השבוע הסתיימה שנת הלימודים במעונות היום, אבל כיתת התינוקייה במעון "יחדיו" בירוחם סגורה כבר כשלושה שבועות. 18 הפעוטות שבכיתה נשלחו לביתם, לאחר ששתיים משלוש המטפלות, תושבות היישוב, נעצרו בחשד להתעללות ואלימות כלפי הפעוטות. בהצהרת־תובע שהוגשה נגדן, נאמר כי קיים חשד ל־250 מקרי אלימות כנגד הפעוטות במשך 16 יום שתועדו במצלמות המעון (זו התקופה שנשמרה במצלמות). בסופו של דבר נכנסו לכתב האישום "רק" 89 מקרי אלימות. כל הפעוטות בכיתה נפגעו ברמות שונות. חלקם מסטירות או צביטות, חלקם מהשלכות והטחות, וחלקם מנעילה בין רגליה של אחת המטפלות.

רחלי ברוך מתגוררת במרחק עשרות מטרים מהמעון שאליו שלחה את בנה בן השנתיים. "לפני שלושה חודשים הוא חזר עם סימן כחול בבטן. זה היה קצת מוזר, אבל בגלל האמון שהיה לי, אפילו לא שאלתי על כך את המטפלות. היה גם תינוק בקבוצה שבתחילת השנה שבר שתי אצבעות, ולהורים נאמר שנפל עליו כיסא. ההנחה שלי הייתה שהבן שלי נמצא במעון מפוקח, ושגם אם מטפלת אחת תעשה טעות, המטפלות האחרות ידווחו והמנהלת תתוודע מהר לאירוע. בשבועות האחרונים גיליתי שמשמעות המילה פיקוח היא לא שהמקום מושגח ומפוקח. הפיקוח הוא רק על התעריפים".
גם בתה של מאיה סימיס הייתה בכיתת הפעוטות שנפגעו. "היה שם דפוס שיטתי של אלימות", אומרת מאיה. "באחד המקרים המתועדים אימא הכניסה את הילד שלה למעון בשעה 7:43, וכבר לאחר שבע דקות הוא קיבל סטירה. בסרטון שבו מופיעה הבת שלי, המטפלת משליכה אותה ואז הילדה הולכת למטפלת אחרת שמלטפת אותה. כואב לי שאותה מטפלת לא דיווחה. המפקח על המעונות במחוז דרום של משרד החינוך אחראי על יותר מ־150 גנים. הוא לא באמת יכול להגיע ולפקח על הנעשה בהם. גם המצלמות שמותקנות לא מועילות, כי לפי החוק הנוכחי צריכים תלונה במשטרה כדי לצפות בחומרים".
חוק המצלמות, שחוקק בשנת 2018 כדי למנוע התעללות במעונות יום, חייב אומנם התקנת מצלמות בכל מסגרת שיש בה יותר משבעה ילדים, אך מדובר בתיעוד חזותי בלבד ללא סאונד. בנוסף, על בעלי המעונות נאסר להעביר שידור מהגן בזמן אמת, ואת התיעוד ניתן לראות רק לאחר תלונה במשטרה ורק על ידה, מה שמסרבל את ההליך ופוגע באפקטיביות התיעוד.
שתי הצעות חוק מבקשות לתקן את המצב. הצעתה של ח"כ יפעת שאשא־ביטון מבקשת לאפשר למנהל יחידת הגיל הרך ברשויות המקומיות לצפות בצילומים במקרה של חשד לפגיעה בפעוטות, ולמנהל מעון היום עצמו לצפות בצילומים בשידור חי לשם פיקוח ובקרה. הצעת החוק של ח"כ אופיר כץ מבקשת לאפשר גם לנציגות ההורים לצפות במצלמות.

ביום שלישי השבוע התקיימה ברחוב הראשי בירוחם "תהלוכת שינוי", בהובלת הורי הפעוטות שנפגעו. עשרות תושבים צעדו יחד עם ההורים, כשהם אוחזים בידיהם בלונים אדומים ושלטים הקוראים לשינוי. "לא רצינו הפגנה לוחמנית ולכן קראנו לזה תהלוכה", מסבירה רחלי ברוך, מיוזמות המחאה. "אנחנו רוצים לשאול אילו דגלים אדומים הורמו לאורך הזמן, ומה נעשה איתם. האמירה היא שדברים צריכים להשתנות. אנחנו קוראים לרשות המקומית לגרום לנו להיות בטוחים לשלוח את הילדים שלנו למסגרות בתחילת ספטמבר".
