האם תכנית גרעין סעודית אזרחית היא מחיר ביטחוני גבוה מדי בתמורה לנורמליזציה עם ישראל?
ראש המל"ל לשעבר מאיר בן שבת אמר כי לפני הכול חשוב להדגיש: "הסכם שלום בין ישראל לסעודיה הוא יעד חשוב ביותר עבור ישראל, בעל השפעות דרמטיות בקשת רחבה של תחומים, בטווח הקצר ובטווח הארוך. השגתו של היעד הזה מצדיקה ויתורים ונטילת סיכונים מסוימים מצדה של ישראל".
"ביחס לרוב הדרישות של סעודיה שהתפרסמו בתקשורת", הוסיף בן שבת, "לא צריכה להיות כל התנגדות מצד ישראל. הדרישה לסיוע אמריקני בהקמת תשתית גרעין אזרחי שכוללת יכולת העשרת אורניום, מעמידה את ישראל בפני דילמה קשה. הצטרפותה של סעודיה למועדון הגרעיני תביא להרחבת התפוצה הגרעינית באזור. מדינות נוספות יפעלו להשיג יכולת העשרת אורניום בשטחן. לא יהיה נכון להיענות לדרישה כזו בלי שיינתן מענה אפקטיבי וארוך טווח לדאגותיה של ישראל", אומר בן שבת.
בכיר ביטחוני אחר לשעבר מגדיר את הדרישות הסעודיות הנוכחיות, כפי שהן עולות מהפרסומים בתקשורת, כ"הזויות".
שר החוץ אלי כהן הציע השבוע במאמר בוול סטריט ג'ורנל כי מודל קוריאה יועתק למזרח התיכון, כלומר התחייבות אמריקנית להגנה על מדינות ערב – ובהן סעודיה – מפני איראן, כפי שהיא מגנה על דרום קוריאה מפני שכנתה מצפון. אלא שבכך, לא נענות לכאורה הדרישות הסעודיות שמעוניינות על פי הנטען בגרעין לצרכים אזרחיים ולא ביטחוניים.
גם לאחר ההכחשות הרשמיות של הדובר לביטחון לאומי בבית הלבן אתמול (ד') של הדיווח כי הושגו הסכמות בנוגע לקווי מתאר לנורמליזציה בין סעודיה לישראל, גורמים אמריקנים אומרים כי לוח הזמנים שהוצב להשגת הסכם, של 9 עד 12 חודשים, הוא אפשרי לדעתם. בכירים ישראלים לעומתם, מעדיפים למלא פיהם מים בימים האחרונים, ואומרים כי הדיונים מתקיימים בין ארה"ב לסעודיה, וכי מדובר בשיח מתמשך ורציני.