יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ריקי ממן

פרשנית כלכלית מקור ראשון, עמיתת מחקר בפורום קהלת

הנתונים האמיתיים על שכר המורים שדורשים תוספת

כמעט שלושה עשורים מוביל ארז את מאבק המורים בחטיבות העליונות, והמורשת שלו מתמצה בעיקר בנתון הבא: הפערים בין מורים צעירים למורים ותיקים הלכו ותפחו באופן שיטתי

תלמידי החטיבות העליונות סיימו השבוע את שנת הלימודים בלי לקבל תעודות סוף שנה, בלי ציוני גמר ובלי מסיבות סיום. זה לא היה חלק מטרנד חינוכי שלא מאמין בציונים, אלא תוצאה של עיצומים מצד ארגון המורים העל־יסודיים במחאה על התמשכות המשא ומתן מול משרד האוצר על הסכם שכר חדש. ארגון המורים כבר הודיע ששנת הלימודים הבאה לא תיפתח אם דרישותיו לא יתקבלו, ושר החינוך העריך שהשביתה תימשך כחודשיים. התלמידים שלא סיימו את השנה בפרידה ראויה ממוריהם, גם לא יזכו לפתוח אותה בצורה מסודרת.

רן ארז החל לשמש יו"ר ארגון המורים העל־יסודיים בשנת 1997, כששר החינוך היה זבולון המר ז"ל. מאז עברו 26 שנים, ו־15 שרי חינוך התחלפו במשמרתו. בגיל 78, ארז ממשיך לצחצח חרבות במאבקי שכר מול משרד האוצר. נשק השביתה מצוי אצלו בשימוש תדיר. על השולחן לא מונחות רפורמות חינוכיות חשובות, או ניסיון לשפר את איכות ההוראה בישראל. יש לו רק דרישה אחת, קבועה: תוספות שכר.

ארז דורש כעת תוספת של 3,000 שקלים לשכרו החודשי של כל מורה, ואילו משרד האוצר מסכים לתת תוספות קטנות יותר ודיפרנציאליות – מורים צעירים יקבלו תוספת גדולה יותר, ומורים ותיקים יקבלו תוספת קטנה או לא יקבלו תוספת כלל. למרבה הפלא, עד כה שום צד לא פרסם נתונים עדכניים ורלוונטיים במיוחד: כמה משׂתכר כיום מורה בחטיבה העליונה. לא צריך להיות מורה למתמטיקה כדי להבין שעל מנת להחליט מהו שכר ראוי ומהי התוספת הנדרשת, חשוב לדעת מה השכר כיום.

נתונים רשמיים של משרד החינוך אין, כיוון שהתשלומים למורים נעשים דרך הרשויות המקומיות או רשתות חינוך, וגם משרד האוצר לא פרסם את הנתונים הללו. למזלנו, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדקה ומצאה כמה בפועל משלמים למורים במערכת החינוך, כולל כל התוספות, בכל שלבי החינוך של המערכת. בחטיבה העליונה, כלומר בכיתות י־י"ב, שסביבן התרחשו כל העיצומים, מורה משתכר בממוצע 195.3 אלף שקלים לשנה, שהם כ־16,275 שקלים לחודש. מורה צעיר (בגיל 25־34) מקבל בממוצע כ־11,000 שקלים, אבל מורה ותיק מרוויח יותר מ־21,400 שקלים לחודש. כל הנתונים נכונים לשנת 2020, ומאז הם אפילו עלו מעט.

בשכבה הוותיקה, בקרב המורים שמרוויחים יותר מ־21 אלף שקלים בחודש, לא נראה שבאמת דרושה תוספת של 3,000 שקלים למורה. רן ארז טוען שקיים מחסור במורים וששכר גבוה יותר ימשוך צעירים למקצוע ההוראה, אבל תוספת שכר תביא לתוצאה כזאת רק אם תהיה מרוכזת בשכר ההתחלתי. שום צעיר מוכשר לא יבוא ללמד בתיכון בשביל הסיכוי להרוויח 25 אלף שקלים בעוד שלושים שנה, אלא כדי להרוויח 15 אלף שקלים היום.

כמעט שלושה עשורים מוביל ארז את מאבק המורים בחטיבות העליונות, והמורשת שלו מתמצה בעיקר בנתון הבא: הפערים בין מורים צעירים למורים ותיקים הלכו ותפחו באופן שיטתי. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אם בשנת 2000 מורה ותיק הרוויח 73% יותר ממורה צעיר, בשנת 2010 הפער הזה גדל ל־89%, ואילו היום הוא עומד על 94% יותר. אם רן ארז ימשיך לקבל את מבוקשו – ועד כה 15 שרי חינוך לא ממש הצליחו לעמוד מולו – הפער הזה עלול לגדול אף יותר.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.