שנה מהיום, קיץ 2024, מדשאות הבית הלבן: הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן מברך את ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ הסעודי הנסיך פייסל בן פרחאן לרגל חתימת הסכם הנורמליזציה בין ממלכת ערב הסעודית למדינת ישראל – והתקשורת מכל העולם מסקרת את האירוע ההיסטורי.
בימים הבאים נפתחות שגרירות סעודית בתל אביב ושגרירות ישראלית בריאד והציבור הישראלי מתחיל לנהור אל ארץ הולדת האסלאם לתיירות ועסקים ושייחים סעודים מופיעים במלונות הפאר של ירושלים ובאתרים שונים במדינה.
מאז שיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן הפך להיות השליט בפועל של סעודיה, עברה המדינה רפורמציה משמעותית. אם עד לפני כמה שנים נאסר על נשים לנהוג, הרי שלפני מספר שבועות הסעודים שיגרו אסטרונאוטית ערביה ראשונה לחלל. נדמה כי בן סלמאן הוא האדם הנכון לקידום הנורמליזציה ההיסטורית עם ישראל.
אולם בימים שאחרי, כאשר אור הזרקורים נכבה, מתחיל לצוף תוכן ההסכם. בין הסעיפים הדיפלומטיים והכלכליים, ואפילו אלו הקשורים לרשות הפלסטינית – נחשפות שורה של הסכמות ישראליות ואמריקניות בדבר "פרויקט הגרעין".
אין מדובר בפרויקט הגרעין האיראני אלא בפרויקט גרעין סעודי, "לצרכים אזרחיים". בעיתונות העולמית מתארים את קווי הדמיון לעסקת "F35 תמורת שלום" עם איחוד האמירויות. ההנהגה האיראנית מכריזה כי "הצביעות האמריקנית מוכיחה שנית שעל איראן לפעול להגן על עצמה", והתקשורת הישראלית עסוקה בשאלה "האם ההסכם מחזק או מחליש את נתניהו בסקרים".
חזרה לימינו – התרחיש שתיארנו הוא לא מדע בדיוני. בשבועות האחרונים מתפרסמות בתקשורת ידיעות בדבר מו"מ חשאי המתקיים בין מדינת ישראל לערב הסעודית ובפי מקורות זרים נשמעת הטענה כי הדרישה המרכזית של הסעודים לטובת הסכמה על נורמליזציה של היחסים עם מדינת ישראל, היא הדרישה להקמת פרויקט גרעין סעודי אזרחי.
מאז פרסום דברים אלו, ניתן היה לצפות לשמוע התנגדות ישראלית ביטחונית-אסטרטגית נחרצת לרעיון זה. אולם המענה לכך הוא קול דממה דקה. אנחנו חוששים, חרדים אפילו, שהחלטה כה דרמטית לעתידו של המזרח התיכון תיבלע בעומס הדיווחים הפוליטיים המקומיים שלנו, דווקא תחת שלטונו של ראש ממשלה שחרט על דגלו, ובצדק, מניעת גרעין איראני בכל מחיר. ברצוננו למנות מספר סכנות אפשריות מהתקדמות רעיון זה.
כדי להבין את המוטיבציה הסעודית לפתח יכולות גרעיניות, חשוב לזהות מאבק מרכזי המתחולל במזרח התיכון – המאבק בין האסלאם הסוני לאסלאם השיעי. מאבק זה מתבטא במלחמות עקובות מדם בסוריה, תימן, עיראק ולבנון בין שלוחותיה של איראן השיעית לבין בעלי בריתה של סעודיה הסונית. פרויקט גרעין סעודי יהווה הצדקה לדרישה האיראנית להמשיך לפתח את פרויקט הגרעין שלהם. אדרבא, מירוץ חימוש גרעיני ייפתח מיד במזרח התיכון ומדינות כדוגמת מצרים וטורקיה יזנקו גם הן אל עבר הגרעין.
כפי שאנו נוכחים לדעת, הסכמי השלום והנורמליזציה עם מדינות ערב אינם מבטיחים שלום אמת בין עמים אלא בעיקר הסכמים "יבשים" בין ההנהגה הישראלית לשליטים האוטוקרטים של המדינות הערביות. יתרה מזאת, אירועי "האביב הערבי" הוכיחו ששליטים אלו עלולים ליפול מכס שלטונם באבחה אחת. אמנם קיים בציבור הסעודי סנטימנט חיובי יותר כלפי מדינת ישראל מבעבר, אך עדיין חלקים נרחבים ומשפיעים בחברה הסעודית, בעיקר בקרב המגזר הדתי (ווהביסטי) נותרו עוינים לקיום מדינת היהודים. העלו בדעתכם תסריט בו המשטר הסעודי בעל היכולות הגרעיניות נופל לידם של אסלאמיסטים קיצוניים אשר עתה מחזיקים ביכולות גרעיניות.
לאחר הסכמי אברהם נחשף בתקשורת הישראלית כי במסגרת ההסכמים ישראל נתנה את אישורה לאספקת מטוסי F35 לאמירויות. הסכמה זו הייתה בעלת הפוטנציאל לפגוע בעליונות האווירית הישראלית שהוגדרה כאבן יסוד במדיניות הביטחון הלאומי של ישראל. נוכח ההתרגשות מההסכמים החדשים לא התקיים מעולם דיון ציבורי מקיף אודות הסכנות האפשריות, ואנו מתריעים מתסריט דומה אך בסוגיה בעלת פוטנציאל נזק גבוה הרבה יותר.
החשש שאנו מעלים הוא כי לא מתקיים שיח אסטרטגי מעמיק על המצב, ושינויים דרמטיים במאזן הכוחות במזרח התיכון מתקבלים תוך עירוב שיקולים קצרי טווח כמו רווח פוליטי מיידי.
עם ישראל משווע לשלום, לחדשות מעודדות, ולמזרח תיכון חדש בנוסח שמרני יותר. אך אל לנו לשפוך את התינוק עם המים, ולייצר מזרח תיכון חדש ומסוכן יותר ויציב פחות. מורשתו של נתניהו היא שמרנות ביטחונית, הימנעות מסיכונים וצמיחה יציבה בכלכלה הישראלית. סיכון שגוי אחד, וההיסטוריה לא תשכח את הפיכת המזרח התיכון למרחב גרעיני נפיץ.