שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

נועם אמיר

כתב לענייני צבא וביטחון במקור ראשון

כלי הטיס המתאבדים: ארה"ב הבינה עכשיו את מה שישראל אומרת על איראן כבר עשור

ממשל ביידן, באיחור של כמה שנים, מבין עד כמה איראן היא בעיה אזורית ולא רק של ישראל. על ישראל לנצל את ההזדמנות ולהכין את הקרקע לאיום של מאות כטמ"מים מכמה זירות במקביל

בארצות הברית הבינו את מה שישראל מנסה להסביר כבר במשך עשור: איראן היא בעיה אזורית ולא רק הבעיה של מדינת ישראל. אתמול יצא הבית הלבן בהודעה דרמטית ופרסם כי גם הם, כמו בישראל, רואים סימנים לכך שרוסיה ואיראן מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי שלהן. עד היום ישראל עשתה שמיניות באוויר ושלחה כל גורם ביטחוני אפשרי להגיד לארצות הברית שאיראן היא בעיה אזורית וכעת בהודעה רשמית פרסם הממשל האמריקני כי הברית הזו מסכנת את שכנותיה של איראן במזרח התיכון.

ג'ון סאליבן, היועץ לביטחון לאומי, כינה את שיתוף הפעולה בין רוסיה לאיראן "חסר תקדים" ואמר כי השת"פ הזה מאפשר לרוסים להאריך את המלחמה באוקראינה ולהגדיל את מספר ההרוגים האוקראינים. אחת הסיבות לכך היא מכירה של נשק אסטראטגי מדוייק איראני בדמות כלי טייס מתאבדים. לפי סאליבן, שיתוף הפעולה בין הצדדים, מעמיד בסכנה את שכנותיה של איראן ומאפשר לה לאגור ציוד צבאי. "השותפות בין רוסיה לאיראן מאפשרת לאיראן לבצע פעולות שמערערות את היציבות במזרח התיכון, ומהווה איום לא רק על אוקראינה אלא גם על שכנותיה של איראן", הדגיש סאליבן.

היועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ייק סאליבן צילום: אי.פי.איי

הממשל של ג'ו ביידן פרסם מידע מודיעיני שמעיד על כך שאיראן מכרה לרוסיה מאות כטב"מים "מתאבדים" שישמשו אותה במלחמה. בחודשים האחרונים ידוע כי הכוחות הרוסיים עושים שימוש נרחב בכטב"מים, שנושאים חומרי נפץ, בתקיפות ברחבי אוקראינה.

מי כמו מדינת ישראל יודעת להגיד ששימוש בכלי נשק מבצעי לא דומה לאותו כלי נשק שמאוחסן במחסן. הכניסה של כלי הטייס המתאבדים של איראן למלחמה בין רוסיה לאוקראינה מדאיגה מאוד אבל זו גם הזדמנות מצוינת לישראל להיערך לאיום הבא שכנראה יגיע תחילה מלבנון ומזירות רחוקות כמו תימן ובהמשך, תתפלאו, גם מרצועת עזה.

כלי טייס מאוייש מרחוק הוא אחת הדרמות הגדולות בעולם הלחימה. ראשית בגלל המחיר. אין מה להשוות בין עלות של מטוס קרב אל מול עלות של כטמ"מ. אם משהו חשב שכלי הטייס הללו הם צעצועים שבקצה שלהם מחוברת תמונה, הנה נתון חי, מהשבוע האחרון בו צה"ל תקף ברצועת עזה: 242 תקיפות באמצעות כלי טייס. ושימו לב לנתון הבא, מתוך 242 תקיפות, 115 בוצעו באמצעות כלי טייס מאויישים מרחוק, מכל מיני סוגים.

