להגיש בקשה ולפתוח בתהליך של בדיקת הזכאות. כעת הרשות עושה זאת שוב בנוגע להחזרים משנת 2017, שעליהם תחול התיישנות בסוף השנה הנוכחית, 2023.
לא ברור מדוע רשות המיסים איננה פועלת באופן יזום לבצע החזרים ולא רק להודיע על זכאות, במקרים הרבים שבהם אין ספק שמגיע החזר
עם כל הכבוד להודעות היזומות, המצב שבו רשות המיסים מחכה לרגע האחרון כדי ליידע את הציבור על זכאותו הוא תקלה חמורה. יותר מכך: לא ברור מדוע היא איננה פועלת באופן יזום לבצע החזרים ולא רק להודיע על זכאות, במקרים הרבים שבהם אין כל ספק כי מגיע החזר.
חשוב לציין שגם אנשים שלא קיבלו מעטפה מרשות המיסים, עדיין עשויים להיות זכאים להחזר מס. רשות המיסים איתרה אזרחים פוטנציאליים על בסיס דיווחי שכר שמהם ניתן לזהות פוטנציאל זכאות להחזר מס על סמך נתונים כמו עבודה אצל כמה מעסיקים, אי־עריכת תיאום מס, שינויים במצב המשפחתי ועוד. עם זאת, ייתכנו סיבות נוספות לזכאות להחזר. לידה, החלפת מקומות עבודה במהלך השנה, הפסקת עבודה ועוד רשימה ארוכה של קריטריונים, עשויים לשנות את חישוב המס ולזַכות בהחזר כספי. השפעות הקורונה בשנים 2020־2021, שכללו שינויים תעסוקתיים כגון פיטורים, יציאה לחל"ת וקבלת דמי אבטלה – עשויים גם הם לייצר זכאות להחזרי מס. בהחלט שווה לבדוק ולקבל את המגיע לכם.