ויקיפדיה ונהלי העריכה שלה עלו לכותרות כמה פעמים לאחרונה. עם פטירתו של הרב גרשון אדלשטיין בשבוע שעבר, פורסם כי משתמשים אנונימיים פתחו במלחמת עריכות סמויה, כאשר תומכיהם של רבנים שונים שטוענים לכתר הרב הליטאי הבא משכתבים את הערכים שלהם כך שייראה ברור שהם־הם היורשים האמיתיים של הגדול שהלך לעולמו.
הקרבות נמשכו עד שעורכי האנציקלופדיה נקטו בצעד דרסטי, והחליטו לנעול את כל הערכים המדוברים. ימים ספורים קודם לכן, אראל סג"ל עורר סערה קטנטנה בעצמו: הוא הזדעזע לגלות שאחד העורכים בוויקיפדיה בחר למחוק את הערך של חלל צה"ל משה תמם מכיוון שהוא "לא אנציקלופדי". זאת בשעה שמופיע בה ערך מפורט על וליד דקה, המחבל שחטף ורצח את תמם ב־1984 ומפעם לפעם עולה האפשרות שישוחרר מהכלא. לרגע נראה שסג"ל העלה נקודה מוצדקת שמצביעה על הטיה פוליטית, אלא שאז הובא לתשומת ליבו שתמם כלול בערך קיים – "רצח משה תמם" – וכי, לדברי אחד העורכים שהגיב לו, פשוט "אין ערך על כל חלל צה"ל". הסערות שככו, אבל לא בצדק.
כפי שהוכח לאחרונה גם במהומה סביב הניסוח המדויק של הערך על הרפורמה המשפטית בישראל (שתועדה בהרחבה בגלובס), בוויקיפדיה מתקיים מאבק אידיאולוגי ער בין עורכים בעלי דעות והטיות שונות – אותו המאבק שקיים גם באתר באנגלית, וככל הנראה בכל שפה אחרת. ברגע שאתה פותח אנציקלופדיה להמונים, אתה מזמין עורכים מכל קצות הקשת הפוליטית ובהכרח גם מלחמות על התוכן. זה הגיוני, ובאופן כללי נראה שיש איזון מסוים, בזכות גיוון הדעות בין העורכים, והוא נשמר ברוב התחומים אם כי לא בכולם (לראיה, הציצו פעם בכמה מערכי ויקיפדיה באנגלית על הסכסוך הישראלי־פלסטיני). אך הנקודה המטרידה שעלתה בציוצו של סג"ל, ולא זוכה לדיון ראוי, היא נטיות הצנזורה של ויקיפדיה בעברית.
בוויקיפדיה באנגלית יש כ־6,600,000 ערכים. בעברית יש רק כ־300,000. באנגלית תוכלו להקליק על הכפתור "ערך אקראי" עשרות פעמים בלי שתכירו אפילו אחד מהערכים המוצעים: תמצאו שם ערכים מפורטים על עונות ספורט ישנות של קבוצות מכללות זעירות באמצע שום מקום, או הסברים קצרים על יצירות שאפילו האמנים שציירו אותן לא זוכרים שהן קיימות, או מפגשים עם דמויות היסטוריות זוטרות שיאירו מחוזות חדשים בידע ובדמיון. בעברית, לעומת זאת, הערכים מסודרים ומוכרים, התוכן מנוהל באופן מוקפד, והכול מאוד־מאוד מרוסן.
יש צד לטעון שההבדל הזה נובע בעיקר מההפרשים בסדרי הגודל: כ־1.5 מיליארד דוברי אנגלית בעולם, לעומת כ־9 מיליון דוברי עברית. כשמסתכלים כך על הנתונים, פתאום 300 אלף ערכים נראים המון. אך במקביל, העובדה הפשוטה היא שאצבעם של עורכי ויקיפדיה הישראלים קלה הרבה יותר על ההדק: ערכים רבים נמחקים משיקולי היעדר עניין לציבור, אף שהם עוסקים בנושאים שאין סיבה שלא יהיו קיימים ברשת. אגב, יהיו מי שיצביעו על הקושי בשימור וניהול של עודף ערכים, אך ויקיפדיה כבר העניקה לנו כלים כדי להתמודד עם בעיה כזו: דירוג ערכים לפי איכות, שיוודא כי ערך בינוני שנפתח בחיפזון גם יזכה לאזהרה שמעידה על הבעייתיות שבו, וכן הלאה.
הערך של משה תמם הוא דוגמה קטנה, אך היא מובילה לסוגיה גדולה בהרבה: ברמה התיאורטית, מדוע שלכל חלל צה"ל לא יהיה ערך בוויקיפדיה? האם יש מגבלות מקום? האם האינטרנט פשוט קטן מכדי להכיל עוד 24,213 ערכים על חיילים שנפלו בשירות המדינה (להוציא, כמובן, את הרבים שכבר נפתחו עליהם ערכים)? אפשר להבין מה מפריע לקפדנים. הם רואים את ויקיפדיה באנגלית, ג'ונגל ענק וסבוך שמניב אינספור פירות אך גם ענפים של מידע לא מאוד שימושי וערכים קוצניים ולא מאוד חשובים. מצד שני, כך בדיוק צריכה להיראות הרשת: היא טובה ביותר כשהיא משתרעת לאינספור כיוונים ומכילה ידע שאפילו לא ידענו שלא ידענו שהוא קיים, פותחת בפנינו מחילות סודיות וחדרים צדדיים נסתרים וכן, גם שופכת עלינו תוכן לא רלוונטי. אין סיבה שהאנציקלופדיה של הרשת לא תיראה אותו דבר.
עורכי ויקיפדיה, עבודתכם יקרה לנו. אתם אוצרים מטמון עצום של ידע שמסייע למשתמשים ולתלמידים בכל מקום. לרוב אתם גם עושים את זה בהתנדבות או תמורת תשלום זעום. אך גם לגיבורים יש חולשות, וגם שומרים צריכים שמירה. לכן נבקש מכם: די לצנזורה, מספיק עם מחיקת הערכים. תנו לוויקיפדיה להתפתח לכל כיוון, תנו לערכים חדשים לפרוח, תנו לדמוקרטיה האינטרנטית להתקיים.
לתגובות, המלצות, משחקים (ולהמלצות על ספרי בוקטוק חדשים) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com