יום שישי, מרץ 14, 2025 | י״ד באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אלישיב רייכנר

החל את דרכו במקור ראשון ב-2000. כותב טור בענייני חברה ופריפריה במוסף 'יומן'. פרסם שבעה ספרים על החברה הישראלית

אלמוג כהן בטוח שחוק הפרוטקשן ישנה את המציאות ויעזור גם לבדואים

הבעיה הראשונה שהחוק מנסה לפתור היא המחסור בתלונות של נעשקים. בעלי העסקים שנדרשים לשלם דמי חסות, חוששים להתלונן ולהסתכן בפגיעה מצד הגובים

ח“כ אלמוג כהן מעוצמה יהודית עלה לדוכן הנואמים במליאה ובירך שהחיינו בשם ומלכות. רגע לפני פיזור הכנסת לפגרת הקיץ עבר בקריאה שלישית החוק שלו ושל חברו למפלגה יצחק קרויזר, המכונה חוק הפרוטקשן. החוק קובע עונשי מינימום למורשעים בגביית דמי חסות, מגדיר לראשונה גביית דמי חסות כעבירה רשמית, ומאפשר למשטרה לפתוח בחקירה גם מבלי שהקורבן יתלונן.

כהן מכיר היטב את סוגיית הפרוטקשן, גם כתושב הנגב וגם כסוכן משטרתי לשעבר, והוא מסביר את נחיצותם של כל אחד מסעיפי החוק שעבר השבוע. הבעיה הראשונה שהחוק מנסה לפתור היא המחסור בתלונות של נעשקים. בעלי העסקים שנדרשים לשלם דמי חסות, חוששים להתלונן ולהסתכן בפגיעה מצד הגובים. החוק החדש מאפשר למשטרה לפתוח בחקירה בכל מקרה שהם מזהים רצף התנהגויות בלתי סביר. אם, למשל, בעל מפעל בבאר־שבע מעסיק שומר אחד ומוציא שלוש חשבוניות על שמירה – המשטרה תוכל לפתוח בחקירה ללא תלונתו.

הבעיה השנייה שאליה מתייחס החוק היא חששם של שופטים להחמיר בענישה של גובי דמי החסות, פן יבולע להם. החוק החדש, שקובע עונש מינימום לעבירה, יצמצם את מרחב התמרון של השופטים וישחרר אותם מלחצים. העונשים אמורים גם להרתיע את העבריינים הקטנים בתחום הפרוטקשן ולגרום להם להפוך לעדי מדינה שיפלילו את העבריינים הכבדים. החוק החדש מאפשר גם חילוט של רכוש על ידי המשטרה בהליך אזרחי, דבר שאמור להוסיף לחץ על העבריינים. “עד היום החילוט נעשה על ידי האפוטרופוס הכללי“, מסביר כהן. “גיליתי שיש שם רק שלושה עובדים שאחראים על חילוט רכוש בכל רחבי הארץ. למשטרה יש מספר יחידות כלכליות שיוכלו לבצע את החילוט באופן יעיל יותר“.

אלמוג כהן. צילום: אריק סולטן

עברייני הפרוטקשן השתכללו בשנים האחרונות. חלקם כבר אינם דורשים כסף במזומן אלא תלוש משכורת. לפני כמה שבועות פורסם על עבריין בדואי מהנגב שלאחר שנים של גביית דמי פרוטקשן מבעל עסק באזור התעשייה עמק שרה בבאר־שבע, דרש "פיצוי" של יותר ממיליון שקלים בשל הרעת תנאים, וניסה אף להוכיח יחסי "עובד־מעסיק" שכמובן לא היו קיימים.

כהן מודע לטענה שגם החוק החדש לא יועיל כשהמשטרה סובלת ממחסור חמור בכוח אדם. הוא מזכיר שבימים אלו נהנים השוטרים מהעלאה ראשונה בשכרם, כאלף שקלים בממוצע לשוטר, ושאלפי תקנים חדשים של שוטרים ימתינו בקרוב לאיוש. העלאת השכר לא תפתור לבדה את מצוקת כוח האדם, אבל ליחידות המיוחדות שאוכפות את עבירת הפרוטקשן יהיה קל יותר לגייס שוטרים.

“בשביל הנושא הזה הגעתי לכנסת“, אומר כהן בסיפוק, ומספר שגם בסיעות הערביות הצביעו בעד החוק בקריאה הראשונה. הוא מציין שגם הבדואים בנגב סובלים מהפרוטקשן, ומזכיר את הירי שבוצע לפני שנה לעבר סניף “קפה קפה“ ברהט, על ידי גובי דמי חסות. “החוק החדש ישנה את המציאות הזאת, עבור כולם“, הוא מקווה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.