חיסולם של שלושת בכירי הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה המחיש באופן הטוב ביותר את הצורך של מדינת ישראל לפעול נגד הטרור ביוזמה התקפית. הפעולה של צה"ל והשב"כ, שזכתה לכינוי מבצע "מגן וחץ" (מתוך הערכה כי ישראל תיאלץ להיכנס לפחות לסבב צבאי קצר), הייתה פעולה איכותית שהעידה על חשיבה יצירתית, חדה ומחוץ לקופסא; תוך יוזמה התקפית שנעשה באמצעות מבצע הונאה מרשים.
המבצע דמה במאפייניו למכת הפתיחה של מבצע "חגורה שחורה" ב-2019 ו"עלות השחר" ב-2022. גם אז נפתחו המבצעים הצבאיים במכת פתיחה של חיסולי בכירים, וגם אז המבצעים התמקדו בג'יהאד האסלאמי.
בישראל מעריכים, בעיקר בשנים האחרונות, כי ארגון חמאס אינו מעוניין בהסלמה צבאית, ותחת זאת רוצה להתמקד בשלב זה בשיפור החיים הכלכליים ברצועת עזה של תושביו – שמהם הוא שואב את תמיכתו העממית על חשבון רשות הפלסטינית – ובמקביל בהתעצמות צבאית ובשיפור יכולותיו הרקטיות וההתקפיות השונות. יכולות צבאיות אלה טרם שוקמו באופן מלא כתוצאה ממבצע "שומר החומות". בנוסף, ישראל סיכלה ובלמה את אחד הנכסים הצבאיים האסטרטגיים ביותר של חמאס והג'יהאד האסלאמי – מנהרות הטרור ההתקפיות, כתוצאה מפעולות צבאיות נגדן מחד גיסא, והשלמת בניית הגדר החכמה בדרום (שיודעת לזהות מנהרות סמוך לגבול) מאידך גיסא.
לכן, המטרה של ישראל היא לנסות ולהשאיר את חמאס מחוץ למשוואה ככל הניתן, על מנת לשים חוצץ בינו לבין הג'יהאד האסלאמי, ובכך לייצר מתיחות מתמדת בין שני ארגוני הטרור בשיטת הפרד ומשול. היתרון מבחינת ישראל הוא בכך שבמקרה ויפרוץ עימות צבאי מוגבל ברצועת עזה, תתמודד ישראל רק עם כוח האש של הג'יהאד האסלאמי, במקום עם כוח אש עוצמתי יותר של כלל ארגוני הטרור, בראשם חמאס.
יכולותיו הצבאיות של הג'יהאד האסלאמי אינן מספיקות כשלעצמן לעימות מוגבל נגד ישראל. לכן, בג'יהאד האסלאמי מנסים מבחינתם לגרור את חמאס להצטרף לעימות במסגרת מה שמכונה "חמ"ל הפלגים המשותף" – גוף כולל ואחוד ברצועת עזה של כלל ארגוני הטרור, בראשות חמאס.
אפשר כי זו אחת הסיבות שבעטיין הג'יהאד האסלאמי טרם הגיב לחיסול בכירי הארגון – יממה לאחר הפעולה. מדובר באירוע נדיר ביותר, שכן ישראל מורגלת שבכל חיסול בכירים או תקיפה נרחבת ברצועת עזה, מגיעה תגובה בטווח זמן של שעות ספורות, לעתים בתוך דקות.