גילוי מוקדם
טענות ההורים מופנות כלפי עמותת יחדיו שמפעילה את המעון, וגם כלפי המועצה המקומית. "גם לאחר שהוגשה תלונה על ידי מנהלת המעון, נתנו לנו לשלוח את הילדים במשך למעלה משבועיים מבלי לעדכן אותנו בתלונה", אומרת ברוך. "בפגישת העדכון הראשונה עם הנהלת המעון נאמר לנו שלפי המשטרה מדובר רק באירוע אלימות אחד שאינו ברף העליון. המועצה הקימה צוות תחקיר רק בשבוע שעבר, והתשובות לשאלות ששאלנו מתמהמהות. אנחנו לא מבינים איך יכול להיות שעם כמות מקרים כה גדולה בתקופה קצרה, זה לא התגלה קודם לכן. אנחנו חוששים שהיה קשר שתיקה במעון. קשה להאמין שהיו כל כך הרבה מקרים ומטפלות אחרות לא ידעו".
יאיר באר, מנהל עמותת יחדיו שמפעילה את המעון, מבטיח לתת תשובות להורים. "אנחנו מתחקרים את האירוע גם במסגרת העמותה, וגם יחד עם הרשות המקומית. ביום ראשון הקרוב אקיים פגישה עם ההורים ונשתף אותם בתוצאות הבדיקה. אנחנו לוקחים אחריות, נלמד ונתקן מה שדרוש תיקון. מאז שהמקרה נחשף פעלנו לפי הנהלים. אנחנו אלו שדיווחנו לפיקוח של משרד החינוך ולמשטרה, ומרגע הגשת התלונה נאסר עלינו לעדכן את ההורים כדי שלא לפגוע בחקירה. המתנו לטיפול של המשטרה, וגם כשאמרו לנו שאחת המטפלות חשודה היה אסור לנו לעדכן בפרטים. בכל זאת אספנו את ההורים ויידענו אותם על הפגיעה האחת שעליה ידענו. כשעלה חשד לפגיעה מצד מטפלת נוספת, החלטנו להשעות את כל הצוות בכיתה באופן מיידי".
"אנחנו חוששים שהיה קשר שתיקה במעון. קשה להאמין שהיו כל כך הרבה מקרים ומטפלות אחרות לא ידעו"
ראש מועצת ירוחם טל אוחנה מסרה בתגובה שהמועצה הובילה, יחד עם שאר הגורמים, תוכנית מיידית שמיפתה את הצרכים הרגשיים של ההורים וילדיהם, ומעניקה להם טיפול. "לצד זאת, בשיח עם ההורים, פעילות המעון בכללותו נעצרה למספר ימים כדי לתת מענים גם ליתר הצוותים. סיימנו לכתוב תוכנית היערכות לפתיחת שנת הלימודים הקרובה, שכוללת שינויים פיזיים בכיתות, הוספת כוח אדם מנהלי, שינוי תצורת העבודה, הוספת דמות בקרה פנימית והגדלה במאות אחוזים של שעות ההכשרה הפדגוגית מדי שבוע במעון. אנו עובדים עם משרד החינוך על הכשרה ייעודית למובילות החינוכיות בכיתות, שתזכינה לתגמול גבוה יותר ותוכלנה לעבור הכשרה אקדמית של שנה וחצי בתחום. המשבר הקשה הזה הוא הזדמנות עומק לשינוי מקומי באיכות החינוך בגיל הרך".
ההורים ב"תהלוכת השינוי" בירוחם קראו להגברת הפיקוח והשקיפות במעונות, ולשיפור כוח האדם. "צריך לקיים יותר הדרכות והכשרות לצוותים, ולהעצים את המטפלות", אומרת ברוך. "אפשר גם להוסיף יותר שקיפות במבנה. כרגע יש רק חלון קטן בדלת של כיתת התינוקות, ואפשר להוסיף יותר חלונות. צריך להוסיף פיקוח פעיל, כך שיותר אנשים ייכנסו למעון במהלך היום. ברמה הארצית צריך לשפר את תנאי ההעסקה של המטפלות, ולעדכן את חוק המצלמות. אנחנו ההורים למדנו גם על חשיבות התקשורת בינינו. אם כל אחד היה משתף אחרים בחששות, דברים היו מתגלים קודם".