מי שאינם מעורים בפרטים הקטנים של התרחשויות אינטרנטיות גדולות עשויים להיות מופתעים מכך שאחת הרשתות החברתיות הגדולות ביותר בעולם שינתה את שמה: תגידו שלום לטוויטר, קבלו את X. במחשבה ראשונה, זה לא נשמע כמו סיפור כזה גדול, מקסימום עוד החלטה קפריזית של מיליארדר שהפך למפורסם בשל ההחלטות הקפריזיות שלו – הגדולה מכול היא עצם ההחלטה לרכוש את טוויטר תמורת 44 מיליארד דולר בשנה שעברה. ואכן, זו הגישה הקלה ביותר באשר לתוכניות של האדם העשיר בעולם, אילון מאסק: ההנחה שאין לו מושג מה הוא עושה. אך היא גם השגויה ביותר.
קודם כול, באשר לטענת הקפריזיות – באוקטובר 2022, לפני שקנה את טוויטר, מאסק צייץ, "הרכישה של טוויטר היא חומר מאיץ ליצירת X, האפליקציה של הכול". לאחר הקנייה הוא המשיך לדבר בהרחבה על הרצון שלו ליצור אפליקציה כזו ואף הִרבה לכנות אותה בשם X – אות שיש לה חשיבות מיוחדת (ולא ברורה) עבור היזם, שקרא לחברת החלל שלו SpaceX, ביקש לקרוא X לחברת התשלומים שהקים בתחילת שנות האלפיים (לפני ששינה את שמה לפיי־פאל) ואף קרא כך לבנו, X AE A-XII (כן, זה שם אמיתי, לצערו של הילד).
תשאלו "אבל מה זה בכלל אפליקציה של הכול?" מאסק גם לא המציא את הקונספט הזה יש מאין. מדובר באפליקציה שמאפשרת לא רק העלאת פוסטים, שליחת הודעות ושיחות וידאו ושמע, אלא גם העברת כספים (ושירותי בנקאות נוספים), הזמנת מזון, קביעת תורים ועוד אינספור שירותים אחרים. הסגנון הזה הפך לפופולרי במדינות אסייתיות כמו דרום קוריאה, יפן וסין. באחרונה משתמשים ב־WeChat, שהיא המצליחה ביותר בז'אנר.

וויצ'אט זוכה להערצה לא רק של מאסק אלא גם של רבים בעולם ההייטק המערבי שרואים בה סוג של גביע קדוש טכנולוגי: סמליל אחד קטן על מסך הטלפון של כל אדם, שימלא את כל צרכיו ובכך ידחק הצידה את כל הסמלילים האחרים. הבעלים של אפליקציה כזו יקבל לידיו כוח אבסורדי, גם ברמה הכלכלית הפשוטה – כי הוא יתווך את כל הפעילות העסקית של כמעט כל בעל טלפון חכם – וגם ברמת המידע, הפרסום והכוח הפוליטי שבאים עם אחריות על אפליקציה כזו. כמו שאצ"ג היה אומר: השולט בוויצ'אט שולט בארץ.
כבר מהרגע הראשון מאסק קנה את טוויטר במטרה להחריב אותה ולבנות את הוויצ'אט המערבי שלו על היסודות הטכנולוגיים והכלכליים שלה. העובדה שכל צעד בתוכנית הארוכה הזו לווה באינסוף שטויות, ממים וציוצים משוגעים אחרים שהוא פרסם, שימש מעין מסך עשן שלא ברור אם הוא גם חלק מהתוכנית או פשוט נובע מהעובדה שלמאסק באמת יש כמה ברגים רופפים. מינויה של מנכ"לית חדשה, לינדה יאקרינו, שיש לה רקע בעולמות הפרסום, גם הוא נועד להפקיד את הפרויקט בידיה המקצועיות של מישהי שתדע למכור את המיתוג מחדש ללקוחות ותדאג לחלץ כמה שיותר פרסומות וחסויות אחרי מהלך שהיה כרוך בהכרח בטלטול המערכת. ואכן, טוויטר איבדה כמחצית מרווחי הפרסום שלה מאז שמאסק קנה אותה, אך מומחים מדברים על התעניינות ערה בכיוון החדש.
בסוף, מדובר בהימור גדול, אחד הגדולים שנראו במחוזות אלו. אם מאסק ייכשל, הוא יהפוך לבדיחה הגדולה ביותר בתחום: הוא ויתר על מותג בעל פרסום בינלאומי, הרס מודל עסקי מוצלח והחליף את שם החברה שלו לאות אקראית שיש לה גם קונוטציות קצת, בואו נגיד, מבוגרות. אבל אם ההימור יצליח, מאסק יבטיח לעצמו את האפליקציה הרווחית והפופולריות ביותר עלי אדמות. במונחים כאלה, זה לא נשמע כמו הימור כזה גרוע.
ומילה לסיום: סביר להניח שגם אם יצא לכם לקרוא כתבות על השינוי ל־X, כנראה לא שמעתם על כל הנ"ל. הנרטיב השליט בתקשורת בישראל ובעולם בשבועיים האחרונים הוא, שוב, "מיליארדר משוגע הורס את טוויטר". הגרסה הכי מורכבת בנושא בשבוע האחרון הייתה כאשר ימנים – שמחבבים את מאסק כי הוא תומך נלהב בחופש הביטוי – הדהדו את הטענה (המעט מפוקפקת) שלו שלטוויטר יש חצי מיליארד משתמשים בחודש, עלייה של 200 מיליון משנה שעברה. הסיבה לכך, לעניות דעתו של בעל טור זה, היא לא פוליטית (אם כי יש לפוליטיקה תפקיד), אלא הבסיסית ביותר שיש: טבע האדם. הנרטיב שמדבר על קפריזה הוא הפשוט ביותר. הוא מסתדר עם הסלידה מעשירים ומהצלחה, ועם הדמות שיצר מאסק, של יזם מפוזר ולא יוצלח. בפשטות, הנרטיב התפרסם כי יותר מדי אנשים התעצלו להתעמק קצת בסיפור. חבל.
לתגובות, המלצות, משחקים (ולהמלצות לשמות שמבוססים על האות X) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com