יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

הרב אברהם סתיו

הרב אברהם סתיו הוא ר"מ בישיבת ההסדר מחנים ומחבר ספרים

"המדרשיה ביקשה להיות הנקודה הארכימדית שתמנף את המגזר, היזם שיעשה לו את האקזיט"

המדרשיה הייתה האלטר–אגו שלנו. המקום שבו יוצאים לפועל הדחפים שאצלנו היו כבושים ומרוסנים

המשימה הייתה ברורה: להביס את מחזור ה'. כשהם היו שמיניסטים הם צבאו באחד מלילות אדר על כביש הגישה לישיבה וצבעו אותו כסליל ענק של די־אן־איי. שבראשו הכיתוב: D.N.ה'. בדיוק פיצחו אז את הגנום האנושי, והשילוב בין הֶרמז אקטואלי למשחק מילים מבריק עם ראשי התיבות של המוסד (דרכי נעם) היה משהו שדרש מענה חריג. טובי המוחות של המחזור הציעו הצעות שונות, אבל מהר מאוד הבנו שמה שלא ילך במוח ילך בכוח. ועם בוא אדר החלטנו לשכור מנוף ולהתרומם בעזרתו אל עמוד הבטון הגבוה באזור ולרשום עליו את האותיות: ו' דנפ"ת (דרכי נעם פתח תקווה). זה עלה לנו סכום עתק. אולי 500 שקל. אבל היה שווה כדי להסתובב בישיבה כשסמל המחזור שלנו נעוץ מעל כולם באותיות גדולות וגבוהות יותר משל כל מחזור אחר. אותיות שיישאו את זכרנו לנצח. או לפחות  עד שמחזור צעיר וחצוף, תשע שנים אחר כך, יוסיף לפני ה־ו' את האות ט'.

כשהם עשו מרוץ טרמפים לאילת, אנחנו לקחנו בלי אישור מונית שירות לחוף הנפרד של הרצליה. הם תולים שלט על מגדל אייפל, אנחנו על עמוד בטון בפתח–תקווה

התחרות הגלויה הייתה מול מחזור ה', אבל ההתמודדות האמיתית, הסמויה, הייתה מול החברים מהמדרשיה. אלו שסמל המוסד שלהם, מנפ"ח (מדרשיית נעם פרדס חנה), עיטר גשרים ובטונדות בכל רחבי הארץ, ואגדה עיקשת סיפרה שהוא מתנוסס גם בכניסה למגדל אייפל. אנחנו, חבורת חנונים מגוש דן, בחיים לא היינו מעיזים. אבל המדרשיה הייתה האלטר־ אגו שלנו. המקום שבו יוצאים לפועל הדחפים שאצלנו היו כבושים ומרוסנים. כשהם שרפו מכוניות ב"הכתרה", אנחנו העזנו לשים שיר לועזי ב"הצגה". כשהם עשו מרוץ טרמפים לאילת, אנחנו לקחנו בלי אישור מונית שירות לחוף הנפרד של הרצליה. רואים אותם תמיד אל מול עינינו, אבל מקפידים להישאר כמה צעדים מאחור. הם על מגדל אייפל, אנחנו על עמוד בטון בפתח־תקווה.

איור: רננה אנסבכר

לכן הסרט של טל בכר ויאיר אגמון, "המדרשיה" היה עבורי רכבת הרים רגשית. כי אומנם הסיפור שהוא מספר איננו הסיפור שלי, אבל הוא סיפור שליווה תמיד כצל, או כעמוד ענן, את נעוריי. המדרשיה הוא סרט חכם ומטלטל שמספר סיפור כפול. הסיפור הראשי הוא סיפורו של המוסד, שהוא בעצם סיפורו של המגזר, שהחליט יום אחד שהוא טוב דיו כדי לתפוס מקום טוב ליד ההגה. שהוא יכול וגם ראוי להפוך לאליטה החדשה, ולשם כך הוא ישלב את הסטנדרטים של "חברון" ו"כדורי", בקודש ובחול בהתאמה, ויקיים את טקסי הסיום שלו בבנייני האומה במעמד ראש הממשלה. המדרשיה ביקשה להיות הנקודה הארכימדית שתמנף את המגזר, היזם שיעשה לו את האקזיט.

ובתנועה הזו יש סכנה מובנית. החלק העוסק בשנות הדעיכה של המוסד, כשההילה עוד זוהרת מעליו כמו אורם של כוכבים רחוקים שמתו זה מכבר, הולם בדיוק מחריד את התיאור של ר' יצחק מאיר מגור, איך דווקא כשתנועה הופכת לתנועה מובילה, עם גינוני הנהגה וממסד מאורגן, מגיע השטן וחוטף את הנקודה הפנימית, ומותיר את כל השאר. "ומאוד יש לחוש לזה, שיבוא עת ויהיה הכול ממש באותו אופן כמו שהוא כעת, אבל הנקודה הפנימית תחסר".

צילום מסך מתוך הסרט 'המדרשיה'

יש כאן מלכוד. כי ככל שהנקודה הפנימית יפה יותר, כך אנחנו באמת רוצים להרחיב ולמנף אותה. אבל ככל שנעשה את זה באמצעים חיצוניים, כך גדל הסיכוי שהבעל־דבר יחטוף לנו אותה. וכשהוא יחטוף אותה תישאר רק גאווה ריקה ואלימה שמנסה לפצות על היעדר התוכן בהתפרצויות חסרות שליטה כמו אלו שתיארו בסרט בוגרי המחזורים האחרונים.

אבל יש בסרט גם סיפור שני, סמוי קצת מן העין. סיפורו של הרב יגל, שאהב את התורה ואהב את התלמידים שלו, ועשה כל מה שיכול היה כדי לאחד את שתי האהבות הללו; והסיפור של תלמידיו שאהבו אותו וזה את זה – ובשם הלכידות שגרמה לתלמיד לקפוץ מן הגג ולשבור שתי חוליות בעמוד השדרה, הם נסעו בטרמפים, יום אחרי יום, כדי ללוות אותו בתהליך השיקום; סיפור על נערים ששברו את כל המסגרות, אבל בסופו של דבר, גם אם איש לא מצליח להבין מדוע, הם יצאו מתוכן כאנשים טובים, ערכיים, עצמאיים, שבמבט כולל עושים הרבה משפט, חסד וצדקה בארץ. מה שמעניק הרבה מאוד תקווה, שתנועה שמקורה באהבה תוכל להצמיח פירות מתוקים, גם אם הדרך תהיה עקלקלה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.