חינוך פיננסי וילדים נשמע לעיתים קרובות כמו שני מושגים שלא הולכים יחד. מה לילדים ולכסף? ולמה להכניס אותם לעולם הזה כבר בגילם הצעיר? התעסקות בכסף ודאגות פיננסיות יהיו להם בשפע בעתיד.
אבל האמת היא שחשוב ללמד ילדים חינוך פיננסי. גם כי הרבה מבוגרים מבינים בזה מעט מכפי שחשוב היה שידעו ולכן מקבלים החלטות פחות טובות מכפי שהיו יכולים. מעבר לכך, ואולי חשוב מזה, חינוך פיננסי לא עוסק רק בכסף, אלא תורם לפיתוח מיומנויות חשובות רבות.
חינוך פיננסי מספק לילדים הבנה של כסף ומשמעותו, כמו גם האופן שבו הוא מושג – כלומר בעבודה קשה. עצם ההבנה הזו תעזור לנו ללמד ילדים להתנהל במסגרת כספית, לצרוך באופן מחושב ומתון ולקבל את העובדה שלא קונים הכל וכל הזמן, ולדעת מה כן ניתן לעשות, כמובן באופן מותאם התפתחותית.
ראשית, התנהלות כספית נכונה תורמת לפיתוח וויסות עצמי. וויסות עצמי כולל את היכולת לדחות סיפוקים ולקבל דברים שלא קורים בדיוק כפי ומתי שרוצים למשל להתאפק ולא לקנות עכשיו ומיד. הוא כולל גם את, היכולת לנהל תגובות רגשיות (ולא להשתטח על הרצפה ולצעוק במעברי חנות הצעצועים או ליד הקופות בסופר בגיל הצעיר, או לטרוק דלתות בגיל ההתבגרות), לניהול מערכות יחסים חיוביים, ולתפקודים קוגניטיביים גבוהים (תפקודים ניהוליים) שחשובים להצלחה לימודית.
חינוך פיננסי גם מפתח יכולת קבלת החלטות. כשנותנים לילדים דמי כיס קבועים או סכום מסוים לקניה במקום מסוים למשל (בלי להישבר אחר כך ולממן את כל השאר מתקציב אחר) הם לומדים לשקול, להחליט, ולתעדף, ויכולת זאת תוכלל אחר כך גם להחלטות אחרות, כולל בבגרות.
אמפתיה היא מיומנות נוספת שתתפתח באמצעות חינוך פיננסי. היא תעזור להבין את הצד של ההורים ואת העבודה שהם משקיעים בכדי להרוויח כסף, וכתוצאה מכך לדרוש פחות. היא גם תעזור להבין אנשים אחרים, למשל אלה שיש להם פחות ולא לשפוט אותם, לגלות מודעות חברתית.
ולבסוף, הבנה של התנהלות כלכלית נכונה יכולה לתרום לתחושת מסוגלות כמו גם להכרת תודה של הילד ולמיקוד במה שיש במקום במה שעוד לא. הכרת תודה, כמו גם תחושת מסוגלות תורמים לאושר, בעוד שצריכה יתרה ממש לא. ומי לא רוצה ילדים מאושרים, בטוחים בעצמם ואמפתיים, ועל הדרך לספק להם כלים פיננסיים שישמשו אותם להווה ולעתיד?