היתרון העצום של כלי טייס מתאבד, הוא בעובדה הפשוטה שפשוט מדובר ב"טיל" מדוייק מונחה מערכות טכנולוגיות עד רמת דיוק של עשרות ס"מ, ניתן לשלוט ממנו מרחוק בלי מעורבות של טייס בסכנה, ניתן לבטל את הפקודה שלו שניה לפני שהוא מוציא תקיפה אל הפועל והכי חשוב, לאורך כל התקיפה ניתן לקבל תמונת מצב עדכנית. זו דרמה של ממש בשדה הקרב. לישראל יש את הניסיון המבצעי הגדול ביותר בעולם וכניסת כלי הטייס האירנים למלחמה באוקראינה מאפשרת לישראל הצצה נדירה על היכולת האירנית שזולגת למזרח התיכון והיא ללא ספק תגיע גם לכאן.

חשוב להסביר: איראן כבר שיגרה לישראל כלי טייס מתאבדים. רק לאחרונה חשפו בזרוע הים את התמונות הדרמטיות של יירוט כלי הטייס. ששוגר מלבנון לעבר ספינת הטילים סביב משבר הגז בים.

תסריט יום הדין

ישראל היא מדינה מוגנת מפני תקיפות כאלו אבל צריך לתאם ציפיות – מדובר בהגנה מיטבית בשגרה, כשכל המערכת דרוכה ומוכנה להתמודד עם מספר של עשרות או מאות תקיפות במכה אחת.

בתרחיש מלחמה מול לבנון או לחימה רב זירתית זה לא הסיפור וכאן נכנס כלי הטייס המאיים לתמונה אחרת לגמרי. אם חמאס יורים מאות טילים במטח אחד, לבנון עוד כמה מאות אם לא יותר בתזמון משותף ובתוך זה משוגרים רקטות וטילי ארוכי טווח, ההישג הגדול יגיע דווקא מאלו המדויקים, שכן מערכות ההגנה ללא ספק יתקשו לעצור מתקפה כזו. זו ההזדמנות עליה בונים אויבנו מסביב לתרחיש שנקרא "יום הדין".

ולכן הכניסה של כלי הטייס הללו ללחימה באירופה מאפשרות לישראל שתי הזדמנויות נדירות: הראשונה – לצפות מהצד ופשוט ללמוד. ללמוד את האיום וטיבו, את איכות כלי הטיס, את היתרונות והחסרונות ולהתכונן.

נסראללה והנייה בפגישתם בלבנון, בשנה שעברה. צילום: AFP

השנייה – לחזור ללחץ בינלאומי, מה שהאמריקאים הבינו אתמול ישראל מלמדת את העולם כבר כמה שנים. זו הזדמנות להסביר גם לאירופה את גודל האיום, את המשמעות של מלחמה כזו שמערערת את המזרח התיכון אם חלילה תפרוץ, ואולי החלק הכי חשוב במשווה – זה הזמן לעבוד על לגיטימציה, כי הדרך היחידה לעצור מתקפה כזו היא רק באמצעות גיבוי בינלאומי לפרק לאוייב את הצורה בלי גבולות, בלי יועמ"שים ובלי הכרה בסביבה מנוצלת על ידי ארגוני טרור. אם ישראל במתקפה כזו תעמוד בפני דילמות ותקדיש דקות ארוכות לאתגר המדיני, היא לא תצלח אותו.

בסרטון שמפרסם מרכז עלמא לחקר אתגרי הביטחון במזרח התיכון ניתן לראות איך איראן לא רק מכינה את המתקפה אלא גם מטמיעה אותו באזורים שמהם יבוצעו שיגורים מרחוק. המפעלים בטאהרן לא נעצרים, הניסיונות להעביר לחיזבאללה דרך סוריה לא נעצרים לרגע והחלק הכי מדאיג בסיפור זה, העלות הזולה; העובדה שניתן להביא חלקים של כלי הטייס ללבנון בקלות רבה, את הפיתוח והייצור ניתן להסוות בקלות והחימוש הוא החלק הקל ביותר.


מאות אלפי פצצות קטנות וקטלניות שלבנון כבר מחזיקה וספק בכלל אם בישראל ממשיכים לספור את הכמות, ניתן לחבר בקלות רבה לכלי הטייס הקטנים הללו והנה לכם טיל מדויק וקטלני. זו לא סכנה קיומית אבל אין ספק שמדובר באירוע שהוא אחד המהלכים המשמעותיים במלחמת ההתשה שמכינים לנו במזרח התיכון, מייד אין טאהרן.

 

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.