בעידן המקושר שלנו, נדיר לחזות בתופעה טכנולוגית שמתרחשת רק באזור גיאוגרפי מסוים ולא מתפשטת הלאה, אבל זה בדיוק מה שקרה במשבר וואטסאפ ווב הגדול של 2023. עבור בני המזל שלא נתקלו בתקלה, או אלו שמתגוררים מתחת לסלע ולכן לא שמעו עליה, נספר שבערך בין הימים רביעי לשישי בשבוע שעבר, ישראלים רבים דיווחו על בעיות בגישה לוואטסאפ מהדפדפן, עד שהגענו למצב שבו לכמות עצומה של משתמשים לא הייתה גישה כלל. הפתרון המתבקש שהוצע לבעיה – לעבור ליישומון הייעודי למחשב – התברר כמכירת לוקשים, שכן גם האפליקציה הציגה שורה של בעיות, כולל בלגן בקבוצות, שכחה גורפת של אנשי קשר ועוד.
לכאורה זו הייתה אמורה להיות לכל היותר מכה קלה בכנף: הוואטסאפ בטלפון המשיך לעבוד כרגיל והיו יחידי סגולה (כותב שורות אלו בהם) שלא סבלו מהבעיה הזו כלל, שכן נראה שהיא תקפה בעיקר את מי שביקש להתחבר או להתחבר מחדש לשירות. אלא שבישראל, כמו גם במספר מדינות אחרות בעולם, הוואטסאפ הפך לא רק לרשת הצ'ט החזקה ביותר אלא גם לכלי מרכזי ולעיתים בסיסי במשרדים ובמקומות עבודה בכל תחום אפשרי – בעיקר במחשב.

וכך, פתאום תקלה קטנה הפכה לבעיה משמעותית. כל מה שהיה צריך כדי לקטוע את התנועה במקום העבודה היו אדם או שניים שממלאים תפקיד ניהולי או תיווכי ופתאום לא היו יכולים לגשת לוואטסאפ במחשב. וככל שהיו יותר כאלו, כך קצב העבודה הואט והסתבך כאשר אנשים מחפשים נואשות חלופה מהירה ומגלים שנדרש זמן ומאמץ כדי לבנות כזו. מחוץ למשרדים, גם בחיים הפרטיים התקלה הזו סרבלה וסיבכה ובעיקר החזירה אותנו לזמנים יפים פחות שבהם התקשורת לא הייתה כל כך מיידית או קלה.
אם נסתכל רגע על הסיפור הזה מגבוה, נראה שזה לא כזה עניין: בסוף זו הייתה תקלה זמנית, שהפילה מאפיין מרכזי של הרשת הזו ולא את כולה, וגם זה לא לכל המשתמשים. אך היא טומנת בחובה כמה לקחים שכדאי לנו ללמוד, וכמה מסרים שמומלץ להפנים.
קודם כול, כדאי למעסיקים לבחון אלטרנטיבות לוואטסאפ, ובהקדם. מלבד התקלות שתוקפות אותה לעיתים, היא גם לא באמת מתאימה למקום עבודה, ודאי שלא מקום עבודה גדול. החלוקה הגסה לצ'טים פרטיים וקבוצות, שירות שיחות הווידאו המצומצם והעובדה הבסיסית שהאפליקציה פשוט מותאמת לשירות פרטי – כל אלו מקשים מאוד על התנהלות תקינה ומסרבלים את העבודה שלא לצורך. ודאי וודאי כאשר קיימות אלטרנטיבות כמו "סלאק" שנבנו במיוחד כדי לשרת כל צורך שיש למקום עבודה.
שירותים כאלה מספקים ערוצים ייעודיים לענייני עבודה שונים, חיבור ישיר לזום, ועוד מגוון פיצ'רים כמו היכולת לכבות התראות אחרי שעות העבודה. מהסיבה הזו הם גם עדיפים על שירותי צ'ט אחרים שמוצעים לעיתים תכופות, כמו למשל טלגרם שבעוד הוא יציב יותר מבחינת תקלות ונוח יותר לעבודה מוואטסאפ, הוא עדיין לא באמת מותאם לצורך הזה.
האירוע הזה גם הזכיר לנו מסר שצריך תמיד להיות נוכח: בכל שירות דיגיטלי עלי אדמות יכולות להיות תקלות. בשנים האחרונות היינו עדים לקריסות זמניות של פייסבוק, ואטסאפ, טוויטר, גוגל, רדיט, סנאפצ'ט וכן, אפילו סלאק חוותה איזה משברון.
לכן, מומלץ לאנשים פרטיים ולעסקים כאחד לוודא שיש להם דרך תקשורת אלטרנטיבית – בין שמדובר בהורדת שירות הודעות נוסף כמו טלגרם או סיגנל, או פשוט לוודא שיש לכם פרטי התקשרות או מייל של האנשים החשובים במגוון תחומים בחיים.
הרשת אומנם גרמה להכול להיות קרוב יותר ונוח יותר, אך כמו שלמדנו באירוע אחר בשנים האחרונות, תמיד יכול לבוא איזה וירוס ולשבש את כל העולם שהכרנו. התקלה הייתה מינורית יחסית, ואטסאפ שרדה והכול שב על מקומו בשלום. אבל בפעם הבאה, אולי הסיפור לא יהיה כזה פשוט. לא יזיק לנו להיות מוכנים.
סרט אימה
אם כבר מדברים על ואטסאפ וטלגרם וכל הג'אז הזה, לאחרונה הודיעה מטא על השקת עדכון חדש שישווה בין שתי רשתות הצ'ט: משתמשים יוכלו לשלוח הודעות מוסרטות בדומה להודעות המוקלטות שכבר הפכו לחלק מרכזי (אולי מדי) מחיינו. בקרוב בוודאי יתפרסם כאן קוד התנהלות בנושא.
לתגובות, המלצות, משחקים (ולהמלצות על הופעות קיץ לחובבי שירת גרון מונגולית) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com