יום שישי, מרץ 21, 2025 | כ״א באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

שלמה פיוטרקובסקי

כתב ופרשן משפטי

כל עורך דין שמצביע, יכול להשפיע על שינוי מערכת המשפט

ללשכת עורכי הדין סמכויות רבות, שרובן נוגעות לעורכי הדין, אך באופן עקיף משפיעות על קהל לקוחותיהם - כלל אזרחי ישראל ועל אחת משלוש הרשויות המשפיעות עליהם בצורה מהותית

בין מערכת הבחירות לכנסת בנובמבר שעבר ובין מערכת הבחירות לרשויות המקומיות בנובמבר הבא מסתתרת עוד מערכת בחירות קטנה: בעוד כשבועיים וחצי, ב־20 ביוני, ייבחרו מוסדות לשכת עורכי הדין. רוב המשפטנים אינם מגלים בכך עניין. בבחירות הקודמות רק כ־20 אלף מתוך 70 אלף בעלי זכות הצבעה טרחו לצאת מהמשרד לקלפי ולבחור את נציגיהם. מדוע? משום שמרביתם אינם מבינים כמה דרמטי כוחו של המוסד הארכאי, שריד לתרבות הגילדות של ימי הביניים, שאבד עליה הכלח מזמן.

ללשכה סמכויות רבות, שרובן נוגעות לעורכי הדין, אך באופן עקיף משפיעות על קהל לקוחותיהם – כלל אזרחי ישראל. תפקיד אחד שהעניק המחוקק ללשכה חשוב במיוחד: הזכות לבחור שניים מתשעת חברי הוועדה לבחירת שופטים. הוועדה, שמעצבת את דמותם של בתי המשפט בישראל ובראשם בית המשפט העליון, נמצאת במוקד הרפורמה במערכת המשפט שהימין מבקש לקדם. כל טיוטות הרפורמה כוללות את הוצאת נציגי הלשכה מהוועדה, אך כל עוד הרפורמה איננה מקודמת, הוועדה נותרת בהרכבה הנוכחי. כך, נציגי הלשכה הם לשון המאזניים בין הפוליטיקאים לשופטים.

אם נציגי הלשכה חוברים לשלושת נציגי הקואליציה בוועדה, יש להם יחד רוב שמאפשר להם למנות לבד שופטים לערכאות הנמוכות, וכן לקבוע מי יהיה נשיא בית המשפט העליון הבא. מנגד, אם הם מצטרפים לשלושת שופטי בית המשפט העליון החברים בוועדה, כפי שקרה ברוב השנים, כוחה של הקואליציה בוועדה יצנח באופן דרמטי. אכן, בחירת שופטי העליון מתנהלת באופן אחר, אולם גם כאן לעמדת נציגי הלשכה יש משמעות מכרעת. די להיזכר בשרשרת המינויים שקידמה שרת המשפטים לשעבר איילת שקד בשיתוף פעולה עם הלשכה כדי להבין עד כמה מדובר בעניין מכריע.

ראש הלשכה הוא באופן מסורתי גורם חזק בכל הנוגע לבחירת שופטים, אך מי שבפועל יושבים בוועדה הם שני נציגים הנבחרים בידי המועצה הארצית. הגוף הזה, שבו 44 חברים, כולל מלבד ראש הלשכה שלושה חברים המכהנים בתפקיד ממלכתי – מנכ"ל משרד המשפטים, פרקליט המדינה והפרקליט הצבאי הראשי – וכן 12 נציגים מששת מחוזות הלשכה, שניים מכל מחוז, ו־28 חברים שנבחרים בידי עורכי הדין ישירות כחלק מהבחירות למוסדות הלשכה. עורך דין שמטריח את עצמו להצביע לרשימה לאומית־ציונית מובהקת בבחירות למוסדות הלשכה, מגדיל דרמטית את הסיכוי לבחירת נציגים ראויים לוועדה לבחירת שופטים. מי שנשאר בבית, מוותר על זכותו להשפיע על דמותה של מערכת המשפט.

דווקא משום ששיעור ההצבעה הרגיל נמוך, כל קול קובע. אם אתם עורכי דין, אל תתנו לעצלות להכריע אתכם. אם לא, עודדו את חבריכם וקרוביכם החברים בלשכה לא לזנוח את זכותם הדמוקרטית. הצבעה נכונה עשויה להביא לרענון מערכת המשפט בלי דרמת החקיקה של סעיפי הרפורמה הנוגעים לוועדה לבחירת שופטים.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.