בשנה האחרונה וביתר שאת בחודשים האחרונים ניכרה עלייה דרמטית בפיגועי הטרור שיצאו מערי צפון השומרון, בדגש על גזרת ג'נין. 29 מאזרחי ישראל נרצחו מתחילת שנת 2023 ויותר ממאה נפצעו, דבר שאי אפשר היה לעבור עליו לסדר היום. את הנתונים הללו מכירים רבים, ובוודאי התושבים באזור השומרון, אך ניתן לומר בוודאות שכוחות הביטחון, ובעיקר צה"ל ושב"כ, מכירים את הנתונים טוב מכולם. צה"ל הוא הריבון בשטח, צה"ל ושב"כ אחראים לסיכול ומניעה של פיגועי הטרור היוצאים מהאזורים האלה, ומהיכרותי עם מערכת הביטחון – כל פיגוע, בוודאי פיגוע שבו יש נפגעים אזרחי ישראל, מהווה בעבורם כישלון.
אשר על כן פעלו צה"ל, שב"כ וגורמים נוספים מזה זמן בהכנת תוכניות מבצעיות לסיכול תשתיות הטרור בג'נין – ואולי גם במקומות נוספים. היעדים היו מעצר או חיסול פעילי הטרור, השמדת מעבדות ומחסני אמל"ח, מניעה ושיבוש הפיכתה של ג'נין לסוג של עיר מקלט למחבלים וגם יצירת משוואת הרתעה חדשה.
צריך לומר שהמבצע שאישר הדרג המדיני והכין צה"ל בשיתוף שב"כ הגיע בתזמון מתאים ובהפתעה מושלמת (לטרור). רבות כבר דובר על מבצע "בית וגן" שהוא מוצלח מאוד בהיבט הצבאי ובתוצריו המודיעיניים. מבצע מתוזמן ומתוכנן היטב, מדוד מאוד בתכליותיו ומטרותיו, והביצוע ראוי לציון. בתוך 48 שעות של מבצע הגיעו כוחות צה"ל בסיוע שב"כ להישגים רבים, השתלטות מהירה על העיר ועל מחנה הפליטים, מעצר עשרות רבות של פעילי טרור, חשיפה של מעבדות חבלה, מחסני תחמושת ונשק, מטענים ואמצעי חבלה, חשיפת בורות תת־קרקעיים ודירות מסתור למחבלים, החרמת כספי טרור ועוד.
יש לשבח את צה"ל על מבצע באזור צפוף אוכלוסין – מחנה הפליטים, תוך שהוא נדרש להגן על כוחותיו, ועדיין נהרגו על ידי כוחות צה"ל 11 מחבלים ואף לא אזרח פלסטיני בלתי מעורב אחד, דבר שמעיד על איכותו של צה"ל, על הדיוק בפעילותו, ועל המודיעין המצוין שסיפק שב"כ.
המבצע הנוכחי הסתיים, מטרותיו המבצעיות הושגו, תשתיות הטרור במחנה הפליטים ג'נין נפגעו, פעילי טרור מרכזיים חוסלו או נעצרו (אחרים ברחו), רבים אחרים נלקחו למעצר ולחקירה. הטרור בג'נין ספג מכה כואבת, דבר שיעכב ויכביד על המשך התעצמותו. ספק אם תחושת הביטחון תחזור לפעילי הטרור בזמן הקרוב, גם להם ברור שג'נין בעבורם אינה כשהייתה לפני המבצע. תחושות החדירוּת בוודאי קיימת וחזקה. צה"ל הפגין את כוחו, עוצמתו ויכולותיו, ויכול מעתה להמשיך לפעול בחופשיות במרחב ככל שיהיה צורך בטווח הזמן המיידי. לגבי שיקום ההרתעה בשטח – אין ספק שזו השתפרה משמעותית לאחר המבצע, אך יש לראותה בעירבון מוגבל. הרתעה היא מושג נזיל שיש לבחון אותו לאורך זמן ולא להסתנוור מהצלחה.

