לישראל הרבה יותר קל להתעמת עם הג'יהאד האסלאמי, ארגון שאין לו את תקציבי העתק של חמאס, וגם לא את יכולות המידור
עזה מנוהלת בידי שני ארגוני טרור שנעים בין שני מצבי קיום. האחד, שגרה – שבה מתעצמים, משקמים תשתיות ונערכים לעימות; השני הוא הסלמה. להסלמה יוצאים בגלל הר הבית או מחבלים כלואים. בכל התנגשות שתפרוץ סביב הנושאים הללו יהיה סבב לחימה מול ארגוני הטרור, בלי קשר ליכולות שלהם, לתזמון או להרתעה.
צריך להודות שלצה"ל אין פתרונות צבאיים מול רצועת עזה. גם הדרג המדיני אינו חותר לפתרונות, בעיקר בגלל המחיר הציבורי שישלם. הפתרונות שהוצעו לעזה הם בעיקר אופק כלכלי. כל התוכניות בעבר – מפתיחת אזורי תעשייה משותפים, דרך הגדלת המעברים ותנועת סחורות, ועד שדה תעופה ונמל ימי מלאכותי – נגנזו לאחר שהתברר כי אם היו מיושמים עזה הייתה הופכת במהרה ללבנון 2.
הנקודה שבה צריך לשים את האצבע על האסון ששמו עזה היא שנת 2005. הגירוש מגוש קטיף שינה את כללי המשחק ואפשר לארגוני הטרור להשתלט על הרצועה ולהפוך אותה לשלוחה של איראן. ישראל נכנעה לתכתיבים מהעולם, צה"ל העמיד לדרג המדיני הערכת מצב שגויה שכל מטרתה להעביר את המהלך ההרסני, והכישלון לא איחר לבוא.
הדרג הצבאי מנסה כבר יותר מ־15 שנה לשכנע את הדרג המדיני שעזה צריכה אופק. רמטכ"לים ומפקדי פיקוד הדרום טענו שנכון לפתוח את עזה לעוד סחורות ולהגדיל באלפים את אישורי הפועלים לישראל. אבל הדרג המדיני ששמע ב־2005 את הערכות מערכת הביטחון שפינוי יביא שקט, הערכות שקרסו ברעש גדול, מתקשה לקבל את המלצות הצבא. וכך, אנו ניצבים בפני מעגל טרור מעזה עם סבבים בלתי פוסקים. בעבר הם הגיעו אחת לארבע שנים, אך בינתיים פרקי הזמן רק מתקצרים. ומציאות חייהם של תושבי העוטף בלתי נסבלת.
המדינה היחידה בעולם שאכפת לה מרצועת עזה היא ישראל. זו המדינה היחידה שמכניסה לרצועה סחורות, רוכשת מהרצועה תנובה חקלאית, ומאפשרת סחר בתנאים מוגבלים. רוב הכסף שנכנס לאזרחי עזה הוא משום שישראל פותחת את האפשרות הזו. ישראל היא המדינה היחידה שמאפשרת לאזרחים שחיים תחת ארגון טרור להיכנס אליה לצורך פרנסה, ושהצבא שלה אף ממליץ לדרג המדיני להגדיל עוד ועוד את אישורי הכניסה. בזמן שמנהיגיהם שואפים להשמידה, ישראל דווקא מבינה היטב את זכותם של 2.5 מיליון תושבי הרצועה לחיים נורמליים. אך כל עוד עזה תונהג בידי ארגוני טרור, ישראל תמשיך להסתובב במעגל בלתי נגמר של לחימה, פעם מול הג'יהאד ופעם מול חמאס. ובכל סבב כזה נשוב ונשאל את אותה שאלה: עזה לאן.