מה משותף ליקב כהנוב המשפחתי ליד גדרה, יקב מיקה המרתק במושב נטור, יקב אבנר מגבעת־ זאב שבהרי ירושלים, יקב רותם ששוכן ליד תצפית שלושת הימים שבנווה־דניאל ויקב כרם ברק הייחודי שבמושב בקוע? זהו אוסף יקבים אמיצים, כאלה שמעיזים להתנסות בדברים שונים מהרגיל – אזורי גידול חריגים כמו אלה של אבנר, זנים מקומיים כמו אלה של כרם ברק או זנים חריגים כמו אלה של מיקה. לכולם מצטרפת גם העובדה שהם בחרו לייצר יין כשר תחת האישור של ארגון צהר.
רק כדי לסבר את האוזן, בלי להעמיק בנושא ההלכתי, עיקר שאלת הכשרות ביינות קשור במי שעסק בהכנת היין. ההבדל בין הכשרות של צהר לזו של הרבנות נוגע בשאלה אם היין נעשה אך ורק בידי יהודים שומרי שבת או לא: צהר מאפשרת ליקבים שהיינן ועובדי הייצור שלהם הם יהודים שאינם שומרי שבת לקבל חותמת כשרות.
בתור מי שנמצא מעט בתעשיית היין הישראלית, אני יכול להעיד שייננים שעבדו עם צהר מביעים גישה הרבה יותר חיובית ופתוחה כלפי נושא הכשרות. וזה פן יפהפה, במיוחד בימים שהסלידה מהרבנות ומהיהדות גוברת, כפי שקורה במדינה בשנים האחרונות.
די לדבר על נושאים שברומו של עולם. נפנה ליין עצמו. הפעם אדבר על שניים מכל היקבים הללו, ויסלחו לי השאר.

יקב כרם ברק, בקוע, מטה יהודה
כרם ברק הוא שמו של היקב של משפחת רוזנברג, שנטעה את הכרמים והקימה את המשק בשנת 2011 לזכר בנם הבכור ברק, שנפטר בגיל צעיר. אבי המשפחה, אסף, הרחיב את השכלתו הרשמית בתחום והיה ליינן, וכבר בשנת 2012 הם הוציאו את היינות הראשונים.
אסף מתמקד ביצירת יינות ייחודיים תוך שימוש בזני ענבים ישראליים ומתן ביטויים חדשים לזנים קלאסיים. למשל, היין האדום אנדמי מיוצר מענבי שאמי ודבוקי. הוא עובר תסיסה קצרה וקרה ללא יישון בחבית עץ כדי לשמור על אופיו הצעיר. הנוזל בצבע של מיץ דובדבנים, עם חומציות נוכחת וטעמים של דובדבנים, פלפל שחור ופלפל אנגלי. את היין אפשר לשתות גם קריר, וגם ביום קיץ חם תוכלו ליהנות ממנו. את היינות אפשר לקנות כמעט רק ביקב, ובכל מקרה כדאי לבקר כי המקום יפה והאירוח מעולה.
אנדמי 2022, אדום יבש, כ–100 ₪

יקב רותם, נווה־דניאל, גוש עציון
רותם ליפשיץ החלה את לימודי היין שלה לפני כארבע שנים, בעיקר מתוך סקרנות. לשמחתנו, התחביב הפך לעיסוק. היקב יושב על הר שידוע בגובהו הרב ובנוף המהמם הנשקף ממנו.
ליפשיץ היא ייננית יוצרת ותחת ידיה יצאו יינות שונים מהרגיל. גם במקרה של היין שלפנינו הכול שונה. יין הענבר כשמו כן הוא: יין כתום כמעט ענברי, שנעשה מענבי קולומבר התוססים במכלים עם קליפותיהם, מה שמעניק ליין צבע עוצמתי ושונה מזה של יין לבן. לאחר התסיסה הוא מתיישן בחביות במשך כעשרה חודשים ושם ממשיך להתפתח, עד שהוא מגיע לצבע כתום בכוס. הארומות בינוניות, ובהן לדר, קרמליות קלה ועלווה. בפה מרגישים גוף בינוני גבוה עם חומציות תואמת וסיומת ארוכה.
את היין אפשר לקנות בעיקר ביקב עצמו, וגם הוא בהחלט שווה ביקור.
ענבר 2021, כתום יבש, כ–80 ₪

יישון קצר וסיומת ארוכה
יין נוסף שטעמתי לאחרונה, מיקב טורא, הוא מאונטן ויסטה, הרטלנד 2021. מדובר בבלנד בורדו באופי, שמתיישן פחות משנה בחביות, יין בעל עוצמות באף ובפה, מאופיין בארומות פרי שחור, אקליפטוס ומעט פלפליות. הסיומת ארוכה והטאנין עוצמתי.
אדום יבש, כ–95 ₪