החודש דווח מפי "מקור דיפלומטי" כי ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח בטלפון פעמיים בתוך שבועות ספורים עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן-סלמאן. בנובמבר 2020 נפגשו בחשאי ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בן סלמאן בעיר ניאום בסעודיה. עוד קודם לכן בתחילת החודש, הצהיר היועץ לביטחון לאומי האמריקני, ג'ייק סאליבן, כי "מטרת העל המוצהרת שלנו היא להביא לנורמליזציה מלאה ביחסים בין שתי המדינות". הצהרה זו הייתה נדירה יחסית מצד ממשל ביידן, שאנשיו לא הרבו לדבר על הנושא עד-כה. בנוסף, בריאיון של שר החוץ אלי כהן לג'רוזלם פוסט בתחילת החודש, אמר השר כי "נורמליזציה עם סעודיה היא לא שאלה של האם, אלא שאלה של מתי".
נראה כי בפני ישראל, סעודיה וארצות-הברית עומד חלון הזדמנויות קצר ונדיר יחסית שבו יש לשלושת השחקנים המרכזיים אינטרס להגיע להסכם נורמליזציה.
האינטרסים של סעודיה
באופן אירוני, הסכם הנורמליזציה בין סעודיה לאיראן, לא רק שלא עתיד לפגוע באפשרות לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, אלא אף לקרב אותו. בסעודיה מבינים כי הגעה לנורמליזציה עם ישראל טומנת בחובה סבירות גבוהה לתוקפנות איראנית נגדה. לכן, בריאד רצו לחשק את טהראן בהסכם רשמי מפני האפשרות לתוקפנות צבאית נגדה במקרה של הגעה לנורמליזציה עם ישראל, או לפחות לצמצם את ההסלמה הביטחונית באזור בעקבות הסכם כזה. כך, הדרך של ריאד לירושלים עוברת בטהרן.

ההתקדמות של איראן לגרעין צבאי והתוקפנות האיראנית באזור, גם הן עשויות להוות זרז להסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. בפברואר האחרון קבעה הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית כי איראן העשירה אורניום לרמה של 84 אחוזים, כפסע מהעשרה לרמה צבאית (90 אחוזים). איראן צברה חומר מועשר ברמה של-20 אחוזים ו-60 אחוזים שיכול להספיק ל-5 פצצות גרעין. על-רקע היעדר משא-ומתן רשמי בין איראן למעצמות בנוגע לתוכנית הגרעין, ובצל מעורבותה הצבאית של איראן לטובת רוסיה במלחמה באוקראינה (למורת רוחם של האירופאים), הדהירה של איראן לגרעין צבאי מקבלת משמעות חדשה בטווח הזמן הקרוב. סעודיה מבינה כי ירושלים היא הכתובת היחידה לבלימת הגרעין הצבאי האיראני.
בנוסף, הסכם נורמליזציה עם ישראל יחזק את מעמד סעודיה בוושינגטון. כחלק מתנאי ההסכם הלא-רשמיים, ישראל יכולה להשתדל עבור הסעודים במסדרונות וושינגטון בכל הקשור לפתיחת דלתות וחיזוק מעמדו של מוחמד בן סלמאן מול הסנאט והקונגרס, בייחוד מול גורמים דמוקרטיים שנרתעים ממגעים עמו לאחר רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בידי השלטון הסעודי.
על-פי דיווחים בתקשורת הבין-לאומית, חלק מהתנאים שהציבה סעודיה להסכם נורמליזציה עם ישראל נוגעים בעיקר למה שהסעודים מעוניינים לקבל מארצות-הברית. דרישות אלה כוללות הסכם הגנה עם ארצות-הברית (בעיקר מפני איראן), עסקות למכירת נשק אמריקני מתקדם, והסכם לפיתוח גרעין אזרחי.
האינטרסים של ארצות-הברית
מבחינת האמריקנים, ישנו רצון עז בממשל הדמוקרטי להוביל להישג דרמטי ומשמעותי ביחסי החוץ של ארצות-הברית, לקראת הבחירות לנשיאות ארצות-הברית בנובמבר 2024. היציאה החפוזה והכושלת מאפגניסטן במאי 2021, המלחמה באוקראינה, המתיחות במזרח-אסיה, והמעורבות הסינית הגוברת במסגרת התחרות המעצמתית העולמית – כל אלה מחייבים את ממשל ביידן להציג לציבור הבוחרים הישג מדיני משמעותי.
בוושינגטון מעוניינים גם לשקם את היחסים עם סעודיה, מתוך רצון להטות בחזרה את מאזן הכוחות במפרץ הפרסי לטובת ארצות-הברית, במסגרת התחרות המעצמתית מול סין. בנוסף, ארצות-הברית מעוניינת במנגנון תיאום מחירי הנפט עם סעודיה, במטרה להוריד את רמות המחירים בארצות-הברית ובעולם.
האתגרים של ישראל להשגת הסכם נורמליזציה
על-מנת להגיע להסכם עם סעודיה בטווח הזמן הקרוב, על ישראל ליישם מספר צעדים לריצוי הסעודים והאמריקניים. המחנה המשותף של צעדים אלה הוא השגת יציבות.
ראשית, ישראל תיאלץ להמשיך להגביל את עצמה בכל הנוגע לפעולות צבאיות ביהודה-ושומרון וברצועת-עזה. ברמה המדינית, נדרש מישראל לרסן את מדיניותה בתחום הבנייה ביישובים ביהודה ושומרון, והימנעות מהשמעת התבטאויות קיצוניות והתגרות מצד שרים בממשלה בהקשר הפלסטיני. נוסף על כך, ישראל תצטרך להמשיך ולנסות לייצב את הזירה הפנימית והפוליטית שלה. המשמעות היא הגעה להסכמה רחבה ככל הניתן בנוגע לרפורמה המשפטית, ואולי אף גניזתה לפחות עד שתושג פריצת-דרך להסכם עם סעודיה. דרישה זו ככל הנראה חיונית עבור האמריקנים, אך סביר שהיא חשובה גם עבור סעודיה, המעוניינת לראות את ישראל יציבה לנוכח האיום האיראני.
סיכום
שילוב האינטרסים של השחקנים השונים, לצד לוח-הזמנים הדוחק, וחלון ההזדמנויות הנדיר, מחזק את האפשרות להגעה להסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה בטווח של השנה הקרובה.
ייתכן כי כצעד מקדים, או ראשון, לפני הסכם נורמליזציה, יהיה ניסיון להגיע להסכמות על טיסות ישירות מישראל לג'דה שבסעודיה, על-מנת לאפשר לערבים ישראלים להגיע לסעודיה לכבוד החג' במכה. הבנות כאלה עשויות להוות בסיס להסכם מלא שיושג בהמשך, ואף לחזק את הבסיס הקיים שהושג במסגרת מעבר טיסות ישראליות מעל שטחה של סעודיה.
כמו כן, ייתכן כי סעודיה תרצה שישראל תחתום על הסכמים מדיניים עם מדינות ערב ומוסלמיות נוספות, לפני שהיא תצטרף גם כן ל"הסכמי אברהם". כך, סעודיה יכולה לתת אור ירוק, או את ברכת הדרך, למדינות כאלה. מהלך כזה יהווה הישג מדיני גם עבור האמריקניים, גם אם לא מדובר כרגע בהסכם בין ישראל לסעודיה.