יום שלישי, אפריל 1, 2025 | ג׳ בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

הבחירות לראשות לשכת עורכי הדין: השמאל מתאחד, הימין מפוצל

הודעתה של ח"כ לשעבר רויטל סויד אמש על הסרת מועמדותה בבחירות לראשות הלשכה מלמדת על הרצינות שבה מביטים בשמאל על הבחירות הללו, בעוד קולות עורכי הדין הימניים צפויים להתפצל

התסבוכת המשפטית-מנהלית אליה נקלעה מערכת הבחירות לראשות לשכת עורכי הדין ולמוסדות הלשכה טרם הסתיימה. החלטת ועדת הבחירות של הלשכה לפסול טפסים שנחתמו באופן אלקטרוני עלולה לסבך את ההליכים לקראת יום הבחירות, ולהקשות על ההתארגנות הנאותה. זאת, במיוחד לנוכח הודעת מנכ"ל הלשכה בסוף השבוע כי מנגנון הלשכה לא ייקח חלק בבדיקת הטפסים, וההבנה שהייעוץ המשפטי של הלשכה לא ייצג את ועדת הבחירות בעתירות שבוודאי יבואו. ישיבת ועדת הבחירות שבה יעלו לדיון בקשות לפסילת מועמדים או רשימות שהגישו טפסים חתומים אלקטרונית תתקיים מחרתיים (ג'), ולאחריה נדע עד כמה באמת גדולה הדרמה. אולם, במקביל לכך ממשיכים להתנהל הקמפיינים של המועמדים השונים, המבקשים להיבחר לראשות הלשכה.

לדרך יצאו שישה מועמדים: עמית בכר, רויטל סויד, אפי נוה, אברהם ללום, ארקדי אליגולאשוילי ודורון ברזילי. בכר וסויד מזוהים באופן מובהק עם האגף השמאלי בלשכה, ברזילי מזוהה מנגד עם האגף הימני בלשכה ואילו נוה צפוי גם הוא לקבל קולות ימניים רבים לנוכח שיתוף הפעולה שהציג בעבר עם השרה שקד ועמדותיו הלעומתיות לצמרת מערכת המשפט.

אולם, אמש הודיעה ח"כ לשעבר רויטל סויד על הסרת מועמדותה. מטרת המהלך הינה לרכז את כל קולות מחנה השמאל בלשכה בבחירתו של מועמד המחנה, ממלא מקום ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר. בכר הוא פעיל ותיק בלשכה, ושימש עד לאחרונה כיו"ר ועד מחוז תל אביב, המחוז הגדול והמשפיע ביותר במוסדותיה של לשכת עורכי הדין. סיכוייו להיבחר טובים באופן יחסי, והוא נתפס כמועמד המוביל בשמאל. הסרת מועמדותיה של סויד מעידה, כך נראה על הבנת האגף השמאלי בלשכה שמדובר במערכת בחירות רצינית ובעלת משקל, שתוצאותיה עשויות להשפיע גם על המרחב שמחוץ לגילדה המשפטית.

כזכור, לשכת עורכי הדין היא הגוף שגם נכון לזמן כתיבת שורות אלו, וכל עוד הדבר לא ישתנה, ממנה שני חברים מתוך תשעה בוועדה לבחירת שופטים. כל עוד חקיקת הרפורמה תקועה, ופשרה מוסכמת עוד איננה באופק, הלשכה ממשיכה להיות גורם משמעותי ביותר במאבק על דמותה של מערכת המשפט. התייצבות הנהגת הלשכה, הראש הפורש עו"ד אבי חימי וממלא המקום עמית בכר, לצד מתנגדי הרפורמה, הייתה גם מהלך בעל משקל ציבורי. עבור מי שאינם בקיאים ברזי הפוליטיקה הפנימית של מערכת המשפט, ישנה בהתייצבות הזו אמירה בנוגע לעמדתם של אנשי השטח של המשפט, רבבות עורכי הדין, בסוגיות העומדות על הפרק.

אולם, בעוד בשמאל נראית התגייסות סביב הבחירות, בימין הפיצול נמשך. המאבק בין ראש הלשכה לשעבר אפי נוה לראש הלשכה שלעבר דורון ברזילי על קולות עורכי הדין המזוהים עם מחנה הימין נמשך במלוא עוזו. הטונים במאבק הזה גבוהים מאוד ואפילו צורמים, ושיתוף פעולה לא נראה באופק. למען האמת, מדובר ביריבות רבת שנים שנמשכת עוד מראשית העשור הקודם, ואולי עוד לפני כן. אולם, המציאות הזו שבה מערכת יחסים אישית מכתיבה את התארגנות הימין למערכת הבחירות החשובה הזו היא בעייתית מאוד. אם הימין לא יתעשת, והמערכת הפוליטית הימנית לא תבין שמדובר במוקד כח שאסור לותר עליו, התוצאה כבר ידועה מראש. רק התגייסות משמעותית כפי שאנו רואים בשמאל גם במחנה הימין תוכל להטות את הכף ולתת סיכוי למחנה הימין לחזור ולשלוט במוסד הבעייתי אך המשמעותי הזה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.