לפעמים האפקט יעיל יותר מהכוונה. כך קרה אמש כשצה״ל והשב״כ החליטו, אחרי 17 שנה, לחסל מהאוויר חוליית טרור בשטחי יהודה ושומרון. הרהב שראינו אחרי הסיכול בהודעות של השב״כ ושל שר הביטחון גלנט, מראה כמה הסיפור הזה ריחף באוויר בין הדרג המדיני לדרג הביצועי. גלנט, אגב, כינה מיד את הפעולה סיכול ממוקד מהאוויר, בעוד צה״ל הלך בין הטיפות ובהודעתו בכלל לא מוזכר כי החיסול נעשה על ידי כלי טיס.
הצבא לא רוצה לסכל מהאוויר ביו״ש. הדרג המקצועי בצה"ל טוען שהדרך הטובה והיעילה ביותר לחיסול מחבלים זה בפעולות של חתירה למגע. המטרה היא קודם כל לעצור ואחר כך לחסל ולכן הצבא נמנע מלבצע פעולה כזו. בפעם האחרונה שכלי טייס סיכל מהאוויר ביו״ש זה היה לפני 17 שנה. מאז כל פעולה התקפית לסיכול טרור בוצעה בקרקע.

שאלות רבות בנושא הופנו לצה״ל בשנתיים האחרונות והוא תמיד הבהיר שזה לא בתוכניות שלו. שלשום, אחרי הפיגוע בעלי, וברקע התקרית בג׳נין בה נפצעו לוחמים וכלים כבדים הותקפו, הדרג המדיני פנו לפיקוד הדרום וראש הממשלה ושר הביטחון ביקשו משהו אחר. שב״כ אמר שזה אפשרי וצה״ל חזר והתנגד. הדרג המדיני הכריע וצה״ל תגבר את שמי איו״ש בכלי טייס התקפיים.
פרק הזמן בין התגבור של חיל האוויר לחיסול מלמעלה לא היה ארוך. אמש הגיעה חולית טרור למעבר ג’למה, סמוך לג'נין, וביצעה ירי. צוות ״טקילה״ של השב״כ שהיה במקום הקפיץ כתב״ם והסיכול יצא לדרך. גם ארגוני הטרור ביו״ש היו בהלם כשזה קרה וכלי התקשורת הערביים מיהרו להבליט את האירוע החריג. הצבא מיד ניסה להרגיע ״זה לא היה סיכול ממוקד, זה היה נטרול איום״.
עכשיו בודקים האם החולייה הזאת הייתה מעורבת באירועים נוספים, ומה האפקט של האירוע הזה. בעוד הצבא היה רוצה לראות את הסיכול מהאוויר הבא בעוד 17 שנה, לא בטוח שהדרג המדיני, שזוכה לקרדיט רב באירוע הזה, לא ידרוש להכניס את הכלי הזה באופן קבוע לסל הכלים של הצבא והשב״כ באיו״ש. בעוד צה״ל מנסה להסביר שמדובר בסיכול טרור, הצד הפלסטיני רואה בזה שינוי מדיניות. אולי הצבא לא התכוון לזה אבל בפועל החיסול הפך להיות מסוג האירועים שיוצר הרתעה ולא גורם להסלמה. יכול להיות שזה מה שישכנע את הצבא להמשיך ולחסל מהאוויר במקום לרדוף אחרי חוליות.