כל שנה אנחנו נעצרים בתקופה הזו כדי לבחון את עצמנו, לראות מה היה ומה נשתנה, במה אפשר להשתפר וכיוצא באלה. גם העונות מתחילות להשתנות לאיטן, תקופה בסימן התחדשות לכול. לא תמיד אני חווה את כל זה בעוצמה כזו, כי אין מה לעשות, גם ככה אני לא באמת בסנכרון עם הסביבה, תוצאה של היותי ינשוף מעט שיכור. אבל עם כל זאת, לאחרונה הגיע לידי בקבוק של יין חדש בשוק שביחד עם יין אחר מאותו יקב מציגים קונספט די מרתק. סוג של התחדשות כקונספט, חשיבה מקורית של הסתכלות על חדש אל מול ישן, הרחבה של מושג ועולם. אז לא עמדתי בפיתוי (לא שבאמת ניסיתי) ופתחתי את שני היינות זה לצד זה והשוויתי ביניהם – גם כדי ללמוד על השוני והייחודיות של כל אחד, אבל גם כי פשוט היה לי טעים.

יקב נטופה, מצפן, טורסיר, 2021 – 160 ₪
צמד היינות המדובר מגיע מיקב רקנאטי שבגליל העליון: יין פרא, קריניאן גפנים בוגרות, 2020, וקריניאן גפנים צעירות, 2021. היינות האלו מנהלים מעין דואט שמבעד לתווית, משחק בשני קולות, ושאר אנלוגיות של הרמוניה שנוצרה על ידי היינן קובי ארביב. הם עשויים מאותו זן ענבים, שניטע באותו תא שטח בהרי יהודה, ממש חלקה ליד חלקה. יין אחד נעשה מגפנים בוגרות ואילו השני מגפנים צעירות. הראשון מתיישן כשנה בחביות צרפתיות והשני אך ורק במכלי נירוסטה. בשלב הטעימה אפשר לשים לב להבדלים: הגפנים הבוגרות מציגות יין בעל גוף מלא כמעט, מנעד טעמים ומורכבות שנעה בין הדובדבן שחור, דרך הפלפל האנגלי והשחור, עובר בעץ עדין ועד אניס ורוזמרין.

יקב רקנאטי, יין פרא, קריניאן גפנים בוגרות, 2020 – 150 ₪
לעומת זאת, הגפנים הצעירות שמגיעות מחלקה בכרם חדש מציגות לנו יין שונה למדי אם כי בכל זאת דומה, וזוהי הנקודה שכל כך מרתקת בו. זהו יין בעל גוף בינוני שבולט בקלילותו לעומת הקודם, הטאנין כאן נמוך יותר, החומציות מעודנת יותר ואין טעמי עץ. בפה ובאף ישנו הדובדבן והשזיף האדום החמוצים, עלי כותרת של ורדים ופלפל אנגלי. את הדמיון ניתן לראות בקלות יחסית, וההשפעות של גיל הגפנים בתוספת החביות מרשים ומלמד בצורה יפה יחסית על ההבדלים בין החלקות. בדרך כלל הייתי ממליץ לשתות כל יין בעתו, כי כל אחד מהם מציג אופי מסוים שמתאים לזמנים שונים ואירועים אחרים. אבל כאשר העמדתי אותם יחד, עם כל סיפור הרקע, נהניתי עוד יותר.

יקב רקנאטי, קריניאן גפנים צעירות, 2021 – 85 ₪
חוץ משני אלו יש לנו יין נוסף, חדש וטעים. יקב נטופה שבגליל העליון אוהב לשחק בכל מיני קונספטים בהובלתו של היינן המרשים פייר מיודובניק, שהגיע לארץ לאחר שנים בתעשיית היין הכשר בצרפת וממשיך לייצר יינות שונים ומרתקים. לאחרונה השיק היקב את סדרת "מצפן" החדשה שלו. רוחות השמיים שהמצפן מורה עליהן מייצגות מקומות שונים, סיפורים ואנשים שחווינו או פגשנו, מעין סיכום של השנה בתוך יין חדש. ולענייננו, היין המדובר הוא טורסיר, 2021.טורסיר הוא קיצור שמות הענבים, טוריגה נסיונל הפורטוגלי וסירה הצרפתי, שחברו כאן ביחד ליישון בחבית לקצת מעל לשנה. הטוריגה משמש את היקב לייצור יינות הקינוח שלו, אך כאן יש מצג מעט שונה. יין אדום יבש, בגוף מלא ובעל ארומות וטעמים של ריבות דובדבן שחור, פלפל שחור, בצקי שמרים, תה שחור ועץ. למרות העוצמות המובחנות יחסית ביין הוא בעל מרקם עגלגל שמסייע להחליק אל תוך השנה החדשה והחגים הבאים עלינו לטובה. האופי שלו מציע עוצמות של יין מצד אחד וחוויה חדשה בבקבוק יפה מצד שני.
מכאן תחליטו אתם איך תרצו לקבל את השנה החדשה: האם תלכו למסע הקטן של רקנאטי, או תבחרו בנתיב הגלילי של נטופה.