בנוסף לרצון של הג'יהאד האסלאמי לצאת למערכה נגד ישראל כשהיא מלווה בכוחם של חמאס ויתר ארגוני הטרור, נראה כי בג'יהאד האסלאמי מתכננים לפעול נגד ישראל בשיטת "עין תחת עין, שן תחת שן". סביר להניח כי הג'יהאד האסלאמי פועל בו-זמנית בשלושה מישורים: ראשית, הוא מנסה להרוויח זמן כדי לשכנע את חמאס להצטרף למערכה צבאית נגד ישראל. שנית, במקביל, הוא משתמש בזמן שעובר על מנת להפעיל מלחמה פסיכולוגית נגד אזרחי ישראל, למתוח את עצביהם ולהשאיר על כנו מצב החירום באזורים נרחבים בדרום הארץ. שלישית, אפשר כי בג'יהאד האסלאמי מחכים להקלות מסוימות שישראל תיזום בתחום ההגנתי (קרי, תצמצם אזורים סגורים לתנועה ותאפשר חזרה לשגרה) כדי להפתיע את ישראל, כפי שזו הפתיעה את הג'יהאד. בהקשר זה, ייתכן כי בג'יהאד האסלאמי ישאפו להגיע לסוג של הסכם הפסקת אש בתיווך המצרים, מתוך ידיעה ברורה כי הם יפרו אותו בטווח זמן מיידי, כאשר ישראל לא תהיה מוכנה. במילים אחרות – בג'יהאד מכוונים לפעול נגד ישראל באותה מתכונת של מבצע הונאה.
מבחינת ישראל, טוב יעשו קברניטי המדינה אם ימשיכו עם הקו ההתקפי היזום והיצירתי. המציאות כרגע היא שארגון טרור השני בגודלו ברצועת עזה, מחזיק חלק מתושבי ישראל כבני ערובה, ומעצב את סדר היום של מדינת ישראל. בירושלים אסור לאפשר למציאות הזו להתרחש לאורך זמן רב.
ישראל חייבת להעביר מסרים ברורים לחמאס ולג'יהאד האסלאמי לפיהם כל תקיפה נגדה, או המשך המתיחות הביטחונית בדרום, תיענה במבצע צבאי נרחב ברצועת עזה, כולל חיסול בכירים מחמאס ומיתר ארגוני הטרור. עליה להציב קו אדום עם נקודת זמן מסוימת, שיקבע מבחינת ישראל אם היא תתקוף או לא. בכך ישראל תיקח לעצמה בחזרה את היוזמה.
במקביל, ישראל חייבת להמשיך בהיערכות הביטחונית שלה, בעיקר ברמה המודיעינית, מתוך כוונה לנסות ולסכל כל ניסיון לתקוף מרצועת עזה. דוגמה טובה לכך הוא הסיכול החד והמיידי של חוליית שיגור טילים נגד טנקים אתמול בצהריים. אולם, כל ניסיון כזה חייב להיענות בתגובה מיידית ועוצמתית ברצועת עזה, שתהא חסרת פרופורציה ביחס לניסיון התקיפה של ארגוני הטרור.
חיסול בכירי הג'יהאד האסלאמי יחזק אמנם את ההרתעה הישראלית מול הג'יהאד האסלאמי וחמאס ברצועת עזה, אך לא מספיק לטווח הארוך. כך למשל, ההרתעה שהושגה הן לאחר "חגורה שחורה" והן לאחר מבצע "עלות השחר", החזיקה למספר חודשים בלבד, כאשר הג'יהאד האסלאמי הצליח לייצב את שורותיו ולהציב בשטח מפקדים בכירים אחרים.
אם ישראל מעוניינת להרתיע את חמאס וארגוני הטרור ברצועת עזה, היא יכולה לעשות זאת רק דרך מבצע צבאי נרחב שיפגע קשות בתשתיות, בנכסים ובעיקר בכוח האדם בדרגות השונות (לא רק מפקידם והנהגה). ישראל חייבת לפעול גם נגד תשתיות אזרחיות הקשורות להנהגת חמאס והג'יהאד האסלאמי, כמו למשל הפלת מגדלי מגורים. את זאת יש לעשות למן התחלת המבצע, ולא לפעול באופן הדרגתי.
החשוב ביותר מבחינת ישראל הוא לא להיגרר, אלא להמשיך ליזום, ולפעול באופן התקפי ויצירתי.