שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user
צילום: אריק סולטן

הודיה כריש חזוני

הכתבת המדינית של מקור ראשון

בישראל סבורים שעדיף להגיע להסכם עם סעודיה דווקא תחת ממשל דמוקרטי

לקראת הפגישה עם ביידן: נשיא ארה"ב העומד בפתחה של שנת בחירות לנשיאות כשהוא מועמד חלש ובלתי אטרקטיבי, זקוק מאוד להישג מדיני דוגמת נורמליזציה בין ישראל לסעודיה

התשובה השגורה של ראש הממשלה בנימין נתניהו כששאלו אותו מדוע מתמהמהת הפגישה עם נשיא ארה"ב בחודשים הראשונים לכהונתה של הממשלה הנוכחית – הזכירה תמיד את ההיכרות והידידות ארוכת השנים בין השניים. גם לאחר האמירה הקשה של ג'ו ביידן בחודש מרץ, כי נתניהו לא יוזמן לפגישה בקרוב, השיב נתניהו כי בין השניים שוררת היכרות בת 40 שנה, והוא מעריך את מחויבותו של ביידן לישראל.

בסופו של דבר, אכן הייתה שיחת טלפון בין שני המנהיגים בתחילת הקיץ, והיום תתקיים סוף סוף פגישה בבית-מלון ניו-יורקי, במה שנהוג לכנות – שולי עצרת האו"ם.

אחד הנושאים המרכזיים שיעמדו על הפרק בשיחה שלפי לוח הזמנים של ראש הממשלה אמורה לארוך כשעה, הוא אפשרות כינון הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, בתיווך אמריקני.

הדרישות הסעודיות במסגרת הסכם כזה כוללות ברית הגנה עם ארה"ב, כדי שזו תיחלץ להגן על הסעודים בעת מתקפה איראנית, אפשרות להעשרת אורניום – עניין שישראל מתנגדת אליו אצל שכנותיה, וכן צעדים לטובת הפלסטינים. ביידן, העומד בפתחה של שנת בחירות לנשיאות כשהוא מועמד חלש ובלתי אטרקטיבי, זקוק מאוד להישג מדיני דוגמת נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, ובמיוחד אם זה יכלול צעדים לטובת הפלסטינים. בתוך מפלגתו הדמוקרטית, אין התלהבות גדולה מסיוע לסעודיה, מדינה שבתחילת ימי ממשל ביידן הוגדרה כ'מנודה'. אך לו יצליחו הדמוקרטים להצר באופן ניכר את צעדי ההתיישבות הישראלית ביו"ש במסגרת הסכם ישראלי-סעודי, ייחשב הדבר בעיניהם להישג משמעותי.

אמנם, בתחילת השבוע השתתף שר החוץ הסעודי בכינוס בניו-יורק יחד עם נציגי האחוד האירופי, בו העלו האירופים געגועים נוסטלגיים להסכם אוסלו, ואמר כי מדינתו עודנה מחויבת ל"פתרון שתי המדינות". אך המחויבות הזו היא עניין דורי בסעודיה – כאשר יורש העצר, מוחמד בן סלמאן מעוניין יותר בקשרים עם ישראל, וחש מחויבות פחותה באופן משמעותי לפלסטינים, מהמחויבות של דור המדינאים הסעודים הקודם לו.

בממשל ביידן, אמנם קידמו בתחילת הדרך בברכה בדיעבדית את מהפך השלום במזרח התיכון שהשיגו אנשי ממשל טראמפ במסגרת הסכמי אברהם, אולם טרחו להדגיש תמיד כי חשוב שהדבר לא יבוא על חשבון הפלסטינים. גם בנאומו אתמול באו"ם, ביידן אמר כי הסכם עם סעודיה לא יבוא על חשבון הסכם ישראלי־פלסטיני שיתבסס על פתרון שתי המדינות.

עם זאת, ויתורים משמעותיים הכוללים הקפאת בנייה ביו"ש או אפילו מסירת שטחים נוספים לידי הרשות הפלסטינית, לא מקובלים על חברי הקואליציה הנוכחית, וסותרים גם את התחייבותו של נתניהו עצמו, שאמר כי לא יעשה דבר שיסכן את בטחון ישראל.

הדרג המדיני הבכיר בישראל, סבור כי עיקר העניין הסעודי במסגרת ההסכם הוא בברית הגנה עם ארה"ב, שמצריכה אישור של הסנאט האמריקני ברוב של שני שלישים, כלומר 67 סנאטורים שיצביעו בעד. רוב כזה, סבורים בישראל, קל יותר להשיג תחת ממשל דמוקרטי כאשר סנטורים רפובליקנים שכבר הביעו תמיכה בהסכם עם סעודיה יצטרפו, מאשר תחת ממשל רפובליקני אוהד, שלא יצליח לגייס תמיכה דמוקרטית נדרשת למהלך.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.