תארו לעצמכם שמישהו מציע לכם איתור כספים אבודים תמורת תשלום. זה נשמע לכם מעניין, אבל מתברר שבמקום לחפש את הכסף שלכם במקומות רחוקים ועלומים, הוא פשוט קודח חור בכספת שלכם בבית, מוציא משם חבילת שטרות ודורש עמלה שמנה על ה"איתור".
אנחנו נעזור לכם למצוא חסכונות אבודים שאינכם מודעים להם – כך הובטח בשלל פרסומים של חברת "גלאי הכסף", בבעלות עדי קוכמן ושגיב יפרח. מה שלא סיפרו שם הוא שאין להם כוונה להתאמץ בחיפוש כזה ולאתר כספים נעלמים. הם הציגו מצג שווא ולפיו הם מאתרים ומושכים עבור הלקוחות "כספים אבודים", אך בפועל הם פדו את קרנות הפנסיה וקופות הגמל המוכרות והידועות, שאליהן החוסכים מפקידים מדי חודש. מעבר לשקר, הם גרמו נזק אדיר לאותם חוסכים, שכן בשל המשיכות הללו החוסכים חויבו במס גבוה ובעמלות רבות, וזכויותיהם הפנסיוניות נפגעו.
השניים, שלא היה להם רישיון ייעוץ למרות החובה החוקית, לא אמרו ללקוחות מה הם עושים, לא הסבירו את משמעות פתיחת הקופות כשהן פעילות, וגבו על כל משיכה כזו עשרות ומאות אלפי שקלים. "הנאשמים עשו כן עבור בצע כסף, תוך ניצול חוסר הידע של הלקוחות בתחום, ניצול קשיי השפה שכן חלקם של הלקוחות לא ידעו קרוא וכתוב בעברית, ניצול הקשיים הכלכליים בהם היו מצויים הלקוחות וכן ניצול האמון המלא שניתן בהם על בסיס מצגי המרמה", נאמר בכתב האישום שהוגש נגדם לפני כשנתיים.
אם לא די בכל אלו, התברר שהנאשמים אף הונו את חברות הביטוח המנהלות את קרנות הפנסיה, בין השאר באמצעות זיוף מסמכים המעידים על סיום העסקה של לקוחות, וזיוף חתימות לקוחות. לאחר שהכספים מחברות הביטוח ומהמתלוננים הגיעו לידיהם, ביצעו הנאשמים פעולות שמטרתן להסתיר את מקור הכספים שקיבלו במרמה, ובכך גם עברו עבירות של הלבנת הון. השבוע, במקביל להליך הפלילי המתנהל נגדם, רשות שוק ההון השיתה קנס אזרחי של 7.3 מיליון שקל על החברה (שבינתיים שינתה את שמה ל"ממונא פתרונות פיננסיים בע"מ").
אין שום סיבה לחפש את הכסף שלכם בעזרת "מסייעים" למיניהם. אתר "הר הכסף" של משרד האוצר (ודאו שאתם נכנסים לאתר הרשמי, עם הסיומת gov.il) מאפשר לכם לקבל את כל האינפורמציה על החסכונות שלכם, ובחינם. גם אחרי שאיתרתם, בִדקו היטב מה המשמעות של משיכת הכספים. ואם יש בסביבתכם כאלו שאינם מבינים טוב עברית או שאין להם מושג קלוש בנוגע