הדיווחים מארצות הברית לפיהן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן רוצה לחזור להסכם הגרעין עם האירנים בתמורה לקידום נרמול מול סעודיה, ואולי בהמשך חתימה עימם במסגרת הסכמי אברהם שישראל היא כמובן חלק מהמשולש, לא יעצרו את ההכנה של צה"ל תקיפה באיראן.
"לא חוזרים על טעות פעמיים" אומר גורם מדיני בכיר בשיחה עם "מקור ראשון" לשאלה האם חתימה על הסכם בעתיד תעצור את ההכנות. כזכור ישראל כבר החלה להעמיד תשתית צבאית לתקיפה באיראן אבל אז נחתם הסכם גרעין בתקופת ממשל אובמה וההכנות נעצרו. לאחר יציאת ממשל טראמפ מהסכם הגרעין וההבנה כי איראן רצה לפצצה, החזירה ישראל את ההכנות לתקיפה. לא מעט גבות הורמו על ההחלטה הזו בדרג המדיני והביטחוני אולם צריך לומר שמרימי הגבה לא היו בשלטון באותה תקופה.
אמש המריאו לארצות הברית שר החוץ רון דרמר וראש המל"ל צחי הנגבי. שני האישים הללו עשו רבות בחצי השנה האחרונה בנושא והפכו לאורחים קבועים בממשל ביידן שכרגע לא פוגש את ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לפי דיווחים שונים נשיא ארצות הברית רוצה לקדם עד הבחירות בארצות הברית את נושא הסכמי אברהם ולהביא הישג למזרח התיכון. בין היתר הוא שוקל להציע לאירנים דיל של חתימה מחדש על הסכם הגרעין במטרה ראשונה להרחיק אותם מהתקדמות לעבר פצצה ויכולת גרעינית. בתמורה הוא יפשיר חלק מהסנקציות ויחזיר לקופת איראן מיליארדים רבים שהמדינה כל כך צריכה. בסבירות גבוהה חלק גדול מהכסף לא יגיע לאזרחים וישרת את משמרות המהפכה מה שיוביל לשאלה הבאה מה עוד יש בהסכם, או יותר נכון מה אין.
ממה שעולה מהדיווחים, איראן לא מתחייבת לעצור את פרויקטהטילים בליסטיים וזה סעיף שלישראל קשה איתו מאוד. בנוסף לא ברור לאיזו תקופה יימשך ההסכם, האם זה הסכם חדש או המשכו של הישן שמתקרב לקיצו ומאפשרי לאיראן לרוץ לאן שהיא רוצה בלי לשאול אף אחד.
ישנם עוד הרבה סימני שאלה פתוחים: האם ישראל היא חלק מהשיח או שהשר דרמר וראש המל"ל רק נסעו לקבל עדכונים. האם ארצות הברית תציב קווים אדומים לאיראנים במידה ויפרו את ההסכם או שיתגלה בדוחות מודיעין נתונים על העשרה וריצה לפצצה מאחורי הגב של המערב, והאם ארצות הברית תדרוש למשל את עצירת התמיכה הצבאית בצבאו של ולדימיר פוטין. כל סימני השאלה פתוחים והדרך להסכם גרעין ארוכה ומפותלת אולי אפילו יותר מבעבר. אבל הרצון של ממשל ביידן שהוא די דומה לממשל אובמה. ארצות הברית מבינה שישראל חייבת להכין אופציה צבאית, תשתמש בה בעת הצורך וביידן יודע היטב מה המשמעות של זה למזרח התיכון.