נשיא איראן, אבראהים ראיס,י הגיע אתמול (ד') לביקור בסוריה לביקור בן יומיים שנועד להוות תצוגת תכלית לשליטה איראנית במרחב. הביקור, שהיה הראשון של נשיא איראני בסוריה מאז פתיחת מלחמת האזרחים לפני 13 שנים, היווה חותמת סופית לניצחון איראן במאבק על השליטה בסוריה.
אסד, שחב את כסאו לפטרון האיראני, קיבל את פניו של ראיסי והודה לאיראן על תמיכתה רבת השנים. "הביקור מהווה ביטוי לעומק היחסים בין המדינות. יחסים מהעבר שיקבלו ביטוי של אמון ויציבות גם בעתיד" ,אמר אסד בפגישה עם ראיסי בארמון הנשיאות הסורי.
במשלחת האיראנית נכח שר ההגנה האיראני שצפוי לחתום על הסכמים עם מקבילו הסורי ולדון בדרכים לשיפור הצבא הסורי ובמיוחד בשיפור מערך ההגנה האווירית של סוריה, לאור התקיפות הרבות המיוחסות לישראל. התקיפות, יש לציין, מכוונות נגד ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה. דוגמה לתקיפה כזו היא התקיפה האחרונה שאירעה ביום שני בלילה שהשביתה את שדה התעופה של חלב, שעל פי החשד מהווה מוקד למשלוחי אמל"ח מאיראן. האינטרס של טהראן בעניין ברור.

בהמשך, גורמים כלכליים מאיראן הצטרפו גם הם לביקור, בין היתר כדי לחזק את הקשרים הכלכליים ואת ההשפעה האיראנית על השווקים הסורים. ההרס והחורבן שהותירה המלחמה בסוריה מהווה קרקע פורייה לפרויקטים משמעותיים שנועדו לשקם את התשתיות ומבני הממשל והמגורים. מבחינת האיראנים, ששיקמו את לבנון לאחר המלחמה מול ישראל ב-2006, מדובר בהזדמנות להכניס כסף לקופה האיראנית.
אסד והמדינות השכנות מקווים שלערים המשוקמות יחזרו פליטי המלחמה הסוריים. המדינות השכנות – טורקיה וירדן – נמצאות במגעים עם המשטר הסורי כדי להיפטר מהאוכלוסייה הסורית שבשטחם שמהווה עבורם נטל כלכלי. הם גם יסכימו להעביר כסף לפרויקטים של שיקום, כסף שכאמור יכול לזרום לקופה האיראנית.

מבחינה צבאית ביטחונית, ביקורו של ראיסי נועד להציג את החזית האחידה בין איראן לסוריה, שכנתה של ישראל, כחלק מהברית הגדולה יותר שיוצרת איראן יחד עם חיזבאללה בלבנון, רוסיה וסין. הברית מראה לאחרונה סימנים של התרחבות עם התחממות היחסים של איראן מול סעודיה וטורקיה. מבחינת איראןאיחוד הכוחות נועד לברית נגד ישראל או בלשונם "הכוח הציוני".
נקודה נוספת שעולה מביקורו של הנשיא האיראני היא דעיכת המחאה הפנימית באיראן נגד המשטר. ההפגנות ברחבי הרפובליקה, שקיבלו ביטוי תקשורתי נרחב והיוו תקווה כלשהי לשינוי, נגוזו. אם ראיסי יכול לצאת מטהראן לביקורים בינלאומיים, משמע שממשלו יציב וקיים.