גם לאחר מבצע חשוב ומוצלח ככל שיהיה – עלינו לדעת: הטרור הפלסטיני לא חוסל. בג'נין נותרו תאי טרור ופעילי טרור שכבר מנסים לשקם עצמם, וכך גם ברחבי יו"ש. המניעים לטרור לא השתנו לצערנו, וההכוונה של ארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי – חלקה מאיראן – תימשך, כמו גם ההסתה. הנחת המוצא היא שפיגועי טרור באיו"ש או בישראל בכלל, כפי שקרה בפיגוע הדריסה והדקירה השבוע בתל־אביב, יימשכו, ויש להיות ערוכים לכך – הן בהכוונה מדינית, בוודאי בהיערכות כוחות הביטחון, וגם הציבור שנדרש לערנות המוכרת לכולנו.
מה הלאה? ישראל נמנעה עד כה, מאז מבצע "חומת מגן", להיכנס למבצע גדול ומשמעותי בערים שבשליטת הרשות הפלסטינית ביו"ש. לאורך עשרים השנים האחרונות נבנו מנגנוני ביטחון פלסטיניים שתפקידם הוא לשמור על הסדר והביטחון בערים ביו"ש, בעיקר בשטחי A, וכל זאת בתיאום עם כוחות הביטחון הישראליים. שיתוף הפעולה עבד היטב בתקופות מסוימות, דבר שהניב תוצאות חיוביות לשני הצדדים. לצערנו, בשנים האחרונות האחיזה של הרש"פ והשליטה במנגנוני הביטחון שלה על צפון השומרון התערערה ונחלשה מאוד, וכיום היא כמעט לא קיימת. זהו גורם מרכזי בהתחזקות הטרור, וזו גם הסיבה שכניסת צה"ל השבוע הייתה בלתי נמנעת.
מכאן והלאה נמתין ונראה אם הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון יחזרו לפעול בג'נין ובצפון השומרון כמו ביתר ערי הרש"פ בשטחי A. טוב תעשה הרשות תחת אבו־מאזן, אם תנצל את ההזדמנות ותפעל – לא בעבור ישראל אלא בראש ובראשונה בעבור האינטרס שלה עצמה. אם חפצה חיים היא, מוטלת עליה החובה למשול בשטחה, לעמוד בהסכמים ולשמור על הביטחון. הרש"פ על מנגנוניה לא צריכה לחכות לאיתות נוסף כדי להחזיר לעצמה את המשילות בהקדם גם לשאר הערים שאמורים להיות בשליטתה.
תוצאות המבצע בג'נין והישגיו מעניקים לדרג המדיני מרחב פעולה, אך גם צורך בחשיבה עמוקה על היחסים עם הרש"פ. יש לנסות להסדיר את פעילות הרשות בשטח, זהו אינטרס של שני הצדדים. אפשר לקיים שגרה שבה מנגנוני הביטחון הפלסטיניים יפעלו בשטחי A בצורה אפקטיבית ומתואמת, תוך שישראל ממשיכה לפעול בהתמדה לשיפור חיי הפלסטינים ביו"ש בהיבטים כלכליים, אזרחיים והומניטריים. בנושא זה יש למנהל האזרחי ניסיון רב וכדאי להקשיב להמלצותיו.
בהינתן שהרשות הפלסטינית שוב לא תחמיץ הזדמנות להחמיץ הזדמנות, הרי שישראל צריכה לשמור לעצמה את הזכות להגן על אזרחיה. במקרה כזה, ועד לשינוי אמיתי, צה"ל וכוחות הביטחון יפעלו בשטח ככל שיידרש כדי להבטיח ביטחון לאזרחי ישראל. בתחום הלחימה בטרור יש חשיבות עליונה לשליטה אפקטיבית בשטח. בימים ובשבועות הקרובים נדע לאן מועדות פנינו.
ונקודה אחרונה – צה"ל ומפקדיו הראו לנו את יכולתם ונחישותם השבוע בג'נין. המפקדים והחיילים חירפו נפשם במבצע הנוכחי, לדאבון ליבנו איבדנו במבצע את לוחם אגוז רב סמל דוד יהודה יצחק ז״ל. צה"ל פרוס ומתוח בכל הגזרות, עושה את מלאכתו קודש. יש לתת לצה"ל לפעול, לכבד את מפקדיו ולאפשר להם לממש את ייעודם. צה"ל חייב להיות מעל כל מחלוקת ולהישאר בקונצנזוס, כי זהו צבא העם, הצבא של כולנו.
איתן בן־דוד, בכיר לשעבר בשב״כ, שימש עד לאחרונה משנה לראש המל״ל, קודם לכן שימש יועץ לביטחון לאומי וראש המל״ל בפועל