יום חמישי, מרץ 13, 2025 | י״ג באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אביגיל זית

כתבת התיישבות וחינוך

האלבום החדש של יונתן רזאל חושף את מקורות ההשראה שלו

ישראלים שרים באנגלית זה סיפור מורכב ומגוון וזה נכון במיוחד במקרה הזה, אצל מי שמזוהה עם מוזיקה יהודית, לכן לוקח רגע להתרגל לשמוע את רזאל שר בשפה אחרת. אבל זה מרענן ונותן פרספקטיבה חדשה ליצירה שלו

לא ברור למה אנשים רוחשים כל כך הרבה כבוד לתאריכים עגולים, אבל גם אי אפשר להתווכח עם העובדה המוזרה שכפולות של עשר פשוט עושות לנו את זה. כחלק מהתנועה הזו ורגע לפני הימים הנוראים, יונתן רזאל שחרר את האלבום "50", שכמובן הופק לרגל יום ההולדת שלו.

מצד אחד, יש באלבום הזה כמה שירים שמזכירים זה את זה או את האלבומים הקודמים של רזאל, כמו "דוד (געגועים)", שהוא מבצע עם ישי ריבו, "לב אל הנשמה" ו"אל תחשוב על המחר". אלו ממשיכים, כל אחד בדרכו, את הקו של "קטונתי" או של "נווה תלאות".

מצד שני, יש גם אלמנטים חדשים ומעניינים: האלבום מכיל שילובים מעניינים שמשמשים מעין מפת דרכים של מקורות ההשראה של רזאל לאורך השנים. כך, בנוסף לשירים המקוריים, יש באלבום עיבודים של שירים של אחרים כמו "חלקת א־לוהים" של רבקה זהר, "הנה ימים באים" של ר' שלמה קרליבך ו־Free As A Bird של ג'ון לנון הגדול. עם הכישרון המוזיקלי המיוחד שלו, רזאל צובע מחדש את השירים האלה ממש ביד אמן ומצעיד אותם מההיסטוריה אל ההווה בלי אף נפילה באיכות.

ואם כבר לנון, אחד החידושים באלבום הזה הוא שרזאל שר שני שירים באנגלית. השפה לא זרה לו: הוא נולד בניו־יורק לאם שהסתובבה במחוזות מוזיקליים מגוונים כמו וודסטוק וגידלה אותו לצלילי בוב דילן והביטלס. למעשה, המוזיקה שעיצבה את האוזן שלו כלל לא נכתבה בעברית, אך לאורך השנים החלקים הלועזיים שלו לא קיבלו ביטוי. לכן הוא החליט ללכת על זה כעת, כאשר בנוסף לשיר של לנון הוא הקליט גם שיר מקורי – If You Want To Travel, שמבוסס על פתגם אפריקני שרזאל ראה כתוב על קיר בשדה תעופה בדרום אפריקה לפני עשרים שנה. הפתגם (והשיר) קובע שאם אתה רוצה לנסוע מהר, סע לבד – אבל אם אתה רוצה לנסוע רחוק, סע ביחד.

ככלל, ישראלים שרים באנגלית זה סיפור מורכב ומגוון וזה נכון במיוחד במקרה הזה, אצל מי שמזוהה עם מוזיקה יהודית, לכן לוקח רגע להתרגל לשמוע את רזאל שר בשפה אחרת. אבל זה מרענן ונותן פרספקטיבה חדשה ליצירה שלו, אולי כמו להזיז את הסדר הקבוע של החפצים בחדר. ויפה כל כך לראות שגם בשירים בלי רפרנסים מובהקים מהמקורות ובלי משפטי אמונה מובהקים, שומעים בין הצלילים את א־לוהים.

באלבום יש אווירה של החיים ממרום גיל 50, אפילו של חשבון נפש – כיאה לתקופה בשנה שבה הוא פורסם – אבל לא ממקום נוקב אלא מפויס, משהו נעים ומעורר, שמתאים לשעות שבהן רוצים להיות קצת טובים יותר ועדינים. כנראה יובל שנים על האדמה עושה משהו לבן אדם.

יש עוד סיבות להאזין ל־50 אבל לו רק בשביל התזכורת שאפשר להתחדש בכל שלב ולפתוח גם דברים שכמעט שכחנו שקיימים – שווה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.