צופים בתוכנית האח הגדול? כנראה גם אתם מרגישים שבשנים האחרונות נדרש מכם לחזק את שרירי הלב על מנת לצלוח את חווית הצפייה השבועית. מהעונה הראשונה, הבית בנווה אילן היה תמיד שרוי ריבים ומתחים. הרי כמה דרכים יש בנמצא כדי להפוך תוכנית שעוקבת אחרי דיירים סגורים בבית למפלצת רייטינג? אבל בשנים האחרונות, וייתכן שבהשראת הרשתות החברתיות, לדיירים אין רגע דל בין הוויכוחים, הצעקות, הקללות והאיומים. לא לאלו שעוסקים בהשפלה ולא לאלו שחווים אותה. הצרחות מתעופפות בין הקירות, ומופנות לרוב נגד דייר שהוא 'עונש' לדיירים האחרים ומתנת אלוה ליוצרי התוכנית, כשכולם מהדיירים, דרך הצופים ו עד לאנשי הפקה, יודעים שאין מי שיעצור אותן. ואם כך, למה להפסיק?
מדי ערב יושבים המוני ישראלים וצופים בשלווה בקרבות מילוליים ועקיצות מבחילות כהפוגה מיום ארוך, המשמשים מעיין קרב גלדיאטורים מודרני. המצפון נח בשקט בידיעה שלמעשה הדיירים הם אלו שהביאו על עצמם את הצרה והכל הצגה אחת גדולה, אך ישנם פרקים, כמו זה ששודר אתמול (א') ברשת 13, המפעילים את התראות המוסר וממלאים את הרשתות בקריאה לעצור את התוכנית, להעניש את הדיירים הסוררים ובעיקר לעשות משהו בכדי לא לתת לבריונות לנצח. למעננו, ולמען עתיד ילדינו.
הרוחות הסוערות יובילו כנראה לתגובה מטעם רשת והפקה התוכנית, אולי אזהרה מרשימה והכל יירגע. עד הפרק הבא. סתיו קצין כבר הוגדרה כאחד הליהוקים החכמים של האח הגדול. היא בולטת בהופעתה הוורודה, ופעמים רבות מביאה את דיירי הבית לידי שיגעון ואלימות מילולית חסרת תקדים. המגיבים ברשת מתחלקים לשניים – אלו התומכים בה, מול אלו שמודים כי אם היו מבלים בחברתה יותר מחמש דקות היו מגיבים בצורה דומה. ואולם אתמול, כשניסיונה הפעוט להתקלח ולסדר את השיער לפני השבת נתקל בהתנגדות מצד הדיירות שי, ספיר, ניקול ולין והוביל לסצנה עגומה שיצאה מסרט תיכון קלאסי, הכלים נשברו.
הבכי הקורע לב של סתיו מול האטימות של שאר הבנות שבר, ובצדק, את ליבם של הרבה מהצופים שהתוודו כי לא יכלו לסיים את הפרק עד תומו. הרשות השנייה קיבלה לחיקה מספר רב של תלונות, והודיעה כי ייתכן שייעשה בירור. מה עם צעד כלשהו כעת? נקיטת אמצעים? איום ממשי על התוכנית? עם זאת, כדאי לחכות, כי לא נראה שהפעם לצופי ישראל באמת נמאס מהבריונות.
מניסיון ארוך שנים למדנו, שגם הזעזוע הגדול ביותר כנראה לא יביא את ההמונים להוריד את היד מהשלט. רק בעונה שעברה רבים מחו נגד ההתנכלות לדיירת טליה עובדיה, וקבעו כי גם היא סובלת מחרם שנוצר רק בגלל אישיותה. באותה עונה הוגשו 1600 תלונות לרשות השנייה, שאף הוצדקו על ידי מנהלה דוד רגב. בעונה שלפניה, הצופים הזדעזעו מהמחלוקת המתמשכת בין יהודה יצחקוב לסטנדאפיסט רמי ורד שנגמרה באלימות, הפסקת השידורים, ניידת וגירושו של יצחקוב מהבית.
ניקח את מכונת הזמן עוד 7 שנים אחורה, לשנת 2016. הדייר שי חי בועט במיצג של אחת הדיירות בבית ועוזב את הבית. בראיון לאחר מכן הוא מספר על כך בגאווה, והרשות השנייה נאלצת שוב לצאת בבדיקה לאור כמות חריגה של תלונות.
עוד צעד אחורה במכונת הזמן והגענו לעונה החמישית בשנת 2013. האב והבן, הלא הם רוני וגילי מיילי, מוצאים מהאח הגדול מסיבות די דומות – גזענות כלפי המתמודדת האתיופית טהוניה רובל. גם אז, אם שאלתם את עצמכם, הוגשו תלונות רבות, חלקן אפילו בחסות חברי כנסת וראשי עמותות.
לא קשה למצוא עוד עשרות דוגמאות כאלו מכל השנים. יש שיטענו שהזיכרון קצר, וכי קשה לצופה הממוצע לזכור את הזוועות שהתחוללו באותו הבית אפילו בעונה שעברה. אין בעיה, אפשר להציץ בעבר הלא רחוק בכלל: רק בחודש שעבר, ב-19.6 הוגשו עוד עשרות תלונות לרשות השנייה, על גזענות והתנהגות לא ראויה כלפי דיירי הבית. הנושא, אם שאלתם את עצמכם, נמצא בבדיקה.
המעגל די ברור. הדיירים יריבו, יקללו, ישפילו. הצופים ידווחו, יזעמו, יחרימו. הרשות השנייה תברר, ההפקה תבדוק, הבירור ייערך, והאהרה או ההליך יינקט. וחוזר חלילה.
כך יעברו השנים, הרייטינג יישאר כמו שהוא והאח הגדול ייאלץ להכריז כל עונה מחדש שהוא מתנגד לאלימות ויש לו גבולות ברורים. ובכל זאת, כשיגיעו הדיירים העתידיים לאותם גבולות, הם יגלו שאפשר לחצות אותם קצת, לקבל אזהרה, להמשיך עוד כמה קילומטרים, לקבל נזיפה, ולבסוף – אחרי הקו האדום – לצאת מהמשחק לגמרי.
השאלה שהרבה ישמחו לדעת את התשובה עליה, אחרי האלימות המילולית, הפיזית, הבריונות, ההשפלה, הגזענות המפורשת והחרם, היא מהו אותו קו אדום והאם הוא בכלל קיים?