ב-26 לאוגוסט יחול יום השנה ה-60 למצעד ההיסטורי בוושינגטון, שכלל את נאומו של מרטין לותר קינג ג'וניור בו טבע את המשפט "יש לי חלום". לציון יום השנה ייערך השנה מצעד נוסף, בהשתתפות הליגה נגד השמצה וארגונים יהודיים אחרים.
עלינו לזכור עד כמה חיוני היה המצעד המקורי, כיצד תמכה בו הקהילה היהודית, איזו דרך ארוכה עשתה ארה"ב מאז בכל הנוגע לזכויות אזרח ואיזו דרך עוד נותרה לנו בהמשך.
מבחינת הליגה נגד השמצה, הרגע הקריטי שהוביל למחויבות המלאה שלנו לתנועה לזכויות האזרח, היה ההחלטה להצטרף להליך בבית המשפט העליון כידידי בית המשפט, במקרה המפורסם של בראון נגד מועצת החינוך. פסק הדין, שניתן בשנת 1954, הפך את ההפרדה הגזעית בבתי הספר לבלתי חוקית.
הנהגת הליגה נגד השמצה החלה אז בדיון מעמיק בשאלת ההצטרפות להליך ובסופו של דבר הצביעה ברוב מוחץ שכך יהיה. החשיבה שקדמה להחלטה הייתה לא פחות משמעותית מן ההחלטה עצמה.
שתי סיבות הניעו אז את הנהגת הליגה נגד השמצה: ראשית, האמונה שהפרדה גזעית אינה מוסרית ושהנהגה יהודית המחויבת למאבק בשנאה נדרשת להצטרף למאבק. שנית, הבנו כי לשים סוף להפרדה הגזעית ולהצטרף לקהילה האפרו-אמריקאית יהיה מהלך שיטיב עם הקהילה היהודית בארה"ב וכי ביטול מדיניות ההפרדה הגזעית עשוי להגן על קבוצות שוליים אחרות – לרבות יהודי ארה"ב.
לאחר החלטה זו, הליגה נגד השמצה וקבוצות יהודיות אחרות היו נוכחות בכל שלבי הפעילות של התנועה, לרבות המצעד ב-1963, המאבק לקידום הצעת חוק של הקונגרס בנושא זכויות אזרח, חוק זכויות ההצבעה והמצעד בסלמה (Selma) למען זכות הצבעה הוגנת.
מכל האמור נובע, שחיוני כיום עבור הקהילה היהודית בארה"ב לזכור את המצעד ולהתחייב מחדש לערכיו של מרטין לותר קינג. ארה"ב, למרות כל האתגרים, צעדה דרך ארוכה מאז המערכת השיטתית של ההפרדה הגזעית. כמו כן, הקהילה היהודית אכן הפיקה תועלת מפועלה של התנועה לזכויות האזרח. חלק מן המגבלות והמכשולים המפורשים שמנעו שוויון ליהודים הוסרו כמעט במלואם, במיוחד באוניברסיטאות שבהן נהגו מכסות לקבלת יהודים; בתחום המגורים שבו התקיימו הסכמים סודיים כדי למנוע מיהודים להיכנס לשכונות מסוימות וכן בתחום התעסוקה שבו יהודים נתקלו, בתעשיות מסוימות, בתקרות זכוכית שהקשו על התקדמותם.
בשנים האחרונות, ההתקדמות שהושגה בשנות ה-60' של המאה הקודמת נמצאת תחת איום והקהילות היהודיות והאפרו-אמריקאיות בארה"ב ניצבות בפני אתגרים חדשים. הנסיגה לאחור בנושא זכויות ההצבעה והתעוזה של קבוצות עליונות לבנה, מזכירות את המאבקים של התנועה לזכויות האזרח. עבור יהודי ארה"ב, העלייה בשיעור התקריות האנטישמיות ומקרים של אלימות על רקע שנאת יהודים – הביאו לרמה של חוסר ביטחון בקרב הקהילה היהודית, שלא הייתה ידועה מזה עשורים.
משכך, יום השנה למצעד מהווה הזדמנות עבור הקהילה היהודית והקהילה האפרו-אמריקאית, כמו גם עבור יהודים שחורים, לתקף מחדש את העקרונות המגולמים בנאומו של מרטין לותר קינג ולהתחייב לערכים המשותפים לשתי הקהילות.
ההיסטוריה של יחסי יהודים-שחורים בארה"ב מפוארת ומורכבת גם יחד. יום השנה מהווה הזדמנות פז עבור שתי הקהילות, אל מול המתקפות עליהן, להיזכר מדוע עבדנו כל כך טוב ביחד בעבר וכיצד, למרות האתגרים, יש פוטנציאל אדיר ברענון והחייאה מחדש של מערכת היחסים הוותיקה ההיא.
שתי הקהילות כבר הגיעו למסקנה בעבר שכל אחת מהן תרוויח מפעולה משותפת למען אמריקה ליברלית ודמוקרטית יותר. גם כיום קיימות מטרות משותפות שניתן לשאוף אליהן, ברוח חזונו של מרטין לותר קינג, שעשויות לקדם את אותה התכלית.
קני ג'ייקובסון הוא המשנה למנכ"ל הליגה נגד השמצה